Περιβάλλον

Η ομορφιά της Ελληνικής φύσης.. Το νησί που έχει τον μοναδικό «πέτρινο ελέφαντα»

advertisement

Η ελληνική φύση έχει αποδείξει ότι έχει δημιουργήσει μερικά από τα ωραιότερα τοπία παγκοσμίως! Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη χώρα μας για να θαυμάσουν τα αξιοθέατα αλλά και τα μοναδικά τοπία της Ελλάδας τα οποία συγκαταλέγονται στα ομορφότερα του κόσμου.

Ένα από αυτά είναι και ο πέτρινος ελέφαντας, ένα ξεχωριστό αξιοθέατο της Κιμώλου που αποτελεί στην πραγματικότητα ένα δημιούργημα της φύσης από βράχια στην Γούπα. Το σημείο πήρε το όνομά του από τον επιβλητικό βράχο σε σχήμα καθιστού ελέφαντα. Εύκολα το παρατηρεί κάποιος αν βρεθεί στο ύψωμα και το δει. Είναι άγνωστο πόσα πραγματικά χρόνια βρίσκεται εκεί καθώς η φύση φρόντισε για την δημιουργία του.

Η φύση παίζει παράξενα παιχνίδια και αυτό είναι ένα από τα πλέον παράδοξα αξιοθέατα στο κέντρο του Αιγαίου.

View this post on Instagram

A post shared by Sofia Triantafyllou (@sofiatriantafyllou)

advertisement

Πολύ κοντά στον πέτρινο ελέφαντα βρίσκεται και η όμορφη και γνωστή παραλία Γούπα

Η Κίμωλος οφείλει το όνομά της στον πρώτο οικιστή, τον Κίμωλο, σύζυγο της Σίδης, κόρης του Ταύρου! Με τη σειρά της, έδωσε το όνομά της στο λευκό πέτρωμα, τη γνωστή από τους μαυροπίνακες κιμωλία.

Από βράχους δεν έχει λίγους:  η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί βρίσκεται πίσω από τους ασυνήθιστους γεωλογικούς σχηματισμούς, τις θερμές πηγές καθώς και τα βιομηχανικά ορυκτά!

Άλλο ένα παιχνίδι της φύσης στην Κίμωλο είναι το Σκιάδι

Πρόκειται για ένα τεράστιο μνημείο της φύσης από πέτρα που μοιάζει με μανιτάρι και από εκεί πήρε και το όνομά του.

By Tzina Varotsi shutterstock

Συγκροτείται από 70 είδη πετρωμάτων και προκαλεί δέος σε όποιον έχει την τύχη να το δει από κοντά. Το πέτρινο μανιτάρι βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος Σκλάβο και έχει ενταχθεί στον Άτλαντα Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου λόγω της ιδιαιτερότητάς του.

Λέγεται ότι το Σκιάδι φτιάχτηκε από διαφορετικά πετρώματα που το συγκροτούν και ότι δημιουργήθηκε από τους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή. Το κάτω μέρος του διαβρώνεται πιο εύκολα από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου σχηματίζοντας την «βάση» του μανιταριού που είναι πιο στενή καθώς εκεί συγκεντρώνεται το πιο μαλακό πέτρωμα.

By RAndrei shutterstock

Από την άλλη η κορυφή αποτελείται από πιο σκληρά πετρώματα και παραμένει έτσι με τα χρόνια μοιάζοντας με ένα πραγματικό μανιτάρι. Αυτή η διεργασία που ονομάζεται σύμφωνα με τους επιστήμονες «απορρίνηση» δημιουργεί αυτό το μοναδικό φαινόμενο. Από το σημείο αυτό που βρίσκεται το αξιοθέατο χαρίζεται στον επισκέπτη της Κιμώλου μια υπέροχη θέα στις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της Μήλου.

By lightlook shutterstock



Για να φτάσει κανείς στο πέτρινο μανιτάρι θα χρειαστεί να περπατήσει λίγο οπότε καλό είναι να είστε εφοδιασμένοι με καπέλο και νερό αν το επισκεφτείτε καλοκαίρι. Το θέαμα θα σας ανταμείψει καθώς το Σκιάδι αποτελεί όχι μόνο σπάνιο ελληνικό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο και γι’ αυτό έχει διακριθεί.

Εκτός από το πέτρινο μανιτάρι η Κίμωλος διαθέτει και άλλα αξιόλογα αξιοθέατα για να επισκεφτείτε όπως το Μεσαιωνικό Κάστρο. Το νησί αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι με το λευκό και το μπλε να κυριαρχούν και να το κάνουν να μοιάζει με έναν επίγειο παράδεισο. Θα σας εντυπωσιάσουν οι όμορφες παραλίες και οι φιλόξενοι κάτοικοι αλλά και η ηρεμία που επικρατεί! Και το πέτρινο μανιτάρι, το σήμα κατατεθέν του νησιού αποτελεί άλλον ένα καλό λόγο να το βάλετε στη λίστα με τους επόμενους καλοκαιρινούς προορισμούς σας.

Δείτε το βίντεο που έφτιαξαν οι kimolistes

Όσο για τις ομορφιές της Κιμώλου.. δείτε το βίντεο

advertisement

Σχετικά άρθρα

Back to top button