Και θα σας εξηγήσουμε πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία..

Η φωτογραφία είναι ασπρόμαυρη σωστά; Δείτε τώρα πως θα ξεγελάσετε το μυαλό σας και θα την δείτε με χρώμα.
Η παραπάνω εικόνα είναι ασπρόμαυρη. Σωστά; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχει τρόπος να ξεγελάσετε το μυαλό σας και να την δείτε έγχρωμη;

Παρακολουθήστε το βίντεο του BBC που ακολουθεί και θα καταλάβετε τι εννοούμε! Ακολουθήστε τις οδηγίες και συγκεντρώστε το βλέμμα σας στην κουκκίδα στο κέντρο του βίντεο. Όταν η ασπρόμαυρη εικόνα εμφανιστεί ξανά, δεν θα είναι.. ασπρόμαυρη!

 

Αλλά πώς είναι δυνατόν να ξεγελάσετε έτσι το μυαλό σας;

Πρόκειται για μια θεωρία που ανέπτυξε το 1978 ο Ewald Hering. Ονομάζεται θεωρία των «αντιθετικών διεργασιών» ή opponent process theory.

Ο Hering πρότεινε ότι η χρωματική όραση βασίζεται στην ύπαρξη τριών μηχανισμών που αντιδρούν επιλεκτικά αλλά και με αντιθετικό τρόπο στο πράσινο-κόκκινο, στο μπλε-κίτρινο, και στο άσπρο-μαύρο αντίστοιχα.

Η φωτογραφία είναι ασπρόμαυρη σωστά; Δείτε τώρα πως θα ξεγελάσετε το μυαλό σας και θα την δείτε με χρώμα.

Υπέθεσε ότι για κάθε μηχανισμό, η ύπαρξη μιας χημικής ουσίας, σηματοδοτούσε ένα χρώμα (κόκκινο), ενώ η απουσία της ίδιας ουσίας σηματοδοτούσε το «αντίθετο» χρώμα (πράσινο).

Με αυτό το μοντέλο, ο Hering κατάφερε να ερμηνεύσει τόσο τις μετα-εικόνες, όσο και την αδυναμία να φανταστούμε συνδυασμούς αντιθετικών χρωμάτων.

Απίθανο δεν είναι;