Από Erik Drost - Enes Kanter, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=112823987
Διαφήμιση

Ο Ενές Καντέρ, ο πρώην πλέον μπασκετμπολίστας από την Τουρκία με τη μεγάλη καριέρα στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, στο ΝΒΑ, δεν έκρυψε ποτέ τα φιλελληνικά του αισθήματα.  

Έχει επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα, έχει φωτογραφηθεί με την ελληνική σημαία και δεν σταματάει να κάνει δηλώσεις υπερ της Ελληνοτουρκικής φιλίας.

Διαφήμιση

Σε συνέντευξη του παλαιότερα στο MEGA χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία του με μπλουζάκι, με την ελληνική και την τουρκική σημαία που έγραφε «Είμαστε οικογένεια».

«Θέλω ο κόσμος να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν είναι ο εχθρός. Είμαστε οικογένεια, όπως γράφει και η μπλούζα μου. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή λόγω της ρητορικής μίσους του Ερντογάν, όποτε έχει μία προεκλογική ομιλία επιτίθεται στους Έλληνες. Αυτό που μου ραγίζει την καρδιά είναι ότι τόσες γενιές, τόσα παιδιά, μεγαλώνουν μισώντας τους Έλληνες και την Ελλάδα», είχε δηλώσει τότε.

Ο μεγάλος αθλητής είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του Ερντογάν, δεν σταματάει να κατακεραυνώνει το αυταρχικό καθεστώς της γείτονος χώρας και για αυτό η τουρκική κυβέρνηση τον επικήρυξε με τις αρχές να προσφέρουν 500.000 δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Ο Καντέρ, ο οποίος πλέον προστατεύεται από το FBI, πέρσι μαζί με την αμερικανική υπηκοότητα, τροποποίησε και το όνομά του προσθέτοντας τη λέξη Freedom (Ελευθερία).

Μιλώντας στην αθλητική ιστοσελίδα Gazzeta ο Ενές Καντέρ έχει πει:

«Θυμάμαι να ήμουν στην Ελλάδα σε ηλικία 16 χρονών με την εθνική ομάδα της Τουρκίας. Ήταν όλοι τόσο καλοί, μας καλωσόρισαν, η φιλοξενία ήταν εξαιρετική. Μεγαλώνοντας μου έλεγαν ότι οι Τούρκοι και οι Έλληνες δεν συμπαθιούνται. Και τους εξηγούσα ότι είναι λάθος. Δεν θα έπρεπε να ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν έχει σημασία ποιο είναι το υπόβαθρο, δεν έχει σημασία από που είσαι, είμαστε όλοι άνθρωποι. Επισκέφθηκα την Ελλάδα πολλές φορές. Και κάθε φορά το φαγητό ήταν υπέροχο, η κουλτούρα ήταν υπέροχη, οι άνθρωποι ήταν πολύ καλοί και ζεστοί. Βοήθησα την Ελλάδα όταν ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές. Έπρεπε να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι οι γείτονές μου. Και κάθε φορά που πάω εκεί είναι τόσο καλοί μαζί μου. Και γι’ αυτό έστειλα χιλιάδες δολάρια. Για να βοηθήσω τους Έλληνες. Είναι πολύ καλό να δίνεις πράγματα, όχι μόνο στους δικούς σου ανθρώπους, αλλά και σε ανθρώπους δεν έχει δει ποτέ. Και γι’ αυτό για μένα ήταν πολύ σημαντικό».

Για το γεγονός ότι αρκετοί Τούρκοι αντιφρονούντες έφυγαν από την Τουρκία και αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα είπε στην ίδια συνέντευξη:

«Φανταστικά! Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω την Ελλάδα. Κατόπιν της πίεσης του Ερντογάν πολλές οικογένειες προσπαθούν να αποδράσουν από την Τουρκία και πάνε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Και πολλές από αυτές πάνε στην Ελλάδα. Από την πρώτη ημέρα οι Έλληνες και η Ελλάδα άνοιξαν τις αγκάλες τους και τους καλωσόρισαν θερμά. Όποτε δίνω συνέντευξη πάντα λέω ότι δεν φτάνουν τα λόγια για να σας ευχαριστήσω. Για όλα όσα κάνετε για τους αθώους ανθρώπους. Στην Ελλάδα έχουν καλύτερη αντιμετώπιση απ’ ότι στην Τουρκία.»

Δείτε το βίντεο με συνέντευξη του Ενες Καντέρ στους Αταίριαστους του ΣΚΑΙ

Διαφήμιση