Πως νομίζετε ότι αισθάνεται ένας αστυνομικός όταν αντιμετωπίζει κάποιον επικίνδυνο ληστή ή έναν βίαιο σύζυγο; Η ιστορία που ακολουθεί θα σας δώσει μερικές απαντήσεις..

 

“Είμαι αστυνομικός και προσπαθώ να παρεμβαίνω όποτε βλέπω κάτι άσχημο να συμβαίνει, ακόμα και όταν είμαι εκτός υπηρεσίας.

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία μου.

Είδε έναν άντρα να κακοποιεί τη σύζυγό του. Αυτό που έκανε στη συνέχεια πιθανότατα της έσωσε τη ζωή

 

Αν και ασχολήθηκα με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καθ όλη τη μακρά καριέρα μου, δεν είδα ποτέ κάποιον να κακοποιεί την σύζυγό του μπροστά σε κόσμο. Μέχρι εκείνη τη μέρα..

Καθόμουν και έπινα καφέ σε ένα τοπικό κατάστημα, όταν είδα μια γυναίκα να μπαίνει. Έμοιαζε πολύ λυπημένη. Με μια πιο προσεκτική εξέταση, κατάλαβα ότι έκρυβε προσεκτικά ένα μαυρισμένο μάτι και αρκετούς μώλωπες στον καρπό της. Προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει μέχρι που πίσω της μπήκε και ένας άντρας. Την φώναξε, εκείνη δεν γύρισε, και αυτός της πέταξε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο κεφάλι.

Στη συνέχεια άρχισε να της φωνάζει για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Για τις δουλειές του σπιτιού, για τα πιάτα που δεν έπλενε σωστά, για το βερνίκι νυχιών που αγόρασε και φαινόταν άσχημο στα δάχτυλά της, για τα χρήματα που ξοδεύει στο κομμωτήριο.. Ήταν καταιγιστικός.

Όταν τέλειωσε με τις φωνές, έφυγε για να πάει στη τουαλέτα.

Ένιωθα ντροπή που δεν είχα ήδη παρέμβει. Που άφησα όλο αυτό να εξελιχθεί χωρίς να βοηθήσω αυτή τη γυναίκα. Σηκώθηκα, την πλησίασα και άρχισα να την ρωτάω για αυτό που μόλις είδα. Εμφανώς ταραγμένη προσπαθούσε να δικαιολογήσει τον άντρα της λέγοντας μου ότι αυτή φταίει που δεν κάνει τις δουλειές του σπιτιού σωστά και ότι όντως ξοδεύει άσκοπα χρήματα.

Κάπου τότε βγήκε ο σύζυγός της από το μπάνιο, ήρθε κοντά μας και άρχισε να της φωνάζει και να τη βρίζει γιατί μου μιλούσε.

Μπήκα μπροστά του και του είπα να σταματήσει. Μου είπε να κοιτάζω τη δουλειά μου. Του είπα να ηρεμήσει, αλλά δεν με άκουγε. Μάταιος κόπος.

Ήθελε να πάρει τη γυναίκα του και να φύγουν από το κατάστημα. Την έπιασε από τον καρπό και την τράβηξε τόσο δυνατά, που σχεδόν την πέταξε από την καρέκλα.

Ήξερα ότι δεν έπρεπε να την αφήσω να φύγει μαζί του. Έβγαλα το σήμα μου, του εξήγησα ότι είμαι αστυνομικός και ρώτησα τη γυναίκα αν θέλει να τον καταγγείλει για την επίθεση.

Εκείνη συμφώνησε. Αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόμουν να ακούσω για να απομακρύνω αυτόν τον άντρα και να την κρατήσω για λίγο ασφαλή. Κάλεσα δυο συναδέλφους μου, οι οποίοι σε μερικά λεπτά ήρθαν και συνέλαβαν τον σύζυγο.  

Έχω απαντήσει σε πολλές κλήσεις ενδοοικογενειακής βίας και μπορώ να πω ότι αρκετά όμοια περιστατικά με αυτό που έζησα εκείνη τη μέρα, εξελίσσονται σε ανθρωποκτονίες. Οι σύζυγοι αρχίζουν με σωματική κακοποίηση και καταλήγουν σε κάτι πολύ σκοτεινό.

Σας παρακαλώ πολύ να καλέσετε αμέσως την αστυνομία αν είστε μάρτυρας ή αντιμετωπίσετε η ίδια οποιοδήποτε είδος σωματικής κακοποίησης.

Να θυμάστε: Ένα απλό τηλεφώνημα μπορεί να σώσει μια ζωή”.