Σκέψεις

Δώρα Χρυσικού: «Ήμουν παιδί 14 ετών και με έσερναν στα χιόνια με 26 βαθμούς υπό το μηδέν κάποιοι αφιονισμένοι άνθρωποι» (βίντεο)

Καλεσμένη στην εκπομπή “Καλύτερα Αργά” βρέθηκε η Δώρα Χρυσικού. Η ηθοποιός έκανε μία εξομολόγηση εκ βαθέων σχετικά με τον αφορισμό της σε νεαρή ηλικία αλλά και τον βασανισμό της μητέρας της στα κολαστήρια του ΕΣΑ.

«Οι γνώσεις μου περί των θρησκευτικών είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ξέρω ότι αφορισμός είναι ότι δεν μπορείς να είσαι μέλος της θρησκευτικής κοινότητας και να τελέσεις μυστήρια. Έχω μπει σε εκκλησία την Ανάσταση. Επειδή δεν είμαστε θρήσκοι άνθρωποι στην οικογένειά μου, είμαστε αθεϊστές και αγνωστικιστές. Οι γονείς μου ήταν παντελώς άθεοι. Εγώ σέβομαι την πίστη των ανθρώπων, αλλά είμαι ένας πολύ τετράγωνος άνθρωπος για να εμπιστευτώ κάτι που δεν μπορώ να κατανοήσω με τη λογική μου και δεν βλέπω».

Μιλώντας για τον αφορισμό της, η ηθοποιός διευκρίνισε ότι δεν την πλήγωσε, αλλά τη σόκαρε η βία με την οποία της επιτέθηκαν κάποια φανατισμένα άτομα.

«Δεν με πίκρανε για αυτό ο αφορισμός, με σόκαρε με το εκπεφρασμένο και με τον τρόπο που έγινε. Εκεί ήρθα σε επαφή με τη βία φανατισμένων ανθρώπων. Κατάλαβα τι είναι να εκφράζεις την αντίθεσή σου με κάτι που θεωρείς ότι σε πλήττει ή που δεν είναι αυτό που πρεσβεύεις με τέτοιο βάναυσο κι επιθετικό τρόπο. Ήμουν ένα παιδί 14 και με έσερναν μέσα στα χιόνια με 26 βαθμούς υπό το μηδέν κάποιοι αφιονισμένοι άνθρωποι επειδή συμμετείχα σε μία ταινία, αυτό δεν είναι κανονικό. Φοβερές επιθέσεις».

Ο αφορισμός της από τον Καντιώτη και η επίθεση από φανατικούς

Η Δώρα Χρυσικού συμμετείχε στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού», η οποία έμελλε να είναι η αιτία του αφορισμού της: «Ήμουν η πέτρα του σκανδάλου. Έχω ζήσει άπειρου κάλλους σκηνές στην Φλώρινα, φανατισμένους να με τραβάνε από τα μαλλιά να με ρίξουν στο ποτάμι… Ήταν τρομακτικό», έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε την ταινία του  «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Μητρόπολης Φλώρινας, που θεωρούσε το έργο αντιχριστιανικό, φιλοσκοπιανό, και αντιεθνικό, και κινητοποιούσε πιστούς μέχρι και για να εμποδίσει τα γυρίσματα. Ο Μητροπολίτης Καντιώτης, εμφορούμενος από εθνικιστικές και σκοταδιστικές ιδέες, είχε αναλάβει το «ιερό» καθήκον να απαλλάξει την πόλη του από τους καλλιτέχνες και οι αφορισμοί έδιναν και έπαιρναν.

Το ημερολόγιο έγραφε 16 Δεκεμβρίου. Στο μητροπολιτικό ναό της Φλώρινας είχαν μαζευτεί περί τα 1000 άτομα, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, για να παρακολουθήσουν τον αφορισμό του Αγγελόπουλου και των υπόλοιπων μελών της ταινίας. Το κλίμα ήταν παραπάνω από εκρηκτικό.

Από άμβωνος ο Μητροπολίτης έλεγε με δυνατή φωνή πως «θα πέσουν κεραυνοί», με το πλήθος από κάτω να φωνάζει «αφορεσμένοι, αφορεσμένοι». Ο αφορισμός έλαβε τέλος και την επόμενη μέρα έκανε το γύρο του Τύπου. Πανεπιστημιακοί θεολόγοι εξηγούσαν πως ο «αφορισμός» δεν ήταν έγκυρος, καθώς ο Καντιώτης δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη των 2/3 της Ιεραρχίας, που απαιτούνταν.

Ο Μητροπολίτης είχε δώσει περιθώριο σε όλο το καστ – και στον ίδιο τον Αγγελόπουλο – ένα περιθώριο δύο χρόνων για να μετανοήσουν, προκειμένου να αρθεί ο αφορισμός τους. Αλλά, λέγεται πως κανείς τους δεν μετάνιωσε για τη συμμετοχή του στο «Μετέωρο βήμα του πελαργού».

«Αφορισμός κάτω από τέτοιους όρους είναι τιμή», δήλωνε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης. Ανάμεσα στους «αφορισμένους» του καστ ήταν και η 14χρονη τότε ηθοποιός, Δώρα Χρυσικού, η οποία είχε δεχθεί επιθέσεις για τη συμμετοχή της στην ταινία. Όπως έχει εξηγήσει η ίδια σε συνεντεύξεις της, τότε ήταν μικρή για να κατανοήσει ακριβώς τι είναι ο «αφορισμός», ενώ πλέον, όπως έχει αποκαλύψει, δεν είναι «αφορισμένη». Το 2009 η ιερά Σύνοδος τής ανακοίνωσε την άρση του.

Back to top button