Λάβρος ο Μητροπολίτης Κοζάνης για 25η Μαρτίου: “Ντρoπή Χριστιανοί Ορθόδοξοι να τρώμε μπακαλιάρο για έθιμο”
Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης διατύπωσε μια ισχυρή έκκληση προς τους πιστούς κατά τη διάρκεια της Κυριακής της Ορθοδοξίας, υπογραμμίζοντας την πνευματική σημασία που υπάρχει πίσω από την παράδοση της κατανάλωσης μπακαλιάρου την 25η Μαρτίου. Επικρίνοντας την επιφανειακή εκδοχή του εθίμου που θέλει τους πιστούς να καταναλώνουν μπακαλιάρο σαν μέρος μιας τυπικής εορταστικής συμπεριφοράς, ο Σεβασμιότατος κάλεσε τους πιστούς να αναζητήσουν τη βαθύτερη, πνευματική έννοια της ημέρας.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, η εν λόγω παράδοση δεν είναι απλώς ένα έθιμο αλλά μια εκκλησιαστική πράξη με έντονο συμβολισμό, που συνδέεται άμεσα με το θαύμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την κυοφορία του Χριστού. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως: «Η νηστεία για το Πάσχα είναι αυστηρή και επιτρέπεται μόνο κατανάλωση λαδιού, ωστόσο οι Πατέρες της Εκκλησίας θέλοντας να σηματοδοτήσουν και την σπουδαιότητα του γεγονότος και της ημέρας του Ευαγγελισμού της Παναγίας επέτρεψαν στους πιστούς την κατάλυση ιχθύος μόνο για την εν λόγω ημέρα, καθώς και για την Κυριακή των Βαΐων κάθε Σαρακοστής πριν την Μεγάλη Εβδομάδα».
Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης: Δείτε τα όσα είπε
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου – Το έθιμο και γιατί τα συνδυάζουμε
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου, αν και ελάχιστοι γνωρίζουν από που προέρχεται αυτό το έθιμο.
Ειδικότερα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που συμπίπτει με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποτελεί μία σημαντική ημέρα της νηστείας της Σαρακοστής, κατά την οποία επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού, κρασιού και ψαριού.
Από που προέρχεται το έθιμο του μπακαλιάρου σκορδαλιά
Επικράτησε ο μπακαλιάρος την 25η Μαρτίου, γιατί, ιδιαίτερα σε παλαιότερες εποχές, τα φρέσκα ψάρια ήταν απλησίαστο φαγητό, εξαιτίας της τιμής τους, αλλά και της απόστασης πολλών ηπειρωτικών περιοχών από τις ακτές, με αποτέλεσμα να προτιμάται κυρίως η κατανάλωση παστού μπακαλιάρου, που είναι πάντα διαθέσιμος.