Θα αγοράζατε iPod στα παιδιά σας; Διαβάστε τι απάντησε στην ίδια ερώτηση ο Στιβ Τζόμπς
Advertisement

Εάν έχετε μεγαλώσει την εποχή που η ΕΡΤ έπαιζε Εκπαιδευτική Τηλεόραση και Φρουτοπία, τότε το πιθανότερο είναι να προβληματίζεστε αρκετά για το πώς πρέπει να μεγαλώσετε τα παιδιά σας τη σημερινή εποχή. Μια εποχή που μόνο ομοιότητες δεν έχει με τα ρομαντικά χρόνια των δεκαετιών 80 και 90, ειδικά όσον αφορά την τεχνολογία.

Θα αγοράζατε iPod στα παιδιά σας; Διαβάστε τι απάντησε στην ίδια ερώτηση ο Στιβ Τζόμπς

Advertisement

Μια και αναφερθήκαμε στην τεχνολογία, αν κάποιος σας ρωτούσε αν θα αγοράζατε ένα iPod ή ένα iPad στα παιδιά σας, τι θα απαντούσατε; Το πιθανότερο είναι ναι.

Και όμως υπήρξε κάποιος που σε αυτή την ερώτηση απάντησε όχι. Το παράξενο είναι ότι αυτός ο κάποιος ήταν ο ίδιος ο Στιβ Τζόμπς, μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στον χώρο της τεχνολογίας και ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Apple. Ναι, της εταιρείας που δημιούργησε το iPod και το iPad!

Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στους New York Times, ο δημοσιογράφος Νικ Μπίλτον τον ρώτησε:

“Τα παιδιά σας μάλλον θα πρέπει να λατρεύουν το iPad..” και ο Τζόμπς απάντησε:

“Δεν το έχουν χρησιμοποιήσει. Έχουμε περιορίσει την τεχνολογία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο σπίτι

Ειδικά στη Silicon Valley, υπάρχει μια τάση, τα στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών να προστατεύουν τα παιδιά τους από την.. τεχνολογία! Κάποιοι επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους και σε σχολεία στα οποία δεν υπάρχουν υπολογιστές, όπως το Waldorf School στο Los Altos, στα οποία η μάθηση επιτυγχάνεται μόνο με τα βιβλία και τις σημειώσεις. Με τον παραδοσιακό τρόπο δηλαδή, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό για στελέχη.. τεχνολογικών εταιρειών.

Κάποτε ο Κρις Άντερσον, Διευθύνων Σύμβουλος της 3D Robotics και πατέρας πέντε παιδιών, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί προσπαθεί να κρατήσει τα παιδιά του όσο γίνεται πιο μακριά από την τεχνολογία, είπε στους Times:

“Τα παιδιά μου αποκαλούν έμενα και την γυναίκα μου φασίστες. Μας κατηγορούν ότι ανησυχούμε υπερβολικά για την τεχνολογία και ότι κανένας από τους φίλους τους δεν ζει στο σπίτι του με τέτοιους κανόνες. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε δει τους κινδύνους της τεχνολογίας από πρώτο χέρι. Το έχω δει στον εαυτό μου, δεν θέλω να το δω να συμβαίνει και στα παιδιά μου.”

Αν η εξάρτηση που έχουμε οι περισσότεροι για τα iPhones και τα άλλα μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι η ένδειξη, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να δημιουργήσουμε παιδιά που θα στερούνται φαντασίας και δημιουργικότητας, ειδικά αν τους γνωρίσουμε την τεχνολογία από πολύ μικρή ηλικία.

Οι γενιές των δεκαετιών 80 και 90, ήταν οι τελευταίες που έπαιζαν έξω, στις αλάνες, επειδή δεν υπήρχαν smartphones και laptops. Μάθαμε από την κίνηση, την αλληλεπίδραση των χεριών, βρήκαμε πληροφορίες μέσα από τα βιβλία και την συζήτηση με άλλους ανθρώπους, αντί να τις αναζητήσουμε σε μια μηχανή αναζήτησης.

Μαθαίνοντας με διαφορετικούς τρόπους μας βοήθησε να γίνουμε πιο ολοκληρωμένοι και να ανησυχούμε περισσότερο όταν βλέπουμε ένα παιδί να κρατάει όλη μέρα ένα Smartphone στο χέρι και να παίζει “Candy Crush”.

Τελικά, ο Στιβ Τζόμπς ίσως να είχε δίκιο σε αυτό που δήλωσε στους New York Times. Ακολουθώντας το παράδειγμα του, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κάνετε ένα όμορφο δώρο στα παιδιά σας, αντί να τους αγοράσετε ένα ολοκαίνουργιο Smartphone, αφιερώστε τους λίγο χρόνο. Βγείτε μαζί τους στη φύση και διδάξτε τους ένα από τα παιχνίδια που παίζατε μικρός.

Στην αρχή μπορεί να δυσανασχετήσουν αλλά στη συνέχεια θα το διασκεδάσουν με την ψυχή τους. Με αυτό το τρόπο θα αποκτήσουν και αυτά μια όμορφη ανάμνηση, σαν αυτές που έχετε και εσείς.

Όταν πια μεγαλώσουν, αυτό που θα θυμούνται από αυτή τη μέρα δεν θα είναι άλλο ένα έξυπνο τηλέφωνο. Άλλωστε θα έχουν αλλάξει δεκάδες μέχρι τότε. Θα είναι οι όμορφες στιγμές που πέρασαν παίζοντας με τους γονείς τους.

Advertisement