“Θαύμα της φύσης”: Το εκπληκτικό γεωλογικό φαινόμενο της Λακωνίας που είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη
Μοναδικό στην Ευρώπη είναι το απολιθωμένο φοινικόδασος που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στη Λακωνία
Αν και ακούγοντας την φράση απολιθωμένο δάσος το μυαλό όλων ταξιδεύει στην Λέσβο, υπάρχει ακόμη ένα στην Ελλάδα που είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Βρίσκεται στη Λακωνία, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος Βοιών, σε ένα τοπίο σπάνιας, άγριας φυσικής ομορφιάς. Εκεί έχουν αποκαλυφθεί κορμοί και ρίζες φοινίκων με ηλικία που φθάνει τα δύο με τρία εκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, την εποχή εκείνη το κλίμα εδώ ήταν υποτροπικό και υπήρχε εκτενές δάσος, που απολιθώθηκε με μοναδικό τρόπο, καθώς ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας και το νερό κάλυψε τα δέντρα.
Γεωλογικές ταραχές, σεισμοί και ηφαιστειακή δραστηριότητα οδήγησαν στην απολίθωση της παλαιοχλωρίδας της περιοχής, εκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή μας. Η οργανική ύλη δένδρων, φυτών αλλά και μαλακίων, αντικαταστάθηκε μόριο προς μόριο από διαλύμματα πυριτίου και ασβεστίου σε μια υπομονετική διαδικασία που συντελέστηκε κάτω από τη θάλασσα.
Αυτό που έχει μείνει σήμερα είναι οι απολιθωμένοι κορμοί αλλά και εκατοντάδες πετρωμένοι ριζικοί κόμβοι, με διαμέτρους που φτάνουν και το 1 μέτρο. Κάποιοι από τους κορμούς διαθέτουν έχουν εντυπωσιακές διαστάσεις, με διάμετρο κυμαινόμενη από 0,5 έως 1 µέτρο και ύψος που αγγίζει τα 2 μέτρα. Ο ψηλότερος από αυτούς αποκαλείται από τους ντόπιους «Ο Άνθρωπος», καθώς το ύψος του αντιστοιχεί στο ύψος ενός ψηλού ανθρώπου.
Ό επισκέπτης της περιοχής έχει την μοναδική ευκαιρία να βουτήξει στη θάλασσα και να δει το τμήμα του απολιθωμένου φοινικόδασους που εκτείνεται υποβρυχίως. Απίθανο είναι το θέαμα και όταν ο αέρας σηκώνει κύμα, καθώς τότε το νερό εκτοξεύεται μέσα από τους απολιθωμένους κορμούς.
Στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα, οι απολιθωμένοι μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος κρατούν φυλαγμένα τα μυστικά και τους κωδικές της εποχής τους
Όλη η περιοχή έχει διαμορφωθεί σε γεωλογικό πάρκο, με ενημερωτικές πινακίδες, ενώ το καλοκαίρι οργανώνονται και ξεναγήσεις.
Το Γεωπάρκο της παράλιας ζώνης του Αγίου Νικολάου συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.
Η επιστημονική αξία των ευρημάτων θεωρείται ανεκτίμητη από τους ειδικούς, που δεν έχουν δισταγμό να αναφερθούν σε ένα «θαύμα της φύσης». Κι αυτό γιατί η απολιθωματική διαδικασία της συγκεκριμένης παλαιοχλωρίδας και παλαιοπανίδας θεωρείται γενικώς πρωτότυπη και εντελώς μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή Ευαγγέλου Βελιτζέλου, Διευθυντή του τομέα Ιστορικής Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του ΕΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις απολιθωματοφόρες θέσεις του Αγίου Νικολάου τα ευρήματα είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας.
Η σπανιότητά του έγκειται στο ότι η απολίθωση δεν οφείλεται στην απευθείας επαφή του προϊστορικού δάσους με την ηφαιστειακή τέφρα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ανάλογες περιπτώσεις. Αντιθέτως, λόγω μιας σειράς γεωλογικών ταραχών και σεισμών, ενδεχομένως και ηφαιστειακών εκρήξεων τα δέντρα βυθίστηκαν στη θάλασσα κι «ασβεστώθηκαν» εκεί, υποβρυχίως, μέσω μιας διαδικασίας που διήρκεσε αιώνες.
Για να το επισκεφτείτε, κατευθυνθείτε από τον Άγιο Νικόλαο προς το γραφικό λιμανάκι του Προφήτη Ηλία. Λίγο πριν υπάρχει πινακίδα που αναφέρει προς Αγία Μαρίνα και Απολιθωμένο Δάσος. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο για 3,3 χιλ. ώστε να φτάσουμε στο μνημείο της φύσης. Ενδιάμεσα και λίγο πριν φτάσετε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας θα συναντήσετε ένα σημείο με πληροφορίες για το γεωλογικό αυτό πάρκο.