Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον. Η πλέον καθαρή μορφή ενέργειας είναι η… μη χρήση ενέργειας γράφει το ΥΠΕΚΑ στην αρχική του σελίδα.

Photo by Evie S.

Καθοριστικός παράγοντας στην κατανάλωση ενέργειας είναι η παλαιότητα των κτιρίων. Η ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος για την επίτευξη υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρέχει πρόσθετα οφέλη και σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η απασχόληση και η υγεία.
Ήταν τόσο δελεαστικό να πάρεις μέχρι και 25.000€ για να επισκευάσεις το σπίτι σου για τους παραπάνω λόγους, που όλοι έτρεξαν σε λογιστές και μηχανικούς, για να δούνε αν τηρούνε τις προδιαγραφές ένταξης. Αν δεν μπόρεσαν να ενταχθούν, λόγω της εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, στενοχωρήθηκαν γιατί χάθηκε η ευκαιρία. Όσοι μπόρεσαν στενοχωρήθηκαν και αυτοί, γιατί διαπίστωσαν ότι οι όροι δεν είναι τόσο ευνοϊκοί όσο είχαν φανταστεί.

Είναι όπως τα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, που σε παρότρυναν να ενταχθείς και ήσουν πολύ χαρούμενος όταν έπαιρνες την έγκριση. Αργότερα συνειδητοποιούσες ότι έπρεπε να προπληρώσεις το μεγαλύτερο ποσοστό του εγκεκριμένου ποσού και θα έπαιρνες τα χρήματα μήνες αργότερα, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους. Αν δεν είχες να τα δανειστείς από την οικογένειά σου, τότε σου αρκούσε αυτά που είχες, δηλαδή ούτε χαρτί για να εκτυπώσεις. Τελικά, αυτοί που έκαναν τα χαρτιά τους ήταν οι ήδη ευνοούμενοι από οικονομική κατάσταση. Άντε μετά να διατηρήσεις γραφείο με προγράμματα χωρίς αναβάθμιση και με εκτυπωτές χωρίς μελάνι!

Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον εντάσσεται στα μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Μετά από την ενεργειακή επιθεώρηση, όπου εκτιμούσες τους πραγματικούς παράγοντες κατανάλωσης ενέργειας και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν, κατέληγες στις μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας του κτιρίου σου.
Επηρεασμένη από το ΚΕΝΑΚ σκέφτηκα τι χρειάζεται για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του μυαλού, το ΚΕΝΑΜ (κανονισμός ενεργειακής απόδοσης του μυαλού). Εδώ ξεκινάμε αντίστροφα, δηλαδή ξέρεις ότι η καλύτερη μέθοδος εξοικονόμησης ενέργειας είναι η ηρεμία. Συνεχίζεις μετά και αναρωτιέσαι τι διαταράσσει την ηρεμία σου. Μπορεί από άνθρωπο σε άνθρωπο να διαφέρει, αλλά σε εμένα είναι οι φωνές, οι εντάσεις, ο εγωκεντρισμός και η φιλαυτία. Στο τέλος ανακαλύπτεις τους πραγματικούς παράγοντες που τα προκαλούν και βρίσκεις τρόπους εξάλειψής τους.

Για παράδειγμα είναι κάποια άτομα που θεωρούν τον εαυτό τους πιο έξυπνους από τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα να τους υποτιμούν και να τους χλευάζουν. Δεν έχουν καταλάβει ότι απλά κάποιοι παριστάνουν τους χαζούς, γιατί γνωρίζουν καλά ότι έτσι εξοικονομούν ενέργεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα, απλά αφήνεις τον άλλον να σαρκάζει τους υπόλοιπους. Άλλωστε ο σαρκασμός είναι η χειρότερη μορφή πνεύματος.

Τελικά, η ενεργειακή επιθεώρηση του μυαλού είναι σωτήρια για την καθημερινή μας ζωή, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αναβαθμιστούμε. Όσο περισσότερη σκέψη δαπανάς σε μάταιες αγωνίες τόσο καταναλώνεσαι… Η πλέον καθαρή μορφή ενέργειας είναι τελικά η… χρήση θετικής ενέργειας!!!

Κωνσταντίνα-Παρασκευή Δουβόγιαννη