Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο

Ένα πρώην χωριό ψαράδων της Κορέας φιλοξενεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές εταιρείες του κόσμου.

Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο
Πρόκειται για το Okpo, όπου εδρεύει η DSME, η οποία έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής του μεγαλύτερου πλοίου στον κόσμο!

Η ονομασία της νέας τάξης πλοίων είναι Triple-E και 20 τέτοια έχουν παραγγελθεί από τη δανέζικη A.P. Møller-Maersk, για μεταφορά κοντέινερ. Θα εκτελούν το δρομολόγιο μεταξύ Κίνας και Βόρειας Ευρώπης. Το κόστος του κάθε ενός αγγίζει το εντυπωσιακό ποσό των 185 εκατ. δολαρίων.

Το μήκος ενός Triple-E φτάνει τα 400 μέτρα, ενώ το πλάτος τα 59 μέτρα. Χωρίς να είναι φορτωμένο ζυγίζει 55.000 τόνους. Δεδομένων των μεγεθών αυτών, το Triple-E δεν θα μπορεί να διασχίσει τη διώρυγα του Παναμά.

Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο

Το όνομα Triple-E προέρχεται από τις τρεις βασικές αρχές που θα πληροί: Οικονομία κλίμακας, Ενεργειακή αποδοτικότητα και Φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Οι υπολογισμοί θέλουν το Triple-E να καταναλώνει 30% λιγότερα καύσιμα από τα μεγαλύτερα πλοία των ανταγωνιστών. Αυτό βέβαια θα έχει σαν αποτέλεσμα, η ταχύτητά του να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς είναι σχεδιασμένο να ταξιδεύει με 16 κόμβους, ώστε να επιτυγχάνει τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση.

Η κατασκευή, ο έλεγχος και η παράδοση μόλις ενός Triple-E απαιτεί έναν ολόκληρο χρόνο.

Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή τέτοιων πλοίων αποτελεί ένα οικονομικό ρίσκο για τη δανέζικη εταιρεία. «Εάν κάνεις λάθος, καταλήγεις νεκρός» λέει ο οικονομολόγος Marc Levinson, συμπληρώνοντας ότι «Όταν μια εταιρεία σαν την Maersk παραγγέλνει τέτοια πλοία, ουσιαστικά ποντάρει την εταιρεία».

Δείτε το βίντεο:

via