Η γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου

Η Πυραμίδα του Λούβρου είναι μια μεγάλη γυάλινη και μεταλλική πυραμίδα (μαζί με τρεις μικρότερες) που βρίσκεται στην αυλή του Ναπολέοντα (Cour Napoléon) του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.

Η μεγαλύτερη χρησιμοποιείται ως η κύρια είσοδος του μουσείου όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν διάσημα καλλιτεχνήματα όπως τη Νίκη της Σαμοθράκης, την Αφροδίτη της Μήλου, τα αριστουργήματα των Rembrandt, El Greco, Goya και Velazquez και, φυσικά, την περίφημη Μόνα Λίζα του Leonardo da Vinci. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1989, αν και πολλοί Παριζιάνοι δεν συμφωνούσαν ιδιαίτερα με την αισθητική της, και εγκαινιάστηκε στις 4 Μαρτίου. Η Πυραμίδα του Λούβρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν ανέθεσε το 1983 στον αρχιτέκτονα Ι.Μ. Πέι την κατασκευή της πυραμίδας. Η κατασκευή, η οποία αποτελείται μονάχα από γυάλινα μέρη, φθάνει σε ύψος 20,6 μ. Η βάση της έχει πλευρές 35 μέτρων. Αποτελείται από 603 ρόμβους και 70 γυάλινα τριγωνικά κομμάτια.

Η πυραμίδα αλλά και ο προθάλαμος κατασκευάστηκαν εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετώπιζε το μουσείο, καθώς η παλαιά είσοδος ήταν αδύνατο να δεχθεί το μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε καθημερινή βάση. Οι επισκέπτες μετά την είσοδό τους στην πυραμίδα και τον προθάλαμο ανεβαίνουν στα κυρίως κτίρια του μουσείου.