Η «τρύπα του Σιδήρου» στο νησί Ρεουνιόν

Το ηφαιστειογενές νησί Ρεουνιόν  βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, ανατολικά της Μαδαγασκάρης και νοτιοδυτικά του Μαυρίκιου. Αποτελεί υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας από το 1946. Είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει την τύχη να «φιλοξενεί» το Trou de Fer ή την «τρύπα του Σιδήρου» αν προτιμάτε.

Το Trou de Fer ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Γαλλίας είναι ένα  φαράγγι περίπου χιλίων μέτρων βάθους που ανάμεσα του ρέει ο ποταμός Bras de Caverne.

Το φαράγγι αποτελείται από δυο τμήματα. Έναν μεγάλο κρατήρα, στον οποίο χύνονται έξι εντυπωσιακοί καταρράκτες και ένα στενό φαράγγι το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του φαραγγιού.

Το Trou de Fer ανακαλύφθηκε μόλις το 1989, και από τότε ένας πολύ μεγάλος αριθμός από λάτρεις των σπορ και της περιπέτειας, το επισκέπτεται για να το θαυμάσει από κοντά.

Η πρόσβαση στο φαράγγι δεν είναι και ότι ευκολότερο. Αυτό έχει και τα καλά του αφού έχει προστατεύσει την περιοχή από την ανθρώπινη επέμβαση.  Έτσι τα τροπικά δάση του, με τα γιγαντιαία ρείκια, τις φτέρες και τις λειχήνες υπάρχουν ακόμη. Τα δάση που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο όμως λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης έχουν εξαφανιστεί. Μαζί τους έχουν εξαφανιστεί και περισσότερα από 30 είδη ζώων και φυτών, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα ήταν ενδημικά, τα τελευταία 400 χρόνια.

Το 2010 το νησί Ρεουνιόν εντάχθηκε στην παγκόσμια κληρονομιά χάρις στο Εθνικό Πάρκο με το πανέμορφο τροπικό δάσος.