Τέχνες

“Θεσσαλονίκη”: Το τραγούδι που έδωσε ο Ζαμπέτας στον Μητροπάνο και ένα μυστικό που έμεινε κρυφό για 27 χρόνια

advertisement

Ο μεγάλος Δημήτρης Μητροπάνος τραγούδησε για την Θεσσαλονίκη περισσότερο από κάθε άλλον ίσως ερμηνευτή, κάτι που έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι γεννήθηκε ή είχε κάποια σχέση με το το στολίδι του βορρά.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης όμως σε συνέντευξή του στον Σταύρο Διοσκουρίδη είχε ξεκαθαρίσει τα πράγματα:

«Δεν είμαι Θεσσαλονικιός. Πολύς κόσμος νομίζει ότι είμαι από εκεί επειδή έχω ζήσει και έχω τραγουδήσει πολύ εκεί. Η Θεσσαλονίκη και τα Χανιά είναι οι αγαπημένες μου πόλεις. Η Αθήνα είναι τέρας, δεν είναι πόλη».

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Μονή, μια συνοικία των Τρικάλων-από την οποία καταγόταν η μητέρα του. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στη Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας, το Καππά.

Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, μετέβη στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Αχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Χαρακτηριστικά τον φώναζαν από μικρό “βλαχάκι”, λόγω και της καταγωγής του από τη Θεσσαλία.

advertisement

Κάπου εκεί, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την «Κολούμπια». Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα στον οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα».

Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα»

Ο Γιώργος Ζαμπέτας έχει πει για την γνωριμία τους:

«… Κι ήταν φοιτητής κι ήρθε σε μένα και τον έβαλα να δουλέψει και πάτησα πόδι στο μαγαζί να τον πληρώνουνε, γιατί ο μαγαζάτορας δεν τον ήθελε. Και τι τραγούδια δεν του έδωσα…Και να ‘σου ανεβαίνει κι αυτός. Είπε το πρώτο του τραγούδι, μα τι τραγούδι…Τη Θεσσαλονίκη! Μπαμ ο Δημητράκης, απάνω ο Δημητράκης».

Το 1967 λοιπόν ήταν η “Θεσσαλονίκη” που έδωσε ώθηση στην καριέρα του Δημήτρη Μητροπάνου. Ο ίδιος έλεγε:

“Το 1967 είχαν κλείσει οι μπουάτ κι εγώ είχα μείνει χωρίς δουλειά. Πριν από λίγους μήνες είχα κάνει ένα δοκιμαστικό στην Columbia και έτυχε να με ακούσει ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο οποίος μου είπε τότε:

Όποτε θες, έλα να με βρεις.

Τι να κάνω κι εγώ, χωρίς δουλειά ήμουν, πήγα και τον βρήκα, και αμέσως με πήρε και δουλέψαμε μαζί στο Ξημέρωμα. Ήταν άνθρωπος ο Ζαμπέτας, ο μοναδικός ίσως που του χρωστώ πολλά, και όχι μόνον εγώ, αλλά πολλοί νέοι τότε. Τέλος πάντων, σε κάνα χρόνο από τότε, ηχογραφούσαμε στο σημερινό Polysound τη «Θεσσαλονίκη». Εγώ όμως ούτε από στούντιο ήξερα, ούτε υπήρχαν και τα μέσα τα σημερινά που όσο να ‘ναι κάνουν τα πράγματα πιο απλά. Είχα το μικρόφωνο μπροστά μου και τραγουδούσα όπως μπορούσα. Ο Ζαμπέτας λοιπόν καθόταν από πίσω μου κι όποτε χρειαζόταν με τράβαγε ή με έσπρωχνε στο μικρόφωνο -ακόμη κι εκεί με βοήθησε πολύ”.

Ήταν τέτοιο το δέσιμο ανάμεσα στους δυο τεράστιους καλλιτέχνες που ο Μητροπάνος είχε δώσει 1 εκατομμύριο για να φτιαχτεί το μνήμα του Ζαμπέτα κρυφά από την οικογένειά του.

Ένα μυστικό που έμεινε κρυφό για 27 χρόνια και το έκανε γνωστό η κόρη του Γιώργου Ζαμπέτα, Καίτη.

«Ο Μητροπάνος έφτιαξε το μνήμα του πατέρα μου Γιώργου Ζαμπέτα και ζήτησε από τη μάνα μου να μην το μάθει κανείς. Δεν το ήξερε ούτε η οικογένεια του Δημήτρη. Μεταξύ τους είχαν μια σχέση πατέρα – γιου».

«Δεν θέλω να το μάθει κανείς κυρά Αργυρώ. Αυτό θα είναι το μυστικό μας» είχε πει ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος στη σύζυγο του Γιώργου Ζαμπέτα, η οποία προτού πεθάνει εκμυστηρεύτηκε το μυστικό στην κόρη της Καίτη, λέγοντάς της: «Παιδί μου, να το ξέρεις. Τον τάφο στου πατέρα σου τον έφτιαξε ο Μητροπάνος».

Η χήρα του μουσικοσυνθέτη δεν είχε την οικονομική άνεση να φτιάξει το μνήμα, καθώς κόστιζε ακριβά. Λίγο καιρό μετά τον θάνατο του Γιώργου Ζαμπέτα, ο Δημήτρης Μητροπάνος επισκέφτηκε τη χήρα.

«Με τον Δημήτρη ο πατέρας μου είχε μια σχέση οικογενειακή. Απίστευτη. Σαν πατέρας με γιο» θυμάται η Καίτη και προσθέτει: «Μου είχε αναφέρει η μάνα μου ότι ο Μητροπάνος την είχε επισκεφτεί και της είχε δώσει 1.000.000 δραχμές. Συγκεκριμένα μου είχε πει: “Όσο ζω, Καίτη μου, θα θυμάμαι ότι χάρη στον Μητροπάνο φτιάξαμε το μνήμα του μπαμπά σου. Μου είχε ζητήσει να μην το μάθει κανείς”. Το μυστικό αυτό για να μην το πάρει μαζί της η μάνα μου, το εμπιστεύτηκε σε μένα. Αυτό δεν το ήξερε ούτε η οικογένεια του Μητροπάνου».

Η κόρη του Γιώργου Ζαμπέτα θυμάται ότι ο πατέρας της είχε τον τραγουδιστή στα πρώτα του βήματα στον καλλιτεχνικό χώρο.

«Είχε ζητήσει από τον Μητροπάνο, αν δεν τον πλήρωναν οι μαγαζάτορες, να του το λέει για να τους κατσαδιάζει. Ο μπαμπάς μου πολλές φορές τον χαρτζιλίκωνε».

Ακούστε την Θεσσαλονίκη – (1967, μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας, στίχοι: Ηλίας Ηλιόπουλος) 

Στίχοι

Θα πάρω το αμάξι μου
στην τσέπη χαρτζιλίκι
κι απόψε τα μεσάνυχτα
θα `ρθω Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη είσαι μία
στον κόσμο δεν είν’ άλλη
Θεσσαλονίκη μου γλυκιά
πού να `χει τέτοια ομορφιά
και τα δικά σου κάλλη

Θεσσαλονίκη μάγισσα
τραβάς σαν το μαγνήτη
Θεσσαλονίκη μάνα μου
γλυκιά Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη είσαι μια
στον κόσμο δεν είν’ άλλη
Θεσσαλονίκη μου γλυκιά
πού να `χει τέτοια ομορφιά
και τα δικά σου κάλλη

Θεσσαλονίκη είσ’ όμορφη
σ’ όλες τις γειτονιές σου
με τα γλυκά κορίτσια σου
και τις παλιές γωνιές σου

Πηγές: myreview – ogdoo – iefimerida

advertisement

Σχετικά άρθρα

Back to top button