Advertisement

Έξω από τα δόντια μίλησε ο Τούρκος μπασκετμπολίστας, Ενές Καντέρ, στο «Κοινωνία Ώρα Mega» για την αγάπη του προς την Ελλάδα και τον Ερντογάν.

Ο γνωστός μπασκετμπολίστας πολέμιος της κυβέρνησης Ερντογάν έκανε εμφάνιση στην τηλεόραση φορώντας μια μπλούζα στην οποία απεικονίζονται η τουρκική και η ελληνική σημαία και η οποία έχει το μήνυμα «Είμαστε οικογένεια».

Advertisement

Ενές Καντέρ: «Οι πραγματικοί Τούρκοι είναι και οι καλύτεροι γείτονες των Ελλήνων»

Όπως αναφέρει αρχικά στην Κοινωνία Ώρα Mega:

«Ήθελα να έρθω εδώ και να δείξω στους Έλληνες, σε όλη την Ελλάδα, ότι οι πραγματικοί Τούρκοι αγαπούν την Ελλάδα. Οι πραγματικοί Τούρκοι είναι και οι καλύτεροι γείτονες των Ελλήνων. Είμαστε οικογένεια. Έτσι, ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι να πω ότι αγαπώ τους Έλληνες, αγαπώ την Ελλάδα και να το πω σε όλο τον κόσμο».

Ο Ενές Καντέρ θέλησε να εκφράσει την εκτίμηση που τρέφει στους Έλληνες, που από την πρώτη μέρα άνοιξαν την αγκαλιά τους σε όλους τους Τούρκους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα, όπως είπε.

Frenchieinportland, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

«Τώρα για τους Τούρκους η Ελλάδα είναι δεύτερη πατρίδα, γιατί δυστυχώς μετά την πίεση του Ερντογάν, πάρα πολλοί Τούρκοι προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη χώρα τους και το πρώτο μέρος που θα πάνε είναι η Ελλάδα. Γι’ αυτό θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου στους Έλληνες και είναι πολύ σημαντικό, γιατί πολλοί αθώοι Τούρκοι βρίσκονται υπό το ζυγό του Ερντογάν».

Ο Ενές Καντέρ έχει κυνηγηθεί από το καθεστώς Ερντογάν, ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος η τελευταία φορά που βρέθηκε στην Τουρκία ήταν πριν από εννέα χρόνια. Από τότε έχει να δει την οικογένειά του.

«Επειδή έχω μιλήσει πολλές φορές για τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μου, δυστυχώς πολλά μέλη της οικογένειάς μου και φίλοι μου έχουν πάει στη φυλακή. Απλά και μόνο επειδή μιλάω για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο κόσμος ξέρει την ιστορία μου επειδή απλά παίζω στο ΝΒΑ, όμως υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες και καταστάσεις πολύ χειρότερες από τη δική μου», λέει.

«Θέλω ο κόσμος να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν είναι ο εχθρός. Είμαστε οικογένεια, όπως γράφει και η μπλούζα μου. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή λόγω της ρητορικής μίσους του Ερντογάν, όποτε έχει μία προεκλογική ομιλία επιτίθεται στους Έλληνες. Αυτό που μου ραγίζει την καρδιά είναι ότι τόσες γενιές, τόσα παιδιά, μεγαλώνουν μισώντας τους Έλληνες και την Ελλάδα…», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Αυτό που κάνει ο Ερντογάν είναι απαράδεκτο»

«Κοιτάξτε τι κάνει ο Ερντογάν. Πρώτον, απειλεί την Ελλάδα. Θυμάμαι να λέει “μία νύχτα θα εισβάλλουμε στην Ελλάδα”. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το ίδιο με την Κύπρο. Απειλεί να εισβάλλει στην Κύπρο, αυτό είναι το δεύτερο και τρίτον, αυτό που κάνει ο Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτο και παράνομο. Ψάχνει για αέριο και αυτό είναι απαράδεκτο».

Ο Ενές Καντέρ ακόμη εκτιμά πως ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει στις εκλογές (και τις κέρδισε).

Erik Drost, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

«Δεν ελπίζω στις εκλογές γιατί ξέρω και όποτε συζητώ με πολιτικούς στην Αμερική, με ακτιβιστές ή δημοσιογράφους, το πρώτο πράγμα που λένε είναι ότι όλοι γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει γιατί θα κλέψει στις εκλογές. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει στις εκλογές, δεν θα είναι δίκαιη εκλογική αναμέτρηση. Γι’ αυτό τον λόγο δεν ελπίζω στις εκλογές, γιατί όλοι ξέρουν ότι ο Ερντογάν θα “κλέψει” το αποτέλεσμα».

«Ζητά F-16 και F-35 από την Αμερική, αλλά την ίδια στιγμή ζητά και τους S-400 από τη Ρωσία και αυτό είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι ο Ερντογάν είναι ένας βάναυσος δικτάτορας».

Ο Ενές Καντέρ αναφέρθηκε και στα διπλά παιχνίδια που παίζει η Τουρκία με το ΝΑΤΟ και την Ρωσία.

«Ο Ερντογάν αποτελεί Δούρειο Ίππο για τον Πούτιν και το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά κοιτάξτε τι κάνουν, δεν λειτουργούν σαν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Προσπαθούν να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή σφίγγουν τα χέρια με ηγέτες όπως ο Πούτιν. Σφίγγουν το χέρι με χώρες όπως το Ιράν και η Κίνα».

Τι είπε για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας

Παράλληλα, ο Ενές Καντέρ περιέγραψε το καθεστώς φίμωσης που επικρατεί στην Τουρκία, ενώ έριξε τα βέλη του κατά του Ερντογάν και την απόφασή του να λειτουργεί ως τζαμί η Αγιά Σοφιά.

«Αυτή τη στιγμή καταπατώνται πολλά ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι. Δεν υπάρχει ελευθερία λόγου, δεν υπάρχει ανεξιθρησκία, δεν υπάρχει η ελευθερία να διαμαρτυρηθείς. Ο κόσμος υποφέρει. Τόσα πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει, πολλοί δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή, μόνο και μόνο για τις πολιτικές του Ερντογάν».

«Το πιο σημαντικό που θέλω να πω είναι το τι συνέβη στην Αγιά Σοφιά. Η Αγιά Σοφιά είναι δική σας κληρονομιά και τη μετέτρεψε σε τζαμί. Μεγάλωσα σε αυτή την περιοχή. Υπάρχουν τόσα τζαμιά στην περιοχή που είναι σχεδόν άδεια. Γιατί λοιπόν να μετατρέψεις ένα τέτοιο μνημείο σε τζαμί; Είναι τόσο προσβλητικό για τις άλλες κουλτούρες, τις θρησκείες και τους πολίτες», τόνισε ο Ενές Καντέρ.

«Πιστεύω πως μετά τον αέρα, το νερό και το φαγητό, η ελευθερία είναι το επόμενο πιο σημαντικό πράγμα για τον άνθρωπο. Δυστυχώς έχω τόσους πολλούς φίλους στην Τουρκία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, που απλά και μόνο επειδή εξέφρασαν τις ελευθερίες τους βρίσκονται στη φυλακή. Όταν πήγα από την Τουρκία στην Αμερική συνειδητοποίησα πόσο σημαντική είναι η ελευθερία για τον άνθρωπο. Θέλω ο κόσμος να καταλάβει ότι αυτή η λέξη σημαίνει τόσα πολλά για εμένα, που θέλω να αντικαταστήσω το επώνυμό μου με αυτή», κατέληξε.

Advertisement