Η απίθανη και βραβευμένη ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Πλατεία Καρύτση

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακαίνιση διαμερίσματος πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Φώτη Ζαπαντιώτη, έργο το οποίο τιμήθηκε στα Βραβεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Ε.Ι.Α για τα υλοποιημένα έργα της περιόδου 2013-2017.

Η απίθανη και βραβευμένη ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Πλατεία Καρύτση

Η συγκεκριμένη κατοικία βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, μέσα στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης, όπου οι επαγγελματικοί χώροι γραφείων κυριαρχούν στο αστικό τοπίο

Η απίθανη και βραβευμένη ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Πλατεία Καρύτση

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε ένα κτίριο που αποτελείτο κυρίως από γραφεία και είχε λειτουργήσει ως επαγγελματικός χώρος για αρκετές δεκαετίες στο παρελθόν.

Η απίθανη και βραβευμένη ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Πλατεία Καρύτση

Παρόλο που είναι σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά, η κατοικία απολαμβάνει το προνόμιο να έχει την κύρια πρόσοψη ψηλά, με ανεμπόδιστη θέα στην πλατεία Κλαυθμώνος, στα ιστορικά κτίρια του κέντρου, στο εμβληματικό κτίριο του Sir Basil Spence στην οδό Σταδίου, δίνοντας την ευκαιρία στον ιδιοκτήτη να μετατραπεί σε έναν αθόρυβο παρατηρητή της πόλης.

Η απίθανη και βραβευμένη ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Πλατεία Καρύτση

Το αίτημα των νέων ιδιοκτητών ήταν η ανακαίνιση των πρώην γραφείων σε μια κατοικία, με απώτερο σκοπό την εμπορική αξιοποίηση μέσω βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.

Η απίθανη και βραβευμένη ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Πλατεία Καρύτση

Η λύση που παρουσιάστηκε βασιζόταν στον σύγχρονο τρόπο ζωής, στο σχετικά μικρό μέγεθος του διαμερίσματος και στη θέα του.

Η απίθανη και βραβευμένη ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Πλατεία Καρύτση

Την ιδέα συγκροτούν τρεις βασικές συνθετικές κινήσεις-επιλογές :

Η ελεύθερη, ρέουσα κάτοψη που διασφαλίζει την καθολική εκμετάλλευση των χώρων, με τις δραστηριότητες του χρήστη να διαχωρίζονται κατά το δυνατόν, αλλά κυρίως να αλληλοσυμπληρώνονται.

Η απίθανη και βραβευμένη ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Πλατεία Καρύτση

Η υποχώρηση όλων των συνθετικών στοιχείων από την όψη του διαμερίσματος. H παράλληλη διάταξη όλων των λειτουργιών ως προς την όψη (κουζίνα, χώρος αποθήκευσης, λουτρό, υπνοδωμάτιο), άφησε ελεύθερη την ζώνη των χώρων διημέρευσης (καθιστικό, χώρος εργασίας-φαγητού), δημιουργώντας οπτικές φυγές και θεάσεις προς την πόλη, σχεδόν από όλους τους χώρους της κατοικίας.

Η απίθανη και βραβευμένη ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Πλατεία Καρύτση

Η συγκρότηση της λύσης πάνω σε δύο εγκάρσιους άξονες σε σχήμα Τ που οργανώνουν, χωρίζοντας και ενοποιώντας, τις λειτουργίες στην κάτοψη. Ο γραμμικός τοίχος, αποκτά σοβαρή υλική υπόσταση (εμφανές σκυρόδεμα), υλοποιείται πάνω στον βασικό άξονα της εισόδου και οδηγεί στον πυρήνα της κατοικίας, συναντώντας εγκάρσια την ζώνη των χώρων διημέρευσης.

Η απίθανη και βραβευμένη ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Πλατεία Καρύτση

Συμπληρωματικά του στοιχείου του τοίχου, αρθρώνονται το τριγωνικό ξύλινο πρίσμα των λειτουργιών της κουζίνας και του αποθηκευτικού χώρου, καθώς και του ξύλινου επίσης στοιχείου σχήματος U, που εσωκλείει τον χώρο του ύπνου. Ως ένδειξη αυτής της οργάνωσης των λειτουργιών στην κάτοψη, κατασκευάσθηκε το κεντρικό φωτιστικό που διατρέχει την οροφή του διαμερίσματος.

Η απίθανη και βραβευμένη ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Πλατεία Καρύτση

Η χρήση των υλικών που επιλέχθηκαν για να εκφραστούν τα επιμέρους στοιχεία (μπετόν, ξύλο και μέταλλο), έγινε με πρόθεση την ανάδειξη και ανάγνωση του αρχιτεκτονικού λεξιλογίου που συγκροτεί την λύση.

Η απίθανη και βραβευμένη ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην Πλατεία Καρύτση

Πληροφορίες

Τίλος Έργου: 67τμ. Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Αθήνα

Αρχιτέκτονας: Φώτης Ζαπαντιώτης

Μηχ/νική μελέτη: ECOENERGY / Δημήτρης Τόλης

Επίβλεψη: Φώτης Ζαπαντιώτης, Κάρολος Μιχαηλίδης

Τοποθεσία: Αγ. Γεωργίου Πλ. Καρύτση, Αθήνα

Συνολική επιφάνεια: 67τμ.

Έτος σχεδιασμού: 2016

Έτος κατασκευής: 2017

Φωτογραφίες: GEORGE FAKAROS “UNIQUE IMAGING