Advertisement

Ο Θέμης Αδαμαντίδης γεννήθηκε στην Καισαριανή, αλλά πέρασε μέρος των παιδικών του χρόνων στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, όπου μετανάστευσε η οικογένειά του το 1964, για να επιστρέψει το 1972. Τον ίδιο χρόνο και πριν καλά καλά κλείσει τα 15 του χρόνια, άρχισε να εμφανίζεται σε μαγαζιά της Πλάκας, με πρώτο σταθμό το κέντρο «Οι ρεμπέτες», όπου εμφανιζόταν πλάι σε γνωστούς ρεμπέτες, όπως η Άννα Χρυσάφη και ο Σπύρος Ξανθόπουλος.

Μετανάστευσε για τρία χρόνια στη Σουηδία, όπου τραγουδούσε για την ομογένεια σε ελληνικό κέντρο διασκέδασης.

Advertisement

Κάποια στιγμή που ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα, η γιαγιά του τον δήλωσε κρυφά στο «Να η Ευκαιρία» της ΕΡΤ, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο. Ακολούθησαν σύντομα προτάσεις για δισκογραφικά συμβόλαια, τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες αλλά και συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως με τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κόκοτα, τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Δημήτρη Μπάση.

Ο Θέμης Αδαμαντίδης συνεργάστηκε και με αξιόλογους συνθέτες, όπως τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Μάριο Τόκα, στον οποίον χρωστάει ίσως την μεγαλύτερη του επιτυχία.

Στο “Η νύχτα μυρίζει γιασεμί” συνεργάστηκαν ιδανικά Μάριος Τόκας και Σαράντης Αλιβιζάτος και μαζί με την ιδιαίτερη φωνή του ερμηνευτή το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένο. Πρόκειται για να ένα τραγούδι που περιλαμβανόταν σε δίσκο που κυκλοφόρησε από την Μinos EMI και είχε τίτλο: “Τα βοριαδάκια“.

Σε αυτόν τραγουδούσαν ο Νομικός, η Κομνηνού και ο Αδαμαντίδης, ο καθένας τους 4 τραγούδια των Τοκα – Αλιβιζάτου.

Για την ιστορία του “Η νύχτα μυρίζει γιασεμί” έχει μιλήσει στο musicheaven ο στιχουργός Σαράντης Αλιβιζάτος:

“Εγώ είχα συμβόλαιο με τον Μάτσα και όταν του ζήτησα -γιατί δεν τα πήγαινα καλά με τους παραγωγούς του- να φύγω από την εταιρία και να σκίσει το συμβόλαιο για να έχω το δικαίωμα να πάω αλλού, ο Μάτσας το έκανε.

Δεν ξέρω τι λένε για τους Εβραίους, αλλά μετά το σκίσιμο του συμβολαίου, οπότε δεν μπορούσα κανονικά να παίρνω ποσοστά -έπαιρνα το 2% από το δίσκο «Ξημερώνει» και θα το έκανε 3%- μου άφησε τα ποσοστά. Έτσι, πήγα στην ΕΜΙ και κάναμε τα «Βοριαδάκια» με παραγωγό τον Νίκο Κιάμο και μέσα εκεί είναι και η «Νύχτα Μυρίζει Γιασεμί».

Η ομάδα του δίσκου ήταν ήδη διαλεγμένη από τον Κιάμο: Θέμης Αδαμαντίδης, Νίκος Νομικός και Γιάννα Κομνηνού.

Η «Νύχτα Μυρίζει Γιασεμί» δεν έχει πολλά στοιχεία. Έχει ένα στοιχείο μόνο: Ότι είχα ερωτευθεί και μ’ είχε ερωτευθεί ένα κορίτσι. Εγώ ήμουν παντρεμένος και δεν «παίξαμε» μαζί. Κι είναι πολύ απλό. Αυτό δεν ξέρω πως γράφεται και πως λέγεται. Η συγκεκριμένη το ξέρει ότι το τραγούδι είναι γραμμένο γι’ αυτήν και με λατρεύει και την λατρεύω. Αγαπιόμαστε ακόμα. Το γιασεμί είναι το δύσκολο παρθενικό άρωμα. Ήταν το άρωμά της που δεν ήθελα να το προδώσω στον άντρα της, γιατί η κοπέλα ήταν παντρεμένη. Είναι κι άρωμα φιλίας το γιασεμί”.

Στίχοι

Ένας κόσμος τραγούδια
Ένα δάσος “σ’ αγαπώ”
Μες στα μάτια σου παίζουνε κρυφτό
Έχεις μπει στη ζωή μου
Την καρδιά μου να πονάς
Κι απ’ το γέλιο στο δάκρυ με γυρνάς

Να σε πάρω δικιά μου με έναν έρωτα τρελό
Φουρτουνιάζει κι απόψε το μυαλό
Το φεγγάρι αλήτης σού χαϊδεύει το κορμί
Κι η νύχτα μυρίζει γιασεμί

Τώρα τι να σου πω;
Φταίω, που σ’ αγαπώ
Τ’ άστρα χίλιοι καημοί
Κι η νύχτα μυρίζει γιασεμί

Ταξιδεύω μαζί σου
Κι είν’ οι σκέψεις μου κρυφές
Μα ταξίδι δεν κάναμε ποτές
Να σε κάνω δικιά μου σε φωνάζω τις βραδιές
Μα δεν ήρθες και σήμερα και χθες

Είμαι μόνος κι απόψε μέσα σε όνειρα φωτιά
Η αγκαλιά σου για μένα ξενιτιά
Το φεγγάρι αλήτης σού χαϊδεύει το κορμί
Κι η νύχτα μυρίζει γιασεμί

Τώρα τι να σου πω;
Φταίω, που σ’ αγαπώ
Τ’ άστρα χίλιοι καημοί
Κι η νύχτα μυρίζει γιασεμί

Advertisement