Θέλετε να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά; Η νευροεπιστήμη λέει να τους διδάξετε αυτή την σημαντική συνήθεια
Αν είστε γονιός τότε σίγουρα έχετε συμβιβαστεί με την έλλειψη ύπνου. Κάτι που φροντίζετε να μην ισχύει για τα παιδιά σας φυσικά ώστε να είναι ξεκούραστα την επόμενη μέρα. Μια ολοκαίνουργια μελέτη όμως έρχεται τώρα να αναδείξει έναν ακόμη πολύ σημαντικό λόγο για τον οποίο τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται νωρίς το βράδυ.
Ερευνητές λοιπόν στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ μελέτησαν δεδομένα σχετικά με 8.300 παιδιά ηλικίας 9 έως 10 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο κοιμόντουσαν κάθε βράδυ και τι σήμαινε αυτό για την επιτυχία τους χρόνια αργότερα.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα παιδιά που κοιμόντουσαν λιγότερο από όσο έπρεπε, είχαν σημαντικές φυσιολογικές εγκεφαλικές διαφορές σε σχέση με τα υπόλοιπα στα χρόνια που ακολούθησαν.
Όπως εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Ze Wang, καθηγητής διαγνωστικής ακτινολογίας και πυρηνικής ιατρικής:
Βρήκαμε ότι τα παιδιά που είχαν ανεπαρκή ύπνο, λιγότερο από εννέα ώρες τη νύχτα, στην αρχή της μελέτης είχαν λιγότερη φαιά ουσία ή μικρότερο όγκο σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της προσοχής, της μνήμης και της αναστολής σε σύγκριση με εκείνα που κοιμόντουσαν περισσότερο.
Αυτές οι διαφορές παρέμειναν μετά από δύο χρόνια, ένα ανησυχητικό εύρημα που υποδηλώνει μακροπρόθεσμη βλάβη για όσους δεν κοιμούνται αρκετά όταν είναι παιδιά.
Υπάρχει πιο τρομακτική φράση για κάθε γονέα από το «μακροπρόθεσμο κακό»;
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Child & Adolescent Health.
Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου συνιστά στα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών να κοιμούνται 9 έως 12 ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση. Και ενώ ορισμένα παιδιά το κάνουν αυτό, κάποια άλλα δεν πλησιάζουν καν αυτές τις ώρες.
Φυσικά και για τους ενήλικες υπάρχουν κίνδυνοι από την έλλειψη ύπνου. Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν πώς ο ύπνος καθαρίζει κυριολεκτικά τον εγκέφαλό σας και ότι οι ενήλικες που δεν κοιμούνται αρκετά κινδυνεύουν από σοβαρές παθήσεις που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.
«Ο ύπνος υπάρχουν φορές που παραλείπεται κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων παιδικών ημερών που είναι γεμάτες με εργασίες για το σπίτι και εξωσχολικές δραστηριότητες», δήλωσε ο συν-συγγραφέας E. Albert Reece. «Τώρα βλέπουμε πόσο επιζήμιο μπορεί να είναι αυτό για την ανάπτυξη ενός παιδιού».
Με πληροφορίες από το inc.com