Home Τέχνες Η Κυβέλη στα 14 έμαθε μόνη της βιολί – Τώρα διανύει κάθε...

Η Κυβέλη στα 14 έμαθε μόνη της βιολί – Τώρα διανύει κάθε μήνα 280 χλμ για να γίνει η καλύτερη στον κόσμο

Καταξιωμένοι μουσικοί και δάσκαλοι εντοπίζουν στο παίξιμό της κάτι μοναδικό – Δεκαέξι ετών κοριτσάκι, κι όμως η ψυχή της το λέει και τολμά να στοχεύει στα άστρα.

Η Κυβέλη Πολέντα είναι νεαρή Χανιώτισσα αποφασισμένη να γίνει η καλύτερη βιολίστρια της εποχής μας. Από την πρώτη στιγμή που ήχησαν στα αφτιά της οι μελωδίες του βιολιού θέλησε να το κατακτήσει. Δεν πτοήθηκε από τη δυσκολία που συνεπαγόταν ένα τέτοιο εγχείρημα, αντιθέτως το εξέλαβε ως μία εφικτή πρόκληση. Κανένας στην οικογένειά της δεν ασχολείται με τη μουσική, γεγονός που αναδεικνύει τη δική της πρωτοβουλία ως αυθεντικό πηγαίο ταλέντο.

Πριν δύο χρόνια, ετών δεκατεσσάρων, αποφάσισε να μάθει βιολί. Τα κατάφερε ολομόναχη. Άρχισε να παίζει αυτοδίδακτη ώσπου αποφάσισε να τελειοποιήσει το ταλέντο της και να αφιερωθεί αποκλειστικά σε αυτό. Σήμερα, αποτελεί μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης και παράλληλα μαθητεύει δίπλα στον αγαπημένο της δάσκαλο βιολιού Γιώργο Δεμερτζή.

Αρκετές φορές τον μήνα διανύει 280 χιλιόμετρα, από τα Χανιά όπου κατοικεί μόνιμα ως το Ηράκλειο, προκειμένου να μη χάσει ούτε ένα από τα πολύτιμα μαθήματα βιολιού. Χωρίς να κουράζεται ποτέ, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της και εργάζεται σκληρά για να ατενίσει το όνειρο. Επιθυμεί να γίνει η καλύτερη!

Καταξιωμένοι μουσικοί και δάσκαλοι εντοπίζουν στο παίξιμό της κάτι μοναδικό. Κρίνουν ότι το ηχητικό αποτέλεσμα μοιάζει σαν να βγαίνει από μουσικό με δεκαπέντε χρόνια εμπειρία. Η Κυβέλη παίζει μόλις δύο. Στηρίζεται στη μουσικότητα, βάζει πολλούς χρωματισμούς, έχει χαρακτηριστικό παίξιμο και ωραίο βιμπράτο, με δυνατό της σημείο τον χαρακτήρα που δίνει σε κάθε κομμάτι.

Πειθαρχημένη, αποφασισμένη και καταβάλλοντας σταθερά κόπο και χρόνο, μελετά αφοσιωμένη έχοντας ως πρότυπο τον εκπαιδευτή της. Τα επόμενα χρόνια και ολοκληρώνοντας το σχολείο θα δοκιμαστεί στις απαιτούμενες εξετάσεις του εξωτερικού ώστε να εισαχθεί σε μεγάλο Πανεπιστήμιο της Γερμανίας ή της Αυστρίας και να εξειδικεύσει τις μουσικές της σπουδές.

Με μέντορά της έναν εκ των κορυφαίων προμηθευτή μουσικών οργάνων στην Ελλάδα, τον Κώστα Παπαγρηγορίου, και με στήριγμα τον καταξιωμένο εκπαιδευτή βιολιού Γιώργο Δεμερτζή προοδεύει στην εκμάθηση βιολιού με απώτερο στόχο να αγγίξει την κορυφή. Η ίδια αναφέρει ότι το όνειρό της είναι να γίνει εξαιρετική σολίστ, ικανή να συνεργάζεται με τις καλύτερες ορχήστρες, δουλεύοντας μαζί με ανώτατους μαέστρους, κάτι το οποίο θεωρεί δεδομένο και δεν προβαίνει σε δεύτερες σκέψεις.

Ορισμένοι από τους ανθρώπους με τους οποίους έχει συνεργαστεί είναι ο Νίκος Πλατύραχος, ο Μίλτος Λογιάδης και η Ντιάνα Τιστσένκο. Επιπλέον, έχει αποτελέσει μέλος σε συναυλία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και έχει παίξει σόλο στα Χανιά αποδίδοντας ένα απαιτητικό κονσέρτο του Antonio Vivaldi για τρία βιολιά. Οι γνωριμίες που την καθόρισαν έως τώρα ήταν εκείνες με την κορυφαία βιολίστρια Anne-Sophie Mutter και τον καταξιωμένο βιολιστή Daniel Lozakovich, με τους οποίους κρατά στενή επαφή.