Σε ποια συνοικία της Αθήνας κατέβαιναν οι θεοί του Ολύμπου να πιούν  ξανθιά ρετσίνα προσδίδοντάς της χαρακτήρα ιερό;

By KOSTAS TSEK shutterstock

Ποια περιοχή τα πλακόστρωτα δρομάκια και οι ανηφοριές σου αναδίνουν ένα αίσθημα εσωτερικής ανάτασης, με τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια, να σου ταξιδεύουν το μυαλό σε αλλοτινές, μαγικές, εποχές;

Διαφήμιση
By ColorMaker shutterstock

Η απάντηση βρίσκεται στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

By Pit Stock shutterstock

Εκεί στρογγυλοκάθεται η αρχαιότερη συνοικία της Αθήνας και ίσως και της Ευρώπης, η Πλάκα.

By Anastasios71 shutterstock

Η μεγαλοπρέπεια της ιστορίας της είναι βαθιά χαραγμένη στα ένδοξα, αρχαία απομεινάρια, στους βυζαντινούς ναούς και στα επιβλητικά, αναπαλαιωμένα νεοκλασικά.

By Anastasios71 shutterstock

Αν και η ιστορία της ξεπερνά τα 3.500 χρόνια, παραμένει μια από τις ελάχιστες γραφικές συνοικίες και ίσως η μοναδική που καταφέρνει να σε ταξιδέψει στην Αθήνα των τελευταίων 100 και πλέον χρόνων.

By ColorMaker shutterstock

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις να περιδιαβαίνεις στα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της θα έχεις την αίσθηση ότι ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο.

Η «ιερή» συνοικία της Αθήνας, τραγουδήθηκε, αγαπήθηκε και λατρεύτηκε, όσο κανένα άλλο κομμάτι της Αθηναϊκής γης. Η Πλάκα είναι περισσότερο Αθήνα, από οποιοδήποτε άλλη συνοικία της Αθήνας.

Σήμερα η Πλάκα είναι μία από τις συνοικίες, ίσως και η μοναδική, που αν και στην καρδιά της Αθήνας δεν είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Γεγονός που μάλλον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της γραφικότητας και της ατμόσφαιρας γειτονιάς στην περιοχή.

By ollirg shutterstock

Αν και χωρίς αυτοκίνητα, η Πλάκα σφύζει από ζωή, καθώς τη μέρα γεμίζουν οι πολυάριθμες ταβέρνες της, τα πολύχρωμα καταστήματά της και τα αξιοθέατά της και τη νύχτα τα ήσυχα μπαράκια της.

By Tito Slack shutterstock

Πολλές μικρές εκκλησίες, αλλά και ένα τζαμί, ένα χαμάμ και το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, χωρίς να λείπει και η ρωμαϊκή αγορά, συνθέτουν το πολιτιστικό μωσαϊκό της πόλης.

By Lefteris Papaulakis shutterstock

Στην Πλάκα ακόμα και ο αέρας είναι διαφορετικός: πιο ελαφρύς, πιο καθαρός και αρωματισμένος σαν ένα δώρο από τους θεούς.

By KOSTAS TSEK shutterstock


Στα πλακόστρωτα δρομάκια, στα ασβεστωμένα σκαλάκια και στα στενά σοκάκια της περπατούν, κάθε χρόνο, εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.

By ColorMaker shutterstock

Ειδικά την Άνοιξη που μοσχοβολούν τα γιασεμιά και οι μπουκαμβίλιες παίρνουν αυτό το υπέροχο μοβ-φούξια χρώμα, η Πλάκα αναδεικνύεται στην πιο αγαπημένη βόλτα στην πόλη.

  

By Svetlana Ryajentseva shutterstock

Παρακολουθήστε το βίντεο:

Διαφήμιση