Advertisement

“Όταν είμαι στο Σάλτσμπουργκ ανακαλύπτω συνεχώς κάτι καινούργιο να με ευχαριστήσει”, έγραφε ο 25χρονος Μότσαρτ στον πατέρα του από τη Βιέννη. Την άποψη αυτή δεν άργησαν να ασπαστούν οι Αυστριακοί φοιτητές και οι Ιταλοί επισκέπτες που αρνούνται να εγκαταλείψουν την πόλη που θυμίζει αλπική Ρώμη.

Photo by Victor Malyushev on Unsplash

Εδώ, η κληρονομιά του Μότσαρτ μπλέκεται με design ξενοδοχεία και εστιατόρια με αστέρια Michelin. “Σε αυτά ακριβώς τα τραπεζάκια ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον θρύλο η “αγοραπωλησία” της ψυχής του Φάουστ στον Μεφιστοφελή”, μπορεί να σας πει κάποιος ντόπιος καθώς περνάτε έξω από το Stifskeller St. Peter.

Advertisement
Photo by Free Walking Tour Salzburg on Unsplash

Θα είστε περικυκλωμένοι από εκκλησίες: του Αγίου Πέτρου, την φραγκισκανική και τον καθεδρικό.

Photo by Jiří Martínek on Unsplash

Αλλά, η πόλη έχει έναν σύγχρονο ζωηρό-παγωμένο αυτές τις ημέρες αέρα- που σφύζει από ζωή. Ντόπιοι, αλλά και άνθρωποι που επέλεξαν την πόλη για μια καλύτερη ζωή γίνονται μια παρέα με τους φοιτητές που, όταν τελειώνουν οι παραδόσεις στα τρία πανεπιστήμια της πόλης, κάνουν κατάληψη στα café για ζεστή σοκολάτα, στρούντελ μήλου με κανέλα και, αργότερα, παγωμένη αυστριακή μπίρα Stiegl.

Image by Gerhard Bernegger from Pixabay

Αν δεν είναι χιονισμένη θα σας θυμίσει σίγουρα την Ρώμη. “Θέλω να ξαναχτίσεις την πόλη και να τη μετατρέψεις σε αλπική Ρώμη γεμίζοντάς τη με εκκλησίες και palazzi”, είναι η εντολή που έδωσε ο αρχιεπίσκοπος Wolf Dietrich von Raitenau –μισός Ιταλός γαρ– στον επίσης Ιταλό αρχιτέκτονα Vincenzo Scamozzi τον 17ο αιώνα”.

Photo by Andrew Spencer on Unsplash

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι το χειμώνα το Σάλτσμπουργκ είναι ιταλοκρατούμενο. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ευκατάστατοι και κυρίως νέοι κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας γεμίζουν τα σοκάκια της πόλης και τις χιονοδρομικές πίστες της περιοχής. “Γι’ αυτούς, το Σάλτσμπουργκ εξακολουθεί να είναι μια ειδυλλιακή ιταλική πόλη που με κάποιο τρόπο ξεγλίστρησε στις πλαγιές των αυστριακών Άλπεων.

Image by Gerald Lobenwein from Pixabay

Πάρτε το τελεφερίκ για να ανεβείτε στο ολόλευκο μεσαιωνικό κάστρο, φωλιασμένο σε λόφο 120 μέτρα πάνω από την πόλη. Περπατήστε ως την ανατολική πλευρά του κάστρου για να δείτε το παλαιότερο μοναστήρι της χώρας. Σε αυτό δίδαξε η πραγματική Μαρία της κινηματογραφικής Μελωδίας της Ευτυχίας και παντρεύτηκε τον καπετάνιο Georg von Trapp.

Image by Moritz Lübken from Pixabay

Από το 1965 που γυρίστηκε η ταινία, το Χόλιγουντ έκανε τους πάντες να πιστεύουν ότι το Σάλτσμπουργκ είναι η πατρίδα των Ναζί και των καλογριών που τραγουδούν, θα σας πουν δυσαρεστημένοι οι ντόπιοι.

Image by Josef Gadermaier from Pixabay

Το παρελθόν την πόλης μπλέκεται επιδέξια με το παρόν της αφού σε κάθε βήμα τα όρια ανάμεσα στους αιώνες γίνονται όλο και πιο θολά. Το Σάλτσμπουργκ μετρά αρκετούς αιώνες ζωής. Παρά την ομορφιά του, δεν είναι απλώς σκηνικό, μια βαρετή πόλη-μουσείο.

Image by Sascha Händle from Pixabay

Η κλασική μουσική και οι θεατρικές παραστάσεις ακόμα αντηχούν στα μεσαιωνικά σοκάκια. Για να ανακαλύψετε το κέντρο της πόλης περιμένετε να νυχτώσει πρώτα. Κι αυτό γιατί το μικροσκοπικό Σάλτσμπουργκ δέχεται την ίδια αναλογία τουριστών ανά κάτοικο με τη Βενετία ή τη Φλωρεντία.

Image by nautilus64 from Pixabay

Το βράδυ είναι η ώρα που το κέντρο της πόλης ησυχάζει, τα μπαρόκ κτίρια παύουν να είναι τουριστικές ατραξιόν και ολόκληρη η πόλη λάμπει στο φως του φεγγαριού. Η βόλτα αυτή θα είναι διαφορετική από οποιοδήποτε άλλη έχετε κάνει. Κι αυτό γιατί συνοδεύεται ανελλιπώς από τους ήχους της μουσικής του Μότσαρτ.

Image by Albrecht Fietz from Pixabay

Επαγγελματίες μουσικοί και φοιτητές δίνουν αυτοσχέδιες συναυλίες στα στενά σοκάκια του Altstadt, της παλιάς πόλης δηλαδή, όπου είναι συγκεντρωμένα και τα περισσότερα αξιοθέατα. Αυτή είναι η πραγματική κληρονομιά του Μότσαρτ.

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Μη φύγετε από το Salzburg αν δεν….

  1. Καθίσετε στο café Tomaselli, που λειτουργεί από το 1705 και υπήρξε αγαπημένο μέρος του Αμαντέους για σοκολάτα και παγωτό. Alter Markt 9, τηλ.: 0043 662 844488, www.tomaselli.at. 
  2. Ανεβείτε με το τελεφερίκ στο μεσαιωνικό κάστρο. Είναι το μεγαλύτερο, πλήρως διατηρημένο κάστρο της Κεντρικής Ευρώπης. Mönchsberg 34, τηλ.: 0043 66284 243011, www.salzburg-burgen.at.
  3. Επισκεφτείτε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μότσαρτ (Getreidegasse 9) αλλά και την κατοικία (Makartplatz 8) του.
  4. Θαυμάσετε έργα του Κλιμτ στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που φιλοξενείται σε κτίριο του 17ου αιώνα. Mönchsberg 32, τηλ.: 0043 662 842220, www.museumdermoderne.at.
  5. Πιείτε αυστριακό κρασί με μεζεδάκια από προσούτο και τυριά στο σκαμμένο μέσα σε βράχο Saitensprung. Steingasse 11, τηλ.: 0043 662 881377.

arttravel

Advertisement