Η πανέμορφη πόλη-κόσμημα με το φημισμένο γεφύρι
Advertisement

Θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει ως πόλη-στολίδι της δυτικής Ελλάδας, με το φημισμένο πέτρινο γεφύρι της, την πλούσια περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου, τα ιστορικά και άλλα αξιοθέατά της. Κι εμείς δεν θα διαφωνούσαμε.

Η Άρτα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα, είναι διάσημη για το πέτρινο γεφύρι στην είσοδο της πόλης, που «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν». Εκτός, όμως, από αυτό, αποτελεί μια όμορφη πόλη που οι αναπλάσεις της έχουν χαρίσει άλλον αέρα, έτοιμη να υποδεχτεί επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας και να τους δείξει τι θα πει φυσική ομορφιά, βυζαντινή παράδοση και άρωμα… πορτοκαλιού, με τους απέραντους πορτοκαλεώνες τους. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι έχετε να δείτε εντός και εκτός Άρτας, προκειμένου να απολαύσετε το ταξίδι σας εκεί στο μέγιστο και να φύγετε με πλούσιες εικόνες.

Advertisement
By yiannisscheidt shutterstock

 

Το γεφύρι της Άρτας και το Λαογραφικό

Η λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, του 17ου αιώνα, στην είσοδο της πόλης της Άρτας, έγινε πασίγνωστη από το ομώνυμο θρυλικό δημοτικό τραγούδι και σήμερα αποτελεί την πιο ξακουστή στην Ελλάδα.

By Ioannis Gkolfinopoulos shutterstock

 

Η πανέμορφη πόλη-κόσμημα με το φημισμένο γεφύρι
By yiannisscheidt shutterstock

Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1615 και το σημερινό της μήκος φτάνει τα 145 μέτρα, ενώ χαρακτηρίζεται από τέσσερις ημικυκλικές καμάρες που δεν έχουν καμία συμμετρία μεταξύ τους.

By Heracles Kritikos shutterstock

Ακριβώς δίπλα στη γέφυρα βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο της Άρτας, σε ένα διώροφο νεοκλασικό οίκημα που έχει σκοπό να παρουσιάσει την τοπική λαϊκή παράδοση στους επισκέπτες του.

By kostasgr shutterstock_

 

Εκεί θα βρείτε εκθέματα που αφορούν τον υλικό βίο, οικιακά σκεύη και όργανα χειροτεχνίας, ενδυμασίες καθώς και υλικό που αφορά το γεφύρι και τον θρύλο του.

Το Κάστρο της Άρτας και το τείχος της Αρχαίας Αμβρακίας

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα κάστρα της Ελλάδας, δείγμα βυζαντινής οχυρωματικής τέχνης που χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Κομνηνούς.

Η πανέμορφη πόλη-κόσμημα με το φημισμένο γεφύρι
By Ververidis Vasilis shutterstock

Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πόλης και το μεγαλύτερο τμήμα του βορειοανατολικού τμήματος είναι χτισμένο πάνω στο τείχος της Αρχαίας Αμβρακίας, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται τον 6ο αιώνα π.Χ. και σήμερα έχουν αποκαλυφθεί πολλά κομμάτια του διάσπαρτα σε όλη την πόλη.

By fritz16 shutterstock_

 

Κάθε καλοκαίρι, το Κάστρο, φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Οι βυζαντινοί ναοί

By kostasgr shutterstock

Στην Άρτα και την γύρω περιοχή, θα δείτε επίσης πολλές βυζαντινές εκκλησίες, με πιο σημαντική ίσως την Παναγία την Παρηγορήτισσα, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα, στην ακμή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, αλλά και τον ναό του Αγίου Βασιλείου που μετράει σχεδόν 800 χρόνια ζωής και την Αγία Θεοδώρα.

Ο Πύργος του Ρολογιού

Στη νοτιοδυτική πλευρά του κάστρου της Άρτας, δίπλα από την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων και πολύ κοντά στο Βυζαντινό ναό του Αγίου Βασιλείου, ο Πύργος του Ρολογιού της Άρτας αποτελεί ένα μνημείο Οθωμανικής περιόδου που αξίζει να δείτε από κοντά, αφού αποτελεί κι αυτό ένα από τα σύμβολά της πόλης.

By kostasgr shutterstock

 

Κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα και είναι το παλαιότερο ρολόι στην Ήπειρο, ενώ αποτελεί ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν πύργο ύψους 21 μέτρων από λαξευμένη πέτρα, παρόμοια με εκείνη του κάστρου.

Το Τζαμί Φαΐκ Πασά

Το τζαμί Φαΐκ Πασά είναι επίσης μνημείο Οθωμανικής περιόδου στην περιοχή Μαράτι, πολύ κοντά στην πόλη της Άρτας και αποτελεί ένα από τα δύο σωζόμενα τζαμιά της Άρτας.

By kostasgr shutterstock

 

Χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τον Φαΐκ Πασά, τον πρώτο Οθωμανό κατακτητή της Άρτας, με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας, από την αρχαία Νικόπολη αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας.

Το κέντρο της πόλης

Η Άρτα διακρίνεται για τα ιστορικά της στοιχεία, αλλά και η σύγχρονη πλευρά της θα σας κατακτήσει.

Η πανέμορφη πόλη-κόσμημα με το φημισμένο γεφύρι
Χαράλαμπος Γκούβας (Harrygouvas) / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Οι περισσότεροι πεζόδρομοί της θα σας οδηγήσουν στο κέντρο της, στην αγορά με τα μαγαζιά για να κάνετε τα ψώνια σας και στην Πλατεία Σκουφά, μια ολοζώντανη πλατεία με πολλή νεολαία και εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, όπου χτυπά η καρδιά της πόλης.

Η πανέμορφη πόλη-κόσμημα με το φημισμένο γεφύρι
By kostasgr shutterstock

Στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης θα βρείτε επίσης καφέ και μπαρ για ποτό ή καφέ, σε ένα μέρος όπου οι ντόπιοι συνηθίζουν να δίνουν τα ραντεβού τους.

By Giorgos Karagiannis shutterstock

Εκδρομή στα γύρω χωριά

Αν φτάσετε στην Άρτα, δεν γίνεται να μην πάτε μια εκδρομή στα Τζουμέρκα και τα 47 (ή όσα καταφέρετε) χωριά που απλώνονται στην περιοχή, στην κεντρική Πίνδο, ανάμεσα στον Άραχθο και τον Ασπροπόταμο.

Σαλαμούρας Σπ / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Η Παναγία της Βλαχέρνας, ένας επιβλητικός βυζαντινός ναός του 10ου-13ου αι. που πήρε το όνομά της από την Παναγία των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, σας περιμένει στο χωριό Βλαχέρνα έξω από την Άρτα, ενώ μην παραλείψετε να περάσετε και από το όμορφο Βουργαρέλι σε υψόμετρο 900 μέτρων για να δείτε την Κόκκινη Εκκλησία, άλλο ένα εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

N10705013 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

 

Για εξαιρετική θέα, η Ροδαυγή σας περιμένει 24 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στην ανατολική πλευρά του Ξηροβουνίου. Εκεί θα συναντήσετε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας, όνομα και πράγμα, αφού πήρε την ονομασία του από τα ιδιαίτερα ρόδινα χρώματα που παρουσιάζονται στον ορίζοντά του στην ανατολή του ήλιου. Περίπου 60 χιλιόμετρα έξω από την Άρτα, η Ελάτη θα σας ταξιδέψει σε «ελβετικό» τοπίο, σε υψόμετρο 760 μέτρων, ενώ οι επιλογές σας για εξερευνήσεις χωριών και ορεινού τοπίου δεν τελειώνουν ποτέ, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας σε ένα ταξίδι σας στην Άρτα.

 

Αξίζει να παρακολουθήσετε επίσης στο βίντεο τον περίφημο Θρύλο του Γεφυριού της Άρτας σε μια σύγχρονη 3D animated έκδοση:

Advertisement