Ιζβοαρέλε: Στο μοναδικό Ελληνικό χωριό της Ρουμανίας γιορτάζουν τον Άγιο Δημήτριο
“Ιζβοαρέλε (Izvoarele), η “μικρή Ελλάδα” της Δοβρουτσάς, Ρουμανία
Το μοναδικό ελληνικό χωριό της Ρουμανίας, βρίσκεται νοτίως της πόλης Τουλτσέα, στη βόρεια Δοβρουτσά και ονομάζεται Ιζβοαρέλε. Παλιότερα λεγόταν Αλιμπέκιοϊ, ενώ οι Έλληνες κάτοικοί του το ονόμαζαν “Καϊνάκη”.
Κάποτε το Ιζβοαρέλε ήταν αμιγώς ελληνικό χωριό. Σήμερα οι μισοί από τους 2.000 κατοίκους του είναι Έλληνες. Το Ιζβοαρέλε ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και συγκεκριμένα το 1828. Τότε εγκαταστάθηκαν εδώ οι Ρωμιοί κάτοικοι τριών χωριών της Ανατολικής Θράκης. Έφυγαν για να σωθούν από τα αντίποινα και τις σφαγές των Τούρκων, με σκοπό να εγκατασταθούν στη ρωσοκρατούμενη Βεσσαραβία.
Ωστόσο σταμάτησαν εδώ, στη βόρεια Δοβρουτσά, για να γεννήσει η γυναίκα του αρχηγού της αποστολής και περίμεναν μέχρι να σαραντίσει. Τελικά κατέληξαν να εγκατασταθούν μόνιμα σ’ αυτό τον εύφορο τόπο.
Στο Ιζβοαρέλε υπάρχουν δύο ορθόδοξες εκκλησίες. Η Αγία Τριάδα, που ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο και εορτολόγιο, και ο Άγιος Δημήτριος, που ακολουθεί το νέο. Εκκλησιαστικά υπάγονται στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ρουμανίας. Η μεγαλύτερη γιορτή του χωρίου είναι του Αγίου Δημητρίου, προτού ξεκινήσουν τα βαριά κρύα του χειμώνα.
Κάθε χρόνο, την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη, διοργανώνεται εδώ το “Φεστιβάλ Ελληνισμού” της Ρουμανίας. Η Ελληνική Κοινότητα του Ιζβοαρέλε ασχολείται συχνά με πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως με τον Χορευτικό Σύλλογο “Δήμητρα”.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες περίπου χίλιοι Έλληνες του χωριού μετανάστευσαν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Απέμειναν οι ηλικιωμένοι, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.. Οι κάτοικοι έχουν άριστες σχέσεις με τους Ρουμάνους, τους Βούλγαρους και τις άλλες εθνότητες της Δοβρουτσάς και διατηρούν έντονα την ελληνική τους ταυτότητα και τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, παρότι αποτελούν μια μικρή, ξεκομμένη “νησίδα” Ελληνισμού στα βορειανατολικά Βαλκάνια.”