Προορισμοί

Ερειπωμένο σανατόριο για φυματικούς στην Αρκαδία, έγινε ένα από τα καλύτερα 5στερα ξενοδοχεία της Ευρώπης

advertisement

Πριν από ένα περίπου χρόνο άνοιξε τις πύλες του το νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων ΜΑΝΝΑ στην ορεινή Αρκαδία και ήδη έχει τραβήξει τα βλέμματα διεθνώς. Πρόσφατα έκαναν ειδικό αφιέρωμα στο ξενοδοχείο οι Financial Times, το οποίο χαρακτηρίζουν ως ένα από τα πιο high – design ξενοδοχεία για «απόδραση» στην Ευρώπη.

Στο άρθρο τους αναφέρεται χαρακτηριστικά πως πόλος έλξης για επισκέπτες δεν είναι οι Κυκλάδες, αλλά ένα διαφορετικό μέρος με μια πολύ ξεχωριστή διάθεση. Το Manna βρίσκεται βαθιά στα αρκαδικά δάση της κεντρικής Πελοποννήσου, στα 1.200 μέτρα υψόμετρο και περιβάλλεται από παρθένα δάση με έλατα, κοντά στο χωριό Μαγούλιανα.

Ξενοδοχείο ΜΑΝΝΑ στην ορεινή Αρκαδία © mannaarcadia.gr

Η ιστορία του

Το MANNA βρίσκεται σε υψόμετρο 1200μ. στο όρος του Μαινάλου και στεγάζεται σε ένα ιστορικό διατηρητέο κτίριο μοναδικής αρχιτεκτονικής, το οποίο έχει ανακηρυχτεί προστατευόμενο μνημείο. Χρονολογείται από το 1929 και είναι γνωστό ως ”Το Σανατόριο της Μάνας”. Το κτίριο, πήρε το όνομά του από την Άννα Μελά, αδερφή του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, που ήταν και η δημιουργός του σανατορίου. Σκοπός της ήταν να δημιουργήσει το μεγαλύτερο σανατόριο στα Βαλκάνια.

Για το λόγο αυτό, πήρε χρηματική βοήθεια από πλούσιους Έλληνες της Αιγύπτου και της Αμερικής. Η Άννα Μελά ήταν μία αριστοκράτισσα της εποχής, που αφιέρωσε τη ζωή και την περιουσία της, στη θεραπεία τραυματισμένων στρατιωτών και ασθενών με φυματίωση. Λόγω της απόλυτης αφοσίωσής της στους ασθενείς, αλλά και της εκτεταμένης φιλανθρωπίας της, χαρακτηρίστηκε ως ”Μάνα του στρατιώτη”. Από εκεί πήρε και το όνομά του το σανατόριο.

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε για το σανατόριο της Μάνας δεν ήταν τυχαία. Τα Μαγούλιανα της Γορτυνίας που ήταν το κοντινότερο χωριό, θεωρούνταν από τους πιο «υγιεινούς» παραθεριστικούς τόπους της εποχής. Το υψόμετρο και ο καθαρός αέρας βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της φυματίωσης. Η Μελά συνεργάστηκε με Λαγκαδιανούς μάστορες της εποχής που ήταν φημισμένοι τεχνίτες της πέτρας. Το κτίριο ήταν τετραώροφο. Στον πρώτο όροφο στεγάζονταν η διεύθυνση , τα ιατρικά εργαστήρια και το χειρουργείο.

advertisement

Στους υπόλοιπους ορόφους ήταν τα δωμάτια των ασθενών όπου οι άντρες νοσηλεύονταν χωριστά από τις γυναίκες. Οι φυματικοί πλήρωναν από 200 μέχρι 100 δραχμές για τα νοσήλια και εκτός από την ιατρική φροντίδα, απολάμβαναν πρώτης ποιότητας φαγητό, θέρμανση και ψυχαγωγία. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 1930.

Ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, η διοίκηση του σανατορίου πέρασε σε μια Εφορεία, της οποίας η Μελά ήταν επίτιμη πρόεδρος. Τα έξοδα συντήρησης του σανατορίου έφταναν τα δύο εκατομμύρια δραχμές ετησίως ενώ οι σταθεροί του πόροι ήταν ένα εκατομμύριο το οποίο έδινε το τότε Υπουργείο υγιεινής. Τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονταν από τις υποχρεωτικές καταβολές των δήμων της Αρκαδίας, από τα νοσήλια, αλλά και από δωρεές ιδιωτών. Η καλή λειτουργία του σανατορίου της Μάνας δεν κράτησε για πολύ. Το 1935 ήταν η χειρότερη χρονιά από οικονομικής πλευράς. Τα συσσωρευμένα προβλήματα οδήγησαν τη διοίκηση σε αδιέξοδο.

Την ίδια χρονιά, η υγεία της Μάνας κλονίστηκε. Η γυναίκα που συνέβαλε τα μέγιστα στον αντιφυματικό αγώνα στην Ελλάδα, χτυπήθηκε τελικά και η ίδια από τη φυματίωση. Το καλοκαίρι του 1936 νοσηλεύτηκε στο σανατόριο της Πεντέλης αλλά η κακή ψυχική της κατάσταση οδήγησε τους γιατρούς στο να της δώσουν εξιτήριο ώστε να επιστρέψει στο σπίτι της.

Η Άννα Μελά Παπαδοπούλου πέρασε το τελευταίο διάστημα της ζωής της στο Ψυχικό όπου έμενε με συγκάτοικο μια γυναίκα που είχε γνωρίσει όταν επέστρεφε από τη Σμύρνη. Η οικογένειά της έμενε στις Ροβιές της Εύβοιας. Η Μάνα άφησε την τελευταία της πνοή στις 12 Φεβρουαρίου του 1938. Την ίδια χρονιά σταμάτησε να λειτουργεί και το σανατόριο που έφερε το όνομα της, όπως υπογραμμίζει η «Μηχανή του Χρόνου».

Το σανατόριο έκλεισε, λεηλατήθηκε, εγκαταλείφτηκε.

Το κτίριο

Το MANNA είναι ένα εμβληματικό κτίριο νεοκλασικών επιρροών, με μπορντούρες και αετώματα. Χτισμένο από Λαγκαδινούς μάστορες της εποχής που ήταν φημισμένοι τεχνίτες της πέτρας και με σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Αγγελίδη, κατασκευάστηκε με πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα, γκρίζα ασβεστολιθική πέτρα και δάπεδα από ξύλο και μωσαϊκό, τα οποία διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Αφού έκλεισε το σανατόριο και λεηλατήθηκε, τα πολύτιμα πέτρινα περβάζια του, διασκορπίστηκαν σε νεότερες κατασκευές, ενώ η ξύλινη στέγη του αφαιρέθηκε και επανεφαρμόστηκε ολόκληρη σε νοσοκομείο στην Τρίπολη.

Η μεταμόρφωσή του σε ξενοδοχείο

Το πρώην σανατόριο έμεινε ερειπωμένο για σχεδόν οκτώ δεκαετίες πριν έρθει στην προσοχή των νέων ιδιοκτητών του. H εταιρεία Otus Ξενοδοχειακή-Tουριστική, επικεφαλής της οποίας είναι o Στρατής Μπατάγιας, πλειοδότησε σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αποκτώντας το παλιό σανατόριο, που βρίσκεται σε έκταση περίπου 7 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή στο Μαίναλο της Αρκαδίας τον Μάιο του 2015 έναντι ποσού 830.000 ευρώ..

Ξενοδοχείο ΜΑΝΝΑ στην ορεινή Αρκαδία © mannaarcadia.gr

Tο K-Studio με έδρα την Αθήνα ανέλαβε να αναστήσει την εγκαταλειμμένη δομή με εντυπωσιακή επιτυχία κρίνοντας από το αποτέλεσμα.

Οι αρχιτέκτονες του K-Studios αναστήλωσαν τη χαμένη αίγλη του κτιρίου, προχωρώντας σε μια ιστορικά ακριβή ανακαίνιση με βάση το αρχειακό υλικό και σε στενή συνεργασία με τις αρχαιολογικές Αρχές.

Ξενοδοχείο ΜΑΝΝΑ στην ορεινή Αρκαδία © mannaarcadia.gr

Το αποτέλεσμα είναι μια αφθονία διατηρητέων δαπέδων από γκρι ασβεστόλιθο, ξύλο και μωσαϊκό, σε συνδυασμό με πρόσφατα προστιθέμενες τοπικής προέλευσης πέτρες και terrazzo, καθώς και δοκάρια από ξύλο καστανιάς.

Ξενοδοχείο ΜΑΝΝΑ στην ορεινή Αρκαδία © mannaarcadia.gr

Τα φυσικά φινιρίσματα συμπληρώνονται από μαλακά υφάσματα από την κορυφαία ελληνική εταιρεία Kimisoo, σε μία σειρά επίπλων που έχουν δημιουργηθεί και σχεδιαστεί σε αποκλειστικότητα και χειροποίητα, ειδικά για το MANNA. Βαρύνουσας σημασίας είναι και ο ρόλος του φυσικού φωτισμού, που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ήρεμη πολυτέλεια του ξενοδοχείου και είναι αισθητικό επιγέννημα της Ελευθερίας Ντέκο, της καταξιωμένης δημιουργού φωτισμού. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά επεκτείνονται και στα 32 δωμάτια.

Ξενοδοχείο ΜΑΝΝΑ στην ορεινή Αρκαδία © mannaarcadia.gr

Διατηρώντας τις αυθεντικές ψηλές οροφές, κάθε χώρος είναι εξαιρετικά φωτεινός, επιτρέποντας ουσιαστικά στο παρθένο δάσος να εισέλθει μέσα σε κάθε εσωτερικό σκηνικό.

Ξενοδοχείο ΜΑΝΝΑ στην ορεινή Αρκαδία © mannaarcadia.gr

Οι παροχές

Η προσοχή στην ποιότητα δεν περιορίζεται στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Ο βραβευμένος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος, εμπνευσμένος από την αρκαδική γη, δημιουργεί μια παραδοσιακή και ταυτόχρονα σύγχρονη γαστρονομική εμπειρία. Τα πιάτα είναι βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές και παρασκευάζονται με προϊόντα υψηλής ποιότητας, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, χειροποίητα ζυμαρικά και κρέατα αμιγώς της περιοχής.

Ξενοδοχείο ΜΑΝΝΑ στην ορεινή Αρκαδία © mannaarcadia.gr

Στο μπαρ σε στυλ φαρμακείου υπάρχει μεγάλη ποικιλία από malt ουίσκι και οινοπνευματώδη ποτά από διάφορες χώρες του κόσμου. Τα ξεχωριστά συστατικά του μενού ποτών, που επιμελείται ο Αθανάσιος Κατσούλας, περιλαμβάνουν φρέσκα βότανα, τοπικό μέλι Ελάτης, όλα προερχόμενα από τα υψίπεδα του Μαινάλου.

Ξενοδοχείο ΜΑΝΝΑ στην ορεινή Αρκαδία © mannaarcadia.gr

Επιπλέον, οι επισκέπτες του MANNA μπορούν να απολαύσουν θεραπείες στις αίθουσες περιποίησης του Wellness Hub, του spa του ξενοδοχείου, που διαθέτει σάουνα και χαμάμ, γυμναστήριο και μία θερμαινόμενη πισίνα σχεδιασμένη να μοιάζει με σπήλαιο με φεγγίτες.

Ξενοδοχείο ΜΑΝΝΑ στην ορεινή Αρκαδία © mannaarcadia.gr

Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν και ένα πλήθος δραστηριοτήτων, όπως ράφτινγκ, κανό, συγκομιδή μελιού, ποδηλασία, ιππασία, σκι και πεζοπορία κατά μήκος του πιο εκτεταμένου δικτύου μονοπατιών της χώρας.

Ξενοδοχείο ΜΑΝΝΑ στην ορεινή Αρκαδία © mannaarcadia.gr

Δείτε το βίντεο

Πηγές: powergame, insider, mannaarcadia

advertisement
Back to top button