Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα

Με ηλικία που αγγίζει τα 7.000 χρόνια πηγαίνοντας  στο Αργος δεν κάνεις μια απλή εκδρομή. Έχεις φτάσει στην αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που κατοικείται ακόμα. Τα αρχαιολογικά της μνημεία χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού με την πόλη του Διομήδη (βασιλιάς του Αργους κατά τον Τρωικό πόλεμο» να είναι από τα σπουδαιότερα κέντρα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα

Το Άργος είναι η μακροβιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη με παρουσία τουλάχιστον 5.000 ετών στην ίδια τοποθεσία. Δεν είναι επομένως υπερβολικό να την περιγράψει κανείς ως μέρος ενός τεράστιου υπαίθριου μουσείου όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει να ξεδιπλώνεται στα μάτια του ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του κόσμου. Από 1ης Ιανουαρίου 2011, ο διευρυμένος Δήμος Άργους – Μυκηνών αποτελεί τον μεγαλύτερο δήμο του Νομού Αργολίδας και περικλείει τους πρώην δήμους Άργους, Μυκηνών, Κουτσοποδίου, Λέρνας, Λυρκείας, Νέας Κίου και τις πρώην κοινότητες Αλέας και Αχλαδόκαμπου.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα

Εκτός του τίτλου της αρχαιότερης πόλης της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, το Άργος και η ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας αποτελούν την πατρίδα του πορτοκαλιού. Χιλιάδες στρέμματα με πορτοκαλεώνες στολίζουν τον αργολικό κάμπο. Αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή την άνοιξη για να απολαύσετε την ευωδία που εκπέμπουν τα χιλιάδες δέντρα πορτοκαλιάς, ενώ από Οκτώβρη μέχρι και Φλεβάρη ο Αργολικός κάμπος φοράει τα γιορτινά του.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα

Οι πορτοκαλεώνες

Ο εύφορος αργολικός κάμπος αποτελεί μία από τις περιοχές όπου καλλιεργούνται κατεξοχήν πορτοκάλια και παράγεται η μισή εθνική παραγωγή. Όμως κάποτε, τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Στα τέλη του 19ου αιώνα η πεδιάδα ήταν άνυδρη και εντελώς γυμνή, όπως μαρτυρούν οι εικόνες των περιηγητών. Την περίοδο του Μεσοπολέμου, όταν έγινε δυνατή η άρδευση της πεδιάδας, άρχισε η καλλιέργεια του πορτοκαλιού. Για τριάντα χρόνια από το 1955 έως το 1985 η καλλιέργεια αυξανόταν με γρήγορους ρυθμούς κυρίως λόγω της ζήτησης από την εγχώρια αλλά και την αγορά των κρατών της Αν. Ευρώπης και της Σοβιετικής Ένωσης. Εκτός από πορτοκαλιές καλλιεργούνται ελιές, βερικοκιές και μανταρινιές, ωστόσο οι πορτοκαλιές καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα

Ανοιχτό μουσείο

Δίπλα στην πλατεία Καποδίστρια υπάρχει η πλατεία Δικαστηρίου διακοσμημένη με αρχαία κρήνη. Είναι η πιο πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία του Άργους και όπως μας συμβουλεύει και το πολύ χρήσιμο για τον επισκέπτη site του Δήμου www.argos-peripatos.gr από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να ξεκινήσει την περιήγησή του στην πόλη.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα

Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται δίπλα στην πλατεία. Τμήμα του μουσείου αποτελείται από το Καλλέργειο. Χτισμένο το 1830 αποτέλεσε την κατοικία του στρατηγού Δημήτρη Καλλέργη. Οι κληρονόμοι του έκαναν δωρεά στο Δήμο Άργους όλη την έκταση για να φτιαχτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκταση παραχωρήθηκε στο ελληνικό δημόσιο και την κατασκευή του μουσείου ανέλαβε η Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία. Το “Καλλέργειο” Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1957.

Ο επισκέπτης μπορεί από εκεί να περπατήσει ως το αρχαίο θέατρο. Το μεγαλύτερο λαξευτό σε βράχο θέατρο της αρχαιότητας, το οποίο αποτελείται από 83 σειρές και έχει χωρητικότητα από 13 έως 20 χιλιάδες θεατές. Το σχεδίασε ο Πολύκλειτος ο Αργείος τον 5ο π.Χ. αιώνα, ο οποίος έχει σχεδιάσει και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Δάσκαλος του Πολύκλειτου ήταν ο, επίσης Αργείος, Αγελάδας του οποίου μαθητές υπήρξαν ο Φειδίας και ο Μύρων.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα

Οι γλύπτες της αργείας σχολής ήταν οι σπουδαιότεροι της αρχαιότητας. Απέναντι από το αρχαίο θέατρο υπάρχει η μεγάλη αρχαία αγορά η οποία αποτελούσε το κέντρο της πόλης στην αρχαιότητα.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα
Το Άργος φημίζεται για τα νεοκλασικά του κτίρια. Εκτός από την αγορά και τους στρατώνες του Καποδίστρια, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και πολλά ακόμη νεοκλασικά κτίρια, όπως είναι το Δημαρχείο της πόλης, το οποίο ανεγέρθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, το Μέγαρο Κωνσταντοπούλου που είναι σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλερ και είναι το πατρικό σπίτι της Αργείας σε καταγωγή και βραβευμένης με όσκαρ ηθοποιού Κατίνας Παξινού, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, το Μέγαρο Τρικούπη, όπου έζησε ο συγγραφέας Σπυρίδων Τρικούπης, παππούς του μετέπειτα πρωθυπουργού, το Δημοτικό Σχολείο Καποδίστρια όπου συνήλθε η 5η Εθνοσυνέλευση το 1831.

Ορεινή Περιήγηση

Ακολουθώντας το δρόμο Άργους – Στέρνας διακλάδωση  οδηγεί προς το ημιορεινό Μαλαντρένι, ονομαστό για τα κρασιά του, αφού εκεί εδρεύουν πολλά σύγχρονα οινοποιεία που παράγουν μερικά από τα εκλεκτότερα κρασιά της Ελλάδας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου στο χωριό που μοσχομυρίζει μούστο και χυμούς κρασοστάφυλου διεξάγεται η γιορτή του τρύγου
Αμέσως μετά τη Στέρνα, αν στρίψουμε δεξιά και περάσουμε κάτω από την εθνική οδό Κορίνθου – Τρίπολης, ανηφορίζουμε τις στροφές προς το Γυμνό. Διασχίζοντας το χωριό ο δρόμος ανηφορίζει προς το βουνό του Φαρμακά. Ένα μεγαλόπρεπο βουνό κατάφυτο με έλατα από ένα ύψος και μετά, που χρωστάει το όνομά του στα πολλά θεραπευτικά βότανα που φυτρώνουν στις πλαγιές του. Μετά από 10 χλμ χωματόδρομου φτάνουμε στο διάσελο οπού αρχίζει το ελατοδάσος και που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν οι κατασκηνώσεις του δήμου. Ένα μέρος φυσικού κάλους που αξίζει να επισκεφτείτε.

Μυκήνες, το πανανθρώπινο σύμβολο

«…Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες…» Είχε γράψει ο μεγάλος ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης στα ποιήματά του Μυκήνες, αναφερόμενος στον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Δέκα χιλιόμετρα έξω από το Άργος προς Κόρινθο από την παλαιά Ε.Ο. βρίσκονται οι Μυκήνες που συγκαταλέγονται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας την οποία πρώτος αναφέρει ο Όμηρος. Ο Ερρίκος Σλήμαν πραγματοποίησε τις πρώτες ανασκαφές και ανακάλυψε τα απομεινάρια του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, ενός εκ των σπουδαιότερων πολιτισμών που ήκμασε από το 1600 έως το 1100 π.Χ. Σήμερα στη θέση αυτή υπάρχει το μικρό χωριό Μυκήνες και τα ερείπια της ακρόπολης που θυμίζουν τις ένδοξες εποχές. Ανάμεσα στα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία στον κόσμο συγκαταλέγονται οι θολωτοί βασιλικοί τάφοι του Ατρέα και της Κλυταιμνήστρας, η επιβλητική πύλη των Λεόντων, το Βασιλικό ανάκτορο, ο ναός, η Βόρεια Πύλη, καθώς και η Υπόγεια δεξαμενή κ.ά. Πολλά από τα σπουδαιότερα ευρήματα φιλοξενούνται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, καθώς και στο νέο Σύγχρονο Μουσείο των Μυκηνών. Το μέρος προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα
Νότια από τις Μυκήνες, στις πλαγιές του λόφου που ονομαζόταν Αετόβουνο ή Εύβοια βρίσκεται το Ηραίο το οποίο θεωρείται το κέντρο της λατρείας της θεάς Ήρας, της ”Αργείας”. Τα «Ηραία» γίνονταν τον δεύτερο χρόνο κάθε Ολυμπιάδος κι’ ήταν η μεγαλύτερη γιορτή των Αργείων. Ο ναός ήταν μεγαλόπρεπος όπως φανερώνουν τα ερείπια του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Το μέρος έχει μια απίστευτη ηρεμία ενώ η θέα είναι μαγευτική.

Σύγχρονο Άργος

Το Άργος αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά και τόπο συνάντησης ανθρώπων με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, αλλά και απλών επισκεπτών που αγαπούν την ιστορία και τον πολιτισμό. Η μετάβαση στο Άργος γίνεται εύκολα, αφού η πόλη εξυπηρετείται με έναν από τους πλέον σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της χώρας (Ε.Ο. Κορίνθου- Τριπόλεως).

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα

Η πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας αποτελεί ταυτόχρονα το εμπορικό, βιομηχανικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του. Το Άργος είναι η δεύτερη σε πληθυσμό μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο επισκέπτης μπορεί να μείνει σε μικρά ποιοτικά καταλύματα που βρίσκονται μέσα στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε άλλα που βρίσκονται επί της παραλιακής οδού η οποία ξεκινάει από τη Νέα Κίο, καταλήγει στους Μύλους της Λέρνας και συνεχίζεται στο όμορφο παραθαλάσσιο χωριό Κιβέρι. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει η πλατεία με τον μεγάλο καθεδρικό ναό του πολιούχου Αγίου Πέτρου. Ο ναός θεμελιώθηκε από τον ίδιο τον Βασιλιά Όθωνα το 1859 ο οποίος λέγεται πως έριξε στα θεμέλιά του χρυσά νομίσματα. Είναι αρχιτεκτονικού τύπου Βασιλικής με τρούλο.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα

Στις 19 Ιανουαρίου 2008 στον ναό μεταφέρθηκαν από το Βατικανό τα ιερά λείψανα του Αγίου Πέτρου, τα οποία είχαν κλαπεί το 1421 από τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στην οδό Τριπόλεως και αποτελεί το παλαιότερο βυζαντινό μνημείο της πόλης (12ος αιώνας). Ένας ακόμη ναός που αξίζει να επισκεφτείτε είναι αυτός του Αγίου Κωνσταντίνου. Πρόκειται για το μοναδικό οθωμανικό μνημείο που σώζεται στην πόλη, αφού τον 16ο αιώνα, όταν πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε, λειτούργησε ως τζαμί. Ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου ήταν ο καθεδρικός ναός της πόλης. Εκεί ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι της Α’ Εθνοσυνέλευσης τον Δεκέμβριο του 1821 και στον προαύλιο χώρο του ναού έγινε η έναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης η οποία συνεχίστηκε στην Επίδαυρο.

Γύρω από την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Πέτρου ένα δίκτυο πλακόστρωτων πεζοδρόμων αποτελεί το εμπορικό κέντρο της πόλης. Μεγάλα καφέ, ποιοτικά εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες και πάρα πολλά εμπορικά καταστήματα απευθύνονται σε όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα

Το χειμώνα η θερμοκρασία μέσα στο Άργος σπάνια θα πέσει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου. Όπως σε όλες τις μεγάλες πόλεις, το κυκλοφοριακό κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες αποτελεί πρόβλημα. Τη λύση δίνει ο μεγάλος χώρος στάθμευσης που έχει δημιουργηθεί στην τεράστια πλατεία Καποδίστρια. Εκεί κάθε Τετάρτη και Σάββατο γίνεται μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές αγορές της Ελλάδας – μεταξύ του νεοκλασικού κτιριακού συγκροτήματος της αγοράς και των στρατώνων του Καποδίστρια. Στο πολύχρωμο και πολύβουο παζάρι, προσέρχονται παραγωγοί από όλες τις περιοχές της Αργολίδας και της Πελοποννήσου. Υπάρχουν σε αφθονία τοπικά προϊόντα όπως φρούτα, λαχανικά, άγρια χόρτα κ.α., ενώ πολλοί είναι οι πάγκοι με ρούχα, υποδήματα, αξεσουάρ και κάθε λογής οικιακά είδη. Επίσης γύρω από την πλατεία υπάρχει πληθώρα εμπορικών καταστημάτων.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα

Το νεοκλασικό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της πόλης. Έχει κατασκευαστεί το 1889 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ. Απέναντι βρίσκονται οι Στρατώνες του Καποδίστρια. Αρχικά η έκταση αυτή με ψήφισμα της πρώτης ελληνικής κυβέρνησης του 1824 προοριζόταν για την ίδρυση του Πανεπιστημίου του Άργους. Αργότερα ο Ιωάννης Καποδίστριας διέταξε την κατασκευή στρατώνων του Ιππικού. Έχει χρησιμοποιηθεί και ως νοσοκομείο των Αδελφών του Ελέους, ενώ οι Τούρκοι το μετέτρεψαν σε στεγασμένη αγορά.

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και απέχει 1 ώρα και κάτι από την Αθήνα

Σήμερα στη δυτική πτέρυγα του κτιρίου θα εγκατασταθεί το νέο Βυζαντινό Μουσείο. Το υπόλοιπο κτίριο, παρότι είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί από τη δημοτική αρχή με σκοπό να πραγματοποιούνται σε αυτό πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Ταρναβάς | φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ντόκος