Μια ετοιμοθάνατη γυναίκα έγραψε η ίδια την νεκρολογία της. Είναι ότι πιο συγκλονιστικό διαβάσατε τελευταία
Advertisement

Η μόλις 38 ετών Σόνια Ελέιν Τόντ πέθανε από καρκίνο την Κυριακή 14 Οκτωβρίου του 2012. Μερικές μέρες πριν, γνωρίζοντας ότι το τέλος της πλησιάζει, αποφάσισε να γράψει η ίδια τη δική της νεκρολογία.

Μια ετοιμοθάνατη γυναίκα έγραψε η ίδια την νεκρολογία της. Είναι ότι πιο συγκλονιστικό διαβάσατε τελευταία

Advertisement

Αξίζει να αφιερώσετε μερικά λεπτά για να τη διαβάσετε..

 

Η Νεκρολογία μου

Το όνομά μου είναι Σόνια Τόντ και πέθανα από καρκίνο στα 38 μου χρόνια. Αποφάσισα να γράψω η ίδια τη νεκρολογία μου, γιατί συνήθως αυτοί που τις γράφουν το κάνουν με δυο τρόπους που δεν με ενδιαφέρουν καθόλου.

Θα μαζευτούν όλοι, συγγενείς και φίλοι, και ή θα απαριθμήσουν κάθε ήσσονος σημασίας επίτευγμα, από την κούνια μέχρι τον τάφο, σε μορφή χρονοδιαγράμματος, ή θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια ποιητική τελευταία στροφή για τη ζωή κάποιου, τόσο λαμπερή που όποιος ακούει, πιστεύει ότι ο αποθανών ήταν η ζωντανή ενσάρκωση κάποιας θεότητας.

Δεν μου αρέσει η μορφή χρονοδιαγράμματος, διότι, ας το παραδεχτούμε, ποτέ δεν κατάφερα και τίποτα αξιοσημείωτο. Εκτός από την γέννηση των δυο υπέροχων, αξιαγάπητων, έξυπνων και εκπληκτικών παιδιών μου (Τζέιμς και Τζέισον), εκτός από τον γάμο μου με τον ευγενικό, πολύτιμο και γεμάτο κατανόηση σύζυγό μου (Μπράιαν) και εκτός από την πίστη μου στον Θεό, η αλήθεια είναι ότι στη ζωή μου έχω καταφέρει πολύ λίγα πράγματα. Τίποτα από όλα αυτά δεν αξίζει πραγματικά τον κόπο να το αναφέρει κάποιος.

Επίσης, δεν θα ήθελα μια παρέα φίλων μου να κάτσουν όλοι μαζί και να γράψουν μια συγκινητική έκθεση για μένα, που κακά τα ψέματα, όλοι γνωρίζουμε ότι θα είναι γεμάτη με παραμύθια, μισές αλήθειες, σενάρια και ευφάνταστες ιστορίες που θα εξυμνούν την καλοσύνη μου. Απλά δεν θέλω να βάλω κοντινούς μου ανθρώπους σε τόσο δύσκολη θέση.

Η δική μου εκδοχή της αλήθειας είναι ότι: εγώ απλά προσπάθησα να κάνω το καλύτερο που μπορούσα. Κάποιες φορές τα κατάφερα αλλά τις περισσότερες απέτυχα. Τουλάχιστον όμως προσπάθησα. Παρόλα τα τρελά μου σχόλια, τα ανέκδοτα και τα πειράγματα δεν σταμάτησα ποτέ να αγαπώ τους ανθρώπους.

Το μόνο πράγμα που με διαχωρίζει από οποιονδήποτε άλλον, είναι το είδος των αμαρτιών στις οποίες υπέπεσα. Δεν έκανα πάντα το σωστό αλλά ούτε έλεγα πάντα το σωστό. Στο τέλος όμως της ζωής σου, αυτές τις στιγμές είναι που θυμάσαι και μετανιώνεις. Αυτά τα μικρά πράγματα που έκανες και πλήγωσαν ανθρώπους.

Η ζωή μου δεν ήταν τέλεια και δέχτηκα πολλά χτυπήματα στην πορεία. Αν μπορούσα κάτι να διαγράψω θα ήταν τα χρόνια της ζωής μου από τα 16 έως τα 20 … Εντάξει, ίσως από τα 14 έως τα 22. Όλα αυτά τα χρονιά της δεκαετίας του 80 που ντυνόμουν κακόγουστα και κατέστρεφα τα μαλλιά μου. Αλλά ως επί το πλείστον, μου άρεσε η ζωή. Κάποια κομμάτια της ήταν πιο δύσκολα από κάποια άλλα, αλλά ακόμη και τότε εγώ μάθαινα κάτι. Προσπαθούσα να γίνω καλύτερη.

Υπάρχει και η θετική πλευρά του να πεθαίνεις νέος. Για παράδειγμα εγώ ακόμα χρωστάω μέρος από τα φοιτητικά μου δάνεια και από ότι φαίνεται δεν θα τα πληρώσω ποτέ. Άλλο θετικό.. Πάντα έτρεμα τους κατά συρροή δολοφόνους. Όχι πια. Όπως δεν τρέμω πλέον ούτε την εφορία, ούτε τις ρυτίδες ούτε την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Κάποιοι γνωστοί μου είπαν ότι το να γράφεις ο ίδιος την νεκρολογία σου είναι αρρωστημένο. Εγώ πιστεύω το αντίθετο. Είναι σπουδαίο γιατί έτσι έχω την ευκαιρία να πω ευχαριστώ σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που με βοήθησαν κατά τη διάρκεια της ζωής μου. Εκείνοι που με αγάπησαν, που νοιάστηκαν για μένα, που γέλασαν μαζί μου και που μου έμαθαν πράγματα έτσι ώστε να μπορέσω να ζήσω μια υπέροχη, ευτυχισμένη ζωή. Νιώθω απίστευτα ευλογημένη που γνώρισα όλους εσάς. Εσείς είστε που κάνατε τη ζωή μου να έχει σημασία.

Αν ενδιαφερθήκατε πραγματικά για μένα και θέλετε να κάνετε προς τιμή της μνήμης μου, κάντε αυτό:

– Γίνετε εθελοντές σε ένα σχολείο, σε μια εκκλησία ή σε μια βιβλιοθήκη.

– Γράψτε ένα γράμμα σε κάποιον και πείτε του πόση θετική επίδραση είχε στη ζωή σας.

– Εάν καπνίζετε, σταματήστε το κάπνισμα.

– Αν πίνετε και οδηγείτε, σταματήστε να το κάνετε.

– Σβήστε όλες τις ηλεκτρονικές σας συσκευές και βγάλτε το παιδί σας μια βόλτα για ένα παγωτό. Ρωτήστε το για τις ελπίδες και τα όνειρά του.

– Συγχωρέστε κάποιον που δεν το αξίζει.

– Κάντε κάποιον να χαμογελάσει σήμερα. Μπορείτε να το καταφέρετε.

Η κηδεία θα γίνει το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 11, στην εκκλησία βαπτιστών Trinity, 711 Fairview Drive. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να παραστούν.

Αντί να αγοράσετε λουλούδια καταθέστε τα χρήματα σας σε ένα λογαριασμό που δημιουργήθηκε στην τράπεζα Αμερικής που βρίσκεται στην Blaine Street. Τα χρήματα σας θα καταλήξουν σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Advertisement