Home Προορισμοί Η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία της Ελλάδας βρίσκεται στην Πελοπόννησο και ενώνει...

Η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία της Ελλάδας βρίσκεται στην Πελοπόννησο και ενώνει δύο νομούς

Στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, κατά μήκος του Ιονίου Πελάγους, σε μια έκταση 44 χλμ. απλώνεται η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία της Ελλάδας και ενώνει στην κυριολεξία δυο υπέροχους νομούς, της Μεσσηνίας και της Ηλείας.

Αμμώδεις παραλίες, χρυσαφένιοι αμμόλοφοι (σε πολλά σημεία οι αμμόλοφοι ξεπερνούν τα δέκα μέτρα σε ύψος), καταπράσινα δέντρα και κρυστάλλινα νερά κατά μήκος μίας τεράστιας ακτογραμμής που είναι γνωστή με την ονομασία Κυπαρισσιακός Κόλπος.

Η Κυπαρισσία είναι η πόλη που έδωσε τον όνομα της στον Κυπαρισσιακό κόλπο καθώς είναι ο μεγαλύτερος οικισμός που βρίσκεται πάνω στις ακτές του. Ο κόλπος ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους καλοκαιρινούς προορισμούς και εκτείνεται από το Κατάκολο στα βόρεια έως την Κυπαρισσία στα νότια και το Ακρωτήρι Κούνελου.

Από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής είναι εκείνη της Ζαχάρως, η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο την προτίμηση του κοινού, με την έκτασή της να αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό της. Βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία και 12 χιλιόμετρα από τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα στην περιοχή Βασσές και εντυπωσιάζει με την απέραντη χρυσή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά.

Η παραλία Κακόβατος και Νεοχώρι βρίσκεται ακριβώς στον μέσο του κόλπου και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες.

Λίγο παρακάτω, στο σημείο που εκβάλει ο ποταμός Νέδα, βρίσκεται η παραλία Ελαία η οποία προσφέρει μια παραμυθένια ακρογιαλιά με πανύψηλα δέντρα, θίνες, μυρτιές και πεύκα, αλλά και πεντακάθαρα νερά κατάλληλα για να κολυμπήσετε από νωρίς το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Εδώ εκβάλλει και ο ποταμός Νέδα- δίπλα στο μοναδικό πευκοδάσος Ελαίας. Στην ακρογιαλιά συναντώνται θίνες ύψους 10 μέτρων, μυρτιές και λυγαριές, αρμυρίκια και πεύκα, καθώς και ονειρικά κρυστάλλινα νερά.

Άλλες παραλίες που θα συναντήσετε στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Κατρελάς

Βρίσκεται στον οικισμό Καρτελάς, μόλις 3 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία και εκτείνεται σε μήκος 1 χιλιομέτρου. Ένας παράδεισος από άμμο και βότσαλο που πήρε το ονομά του από τον άνεμο που φυσάει στο σημείο, τον «Καρτελά».

Καλό Νερό

Ουσιαστικά πρόκειται για τρεις παραλίες μαζί, το Κουτσουνάρι, την Ανασκελού και την Στάουσα και οφείλει το όνομά της στις πηγές που υπάρχουν στην περιοχή. Δεν είναι οργανωμένη και κάθε χρόνο κερδίζει τη Γαλάζια Σημαία χάρη στην ομορφιά της και τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά της.

Άι Λαγούδης

Πρόκειται για μια παραλία με άμμο, μήκους περίπου 600 μέτρων στην οποία σχηματίζονται και κάποιοι μικροί κολπίσκοι. Διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες και στο πάνω μέρος της βρίσκονται καφετέριες και εστιατόρια. Στον Άι Λαγούδη υπάρχει και ράμπα για πρόσβαση στη θάλασσα. Επειδή βρίσκεται κάτω από την Κυπαρισσία μαζεύει αρκετό κόσμο καθώς εξυπηρετεί κυρίως τους κατοίκους της και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Αγιαννάκης

Σε απόσταση δώδεκα περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Κυπαρισσίας βρίσκεται η παραλία του Αγιαννάκη. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του Δήμου Τριφυλίας με συνεχόμενες αμμουδιές χιλιομέτρων. Γειτονεύει με τις παραλίες Βουνάκι και Ελαία.

Σανί

Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία με άμμο πολύ κοντά στην πόλη της Κυπαρισσίας μήκους 800 περίπου μέτρων.

Τερψιθέα

Είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός κτισμένος 500μ. από τη θάλασσα. Το χωριό είναι γνωστό για το λεγόμενο «μεσσηνιακό καρπούζι», η συγκομιδή του οποίου γίνεται νωρίτερα από κάθε άλλη περιοχή της Ευρώπης. Κοντά στην Τερψιθέα υπάρχει η όμορφη παραλία του Βλάχου με βότσαλο αλλά δύσκολη στην πρόσβαση. Η Τερψιθέα είναι το χωριό του Πολύβιου Δημητρακόπουλου, γνωστού και ως Αρκά.

Σεργιάνι

Η παραλία Σεργιάνι βρίσκεται έξι χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη της Κυπαρισσίας. Έχει μήκος 300 περίπου μέτρων με ψιλή άμμο και βότσαλο και είναι ιδανική για οικογένειες χάρη στα ρηχά νερά της.

Στόμιο

Πρόκειται για έναν κλειστό κόλπο που περιβάλλεται από πράσινο, από κάθετα βράχια, ενώ ένα ποτάμι κυλά στο ένα άκρο της δημιουργώντας ένα τοπίο ανεπανάληπτης ομορφιάς. Για να φτάσετε στην παραλία θα οδηγήσετε το αυτοκίνητο σας μέχρι ένα σημείο και από εκεί θα χρειαστεί να κατέβετε ειδικά διαμορφωμένα σκαλοπάτια που καταλήγουν στην θάλασσα.

Οι ακτές φιλοξενούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της χώρας μας, καθώς οι ακτές του αποτελούν έναν από τους τόπους αναπαραγωγής της σπάνιας θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

Το 2022 καταγράφηκε στην Πελοπόννησο η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας αναπαραγωγική δραστηριότητα Caretta caretta με 4.280 φωλιές. Οι ακτές του φιλοξενούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των χελώνων που φωλιάζουν βρίσκεται στο νότιο τμήμα του κόλπο μεταξύ της Κυπαρισσίας και των εκβολών της Νέδας. Τρεις περιοχές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο: “Νεοχώρι- Κυπαρισσία”, “Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος», «Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρωτήριο Κατάκολο- Κυπαρισσία»- έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000.

Η παρουσία του ΑΡΧΕΛΩΝ στον κόλπο είναι συνεχής από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, πραγματοποιώντας ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με την παρακολούθηση και την προστασία της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta.

Δείτε το βίντεο του Michael Miller