Περιβάλλον

Κινούμενο ποίημα: Αυτό το κτίριο θα χρησιμοποιεί την παλίρροια για να δίνει ρεύμα σε 155 χιλιάδες σπίτια

advertisement

Μπορεί αυτή η σχεδιαζόμενη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ουαλία να μοιάζει με το Μουσείο Γκουγκενχάιμ, τα οφέλη της όμως υπερβαίνουν κατά πολύ την ομορφιά της: θα χρησιμοποιεί την άνοδο και την πτώση των παλιρροιών για να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ώστε να τροφοδοτεί 155.000 σπίτια για 120 χρόνια!
Κινούμενο ποίημα: Αυτό το κτίριο θα χρησιμοποιεί την παλίρροια για να δίνει ρεύμα σε 155 χιλιάδες σπίτια
Όταν ολοκληρωθεί η δομή, θα παράγει όση ηλεκτρική ενέργεια παράγουν 250.000 βαρέλια πετρελαίου κάθε χρόνο!

Εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν τις παλίρροιες των ωκεανών για να παράγουν ενέργεια υπάρχουν από το 1966. Αλλά το κτίριο που θα κατασκευαστεί στο Σουόνσι θα είναι το πρώτο που θα χρησιμοποιεί μια ριζικά νέα μέθοδο αξιοποίησης των φυσικών δυνάμεων.

Το μυστικό βρίσκεται στο σχεδόν μήκους έξι μιλίων φράγμα που θα περικλείει μια τεράστια ποσότητα νερού σε μια τεχνητή «παλιρροϊκή λιμνοθάλασσα”.

Η λιμνοθάλασσα θα συγκεντρώνει το θαλασσινό νερό κάθε φορά που θα συμβαίνει μια υψηλή παλίρροια. Όταν η παλίρροια θα υποχωρεί, το νερό στην 4,5 τετραγωνικών μιλίων λιμνοθάλασσα θα βρίσκεται 8,5 μέτρα ψηλότερα από ό, τι το νερό έξω από τα τείχη της. Αυτή η τεράστια πίεση θα περνάει από 26 ανεμογεννήτριες, μέχρι η στάθμη του νερού να εξισωθεί και στις δύο πλευρές της λιμνοθάλασσας. Σε υψηλή παλίρροια, η ροή θα αντιστρέφεται, διατηρώντας τη θάλασσα έξω από τη λιμνοθάλασσα.
Κινούμενο ποίημα: Αυτό το κτίριο θα χρησιμοποιεί την παλίρροια για να δίνει ρεύμα σε 155 χιλιάδες σπίτια
Η ποσότητα του νερού που θα περνάει μέσα από τις τουρμπίνες κάθε μέρα θα μπορεί να γεμίσει 100.000 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η λιμνοθάλασσα στο Σουόνσι όχι μόνο θα προσφέρει ενέργεια, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενεί αθλητικές εγκαταστάσεις, για εκμετάλλευση υδατοκαλλιεργειών, ακόμη και για ιστιοπλοΐα.

advertisement

Η τοποθεσία στο Σουόνσι της Ουαλίας επιλέχθηκε επειδή έχει εκεί συμβαίνουν μερικές από τις μεγαλύτερες παλίρροιες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Υπουργείο Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε την κατασκευή της η οποία αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή το 2017. Το όλο έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα περισσότερα από τα οποία θα συγκεντρωθούν από κρατικές επιδοτήσεις.

Παρακολουθήστε το βίντεο:

 

advertisement
Back to top button