Θλιβερές εικόνες στην Σαντορίνη με γαϊδουράκι “αποριμματοφόρο” να καταρρέει στη μέση του δρόμου
Η Σαντορίνη, γνωστή για τα μαγευτικά τοπία της, το γραφικό ηλιοβασίλεμα και τα λευκά της σπίτια, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Ωστόσο, πίσω από την όμορφη βιτρίνα, υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά που αφορά την κακοποίηση των γαϊδουριών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τουριστών.
Η χρήση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και δεκαετίες, τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τουρίστες και κατοίκους από το λιμάνι ή τα σκαλοπάτια του παλαιού λιμανιού των Φηρών μέχρι την κορυφή του λόφου, όπου βρίσκονται οι κυριότεροι οικισμοί. Λόγω της γεωμορφολογίας του νησιού, που χαρακτηρίζεται από απότομες πλαγιές και στενά μονοπάτια, τα γαϊδούρια θεωρούνταν παραδοσιακά ο πιο πρακτικός τρόπος μετακίνησης.
Παρά το γεγονός ότι τα ζώα είναι γνωστά για την αντοχή τους, η υπερβολική εργασία, η ανεπαρκής διατροφή και η έλλειψη νερού είναι κοινά προβλήματα. Συχνά, αναγκάζονται να μεταφέρουν βαριά φορτία, που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους, για πολλές ώρες χωρίς διαλείμματα. Η θερμοκρασία το καλοκαίρι στη Σαντορίνη μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, και η έκθεση των ζώων στον ήλιο για παρατεταμένα διαστήματα χωρίς κατάλληλη φροντίδα μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, αφυδάτωση και σοβαρά προβλήματα υγείας.
Πριν μερικές ώρες η Φιλοζωική Ομοσπονδία Νέμεσις με ανάρτησή της στην σελίδα της στο Facebook δημοσίευσε μερικές πολύ θλιβερές εικόνες.
Εξαντλημένο από την κούραση και τις υψηλές θερμοκρασίες γαϊδουράκι καταρρέει στη μέση της διαδρομής καθώς χρησιμοποιούνταν ως “αποριμματοφόρο”.
Διαβάζουμε σε μια από τις αναρτήσεις
“ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.
Δεν άντεξε το δύστυχο και σωριάστηκε κάτω”
Για το ζώο που κατέρρευσε ακολούθησε σήμερα νέα δημοσίευση:
Από το πρωί(μαζί με ένα σωρό άλλα) έχουμε ξεκινήσει τις ενέργειες και τα τηλεφωνήματα για το γαϊδουράκι το φορτωμένο με σκουπίδια που κατέρρευσε από εξάντληση στα Φηρά Σαντορίνης.
Με δύο μέιλ κ ταυτόχρονα με τηλεφωνική επικοινωνία ενημερώσαμε τη Γενική Αστυνόμευση στα κεντρικά της ΕΛΑΣ και περιμένουμε να στείλουν σήμα στο ΑΤ Σαντορίνης .
Η στάση του τελευταίου δε στην τηλεφωνική μας επικοινωνία απαγοητευτική.
Μια λεπτή ειρωνία, να το πω κομψά, στο διάλογό μας,στο δε ερώτημα μας γιατί δεν ενήργησαν αυτεπάγγελτα αφού ενημερώθηκαν, υπήρξε μια σιγή ιχθύος, θα λέγαμε
Συνεχίζουμε να πιέζουμε για να κάνει η αστυνομία τα αυτονόητα και παράλληλα κάνουμε τη δουλειά της, δηλ να προσπαθούμε να μάθουμε τον ιδιοκτήτη του ζώου.
Σε άλλη ανάρτηση η Φιλοζωική Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι τα ζώα όταν δεν μεταφέρουν μέσα στην ζέστη τουρίστες, κουβαλάνε τα σκουπίδια των επιχειρήσεων χωρίς καμία παρέμβαση από αστυνομία και πολιτικούς:
“Μας στέλνετε φωτό και γενικώς ανταλλάσουμε φωτό ο ένας με τον άλλο.
Δε βλέπουμε, οτι τόσα χρόνια τα λέμε και τα ξαναλέμε και δε γίνεται τίποτα;
Οι πολιτικοί μας τα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια κ όλους εμας στα ακόμη πιο παλιά τους.
Η αστυνομία δε χαμπαριάζει, οι καταγγελίες Ελλήνων και αλλοδαπων αραχνιάζουν σε διάφορα γραφεία, υπουργικά, εισαγγελικά, δικαστηρίων κλπ.
Οι αγωγιάτες περνούν καλά τα άλογα και τα γαϊδούρια λιώνουν χειμώνα καλοκαίρι και οι φιλόζωοι τα λένε μεταξύ τους στο φβ, ρίχνουν και μερικές κατάρες και η ζωή συνεχίζεται.
Μπορούν να μαζευτούν 500 – 1000 άτομα κ να πάνε Σαντορίνη, Λίνδο και Μαξίμου μαζι με 5-6 κανάλια μεταξύ αυτών και ξένα;
Να δεις για πότε οι άχρηστοι (υπάρχουν και οι εξαιρέσεις του κανόνα βέβαια ) πολιτικοί μας θα ενδιαφερθούν!!!
Μπορούμε ;
Όχι .
Το έχουμε καρα-αποδείξει στην πράξη .
Είμαστε του αφρού και τα βαθειά νερά μας απωθούν.
Οι φιλόζωοι αντιδρούν πλέον μόνο δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Αμα τους πεις να βγουν στους δρόμους σφυρίζουν όλοι κλέφτικα .
Ε ας σταματήσουμε την ανταλλαγή φωτογραφιών και περιστατικών γιατι αν δεν αλλάξουμε μυαλά και τρόπους διεκδίκησης, τίποτα δε θα αλλάξει και στα ζώα .
Γκέκε ;
ΥΓ Οι φωτο είναι από τα Φηρά στη Σαντορίνη.
Δεν υπάρχουν φιλόζωοι και σύλλογοι στη Σαντορίνη;
Υπάρχουν .
Τι ψάχνουμε τωρα;
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ”
Η κακοποίηση των γαϊδουριών έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων να καταγγέλλουν τις πρακτικές που ακολουθούνται στο νησί. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού, και έχουν αναπτυχθεί καμπάνιες για την προστασία αυτών των ζώων. Ορισμένοι ακτιβιστές έχουν προτείνει την αντικατάσταση των γαϊδουριών με εναλλακτικές μορφές μεταφοράς, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, προκειμένου να μειωθεί η κακοποίηση των ζώων.
Δείτε βίντεο με την πιάτσα… ταξί:
Νομικό Πλαίσιο και Εφαρμογή
Η ελληνική νομοθεσία προστατεύει τα ζώα από την κακομεταχείριση, αλλά η εφαρμογή της είναι συχνά ελλιπής. Οι αρχές της Σαντορίνης έχουν δεχτεί πιέσεις για την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων σχετικά με την ευημερία των γαϊδουριών και για την επιβολή ποινών σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις. Ωστόσο, η πρόοδος παραμένει αργή, και πολλά ζώα εξακολουθούν να υποφέρουν υπό τις ίδιες σκληρές συνθήκες.
Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε πριν από δύο μήνες στον προσωπικό της λογαριασμό η κα Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της «Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι», εστάλη στις 11 Ιουνίου νέα εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα ιπποειδή εργασίας σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις.
«Εφεξής και για τις μέρες του έτους στις οποίες η ανώτερη θερμοκρασία αναμένεται να είναι από 35 βαθμούς Κελσίου έως 39 βαθμούς Κελσίου, τα ζώα εργασίας δε θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου και ιδιαίτερα τις ώρες 12:00 – 17:00. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις και τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το ωράριο προφύλαξης για τους εργαζόμενους που αναφέρονται στην αρ. 52903/26.5.2023 σχετική εγκύκλιο είναι 12:00 – 16:00. Τις μέρες ακραίου καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39 βαθμών Κελσίου απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην σχετική εγκύκλιο.
Αλλά..
Το enikos.gr επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.), Θανάση Χελιώτη, ο οποίος ανέφερε πως ουσιαστικές αλλαγές από πέρυσι μέχρι σήμερα, όσον αφορά την προστασία των ιπποειδών εργασίας, δεν έχουν πραγματοποιηθεί. «Αυτό που άλλαξε είναι το ωράριο, το οποίο αντί για 13:00-17:00, άλλαξε κατά μία ώρα. Το μόνο θετικό είναι πως από τα κρουαζιερόπλοια δίνονται οδηγίες στους τουρίστες να μην ανεβαίνουν στα μουλάρια, αλλά κατά τα άλλα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σχετικά με το πόσες ώρες εργάζονται την ημέρα και υπό ποιες συνθήκες».
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή στη Σαντορίνη, υπάρχουν συνολικά περίπου 35 αγωγιάτες, οποίοι έχουν 6-7 ζώα ο καθένας, τα οποία όταν δεν εργάζονται, βρίσκονται ακίνητα το ένα δίπλα στο άλλο κάτω από τον καυτό ήλιο. «Δεν είναι λίγα όλα αυτά τα ζώα που κανείς δεν γνωρίζει πόσες ώρες εργάζονται καθημερινά κι εάν τους παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα. Σε 1-2 σημεία της διαδρομής τους έχουν φτιαχτεί σχετικά στέγαστρα για να ξεκουράζονται τα μουλάρια και τα γαϊδουράκια, αλλά αυτό προφανώς μικρή σημασία έχει. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ζώα εργασίας το 2024».
Ερωτηθείς εάν συνεχίζουν την… νυχτερινή τους βάρδια τα ιπποειδή εργασίας κουβαλώντας σακούλες από σκουπίδια, ο κ. Χελιώτης απάντησε πως «ενδεχομένως να συμβαίνει, αργά μες την νύχτα που δεν τα βλέπει κανένας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το πρωί αυτά τα ζώα εργάζονται ως “ταξιτζήδες” και το βράδυ ως “απορριμματοφόρα”. Κάθε χρόνο θα έχουμε ίδιες εικόνες όσο δεν γίνεται τίποτα, με εξουθενωμένα μουλάρια και γαϊδουράκια που κάποια στιγμή χάνουν την ζωή τους εξαιτίας όλων αυτών των συνθηκών που βιώνουν. Δυστυχώς, αντί τα πράγματα να καλυτερεύουν, γίνονται όλο και χειρότερα».
Τι Μπορεί να Γίνει;
Για να λυθεί το πρόβλημα της κακοποίησης των γαϊδουριών στη Σαντορίνη, απαιτείται η συνεργασία πολλών φορέων: των τοπικών αρχών, των τουριστικών επιχειρήσεων, των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων και των ίδιων των τουριστών. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι το πρώτο βήμα. Οι τουρίστες θα πρέπει να αποφεύγουν τις διαδρομές με γαϊδουράκια και να επιλέγουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Επιπλέον, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρότερη νομοθεσία και να προωθήσουν την προστασία των ζώων με πραγματικά αποτελεσματικό τρόπο.
Η Σαντορίνη είναι ένας προορισμός με εξαιρετική ομορφιά, αλλά αυτή η ομορφιά δεν πρέπει να αμαυρώνεται από την κακοποίηση των ζώων. Η προστασία των γαϊδουριών είναι ζήτημα ηθικής και πολιτισμικής ευθύνης που αφορά τόσο τους κατοίκους του νησιού όσο και τους επισκέπτες του.