“Δύο αδελφές, μία πλούσια και μία φτωχή, βρίσκονταν σε αντιδικία με έρεισμα τα παχουλά παιδιά της φτωχής που σιτίζονταν με αποφάγια της πλούσιας.

Τελικά επήλθε ρήξη των δύο αδελφών και η φτωχή πήρε το δρόμο της ξενιτιάς προς το βουνό.

Τότε παρουσιάσθηκε άγγελος και της είπε να μη γυρίσει πίσω να δει την καταστροφή γιατί θα μετατραπεί σε στήλη άλατος.

Σε λίγο έγινε σεισμός και η περιοχή κατέρρευσε με αποτέλεσμα να καταπιεί το σπίτι και την οικογένεια της πλούσιας αδελφής.

Λίμνη Ζηρού: Μια λίμνη μοναδικής ομορφιάς που λίγοι γνωρίζουν

Η φτωχή αδελφή τρόμαξε και γυρίζοντας πίσω μαρμάρωσε μαζί με το γάιδαρό της.

Λίμνη Ζηρού: Μια λίμνη μοναδικής ομορφιάς που λίγοι γνωρίζουν

Από το σεισμό δημιουργήθηκε η λίμνη, ενώ το άγαλμα της φτωχής γυναίκας είναι ο μεγάλος βράχος στα ανατολικά της λίμνης”.

Κάπως έτσι περιγράφει ένας λαϊκός μας μύθος τη δημιουργία της πανέμορφης λίμνης Ζηρού.

Η επιστημονική εξήγηση για τη δημιουργία της λίμνης είναι φυσικά πολύ διαφορετική.

Η δημιουργία της λίμνης Ζηρού φαίνεται να οφείλεται στην τεκτονοκαρστική δραστηριότητα της περιοχής και σε κάποιον πολύ ισχυρό σεισμό.

Λίμνη Ζηρού: Μια λίμνη μοναδικής ομορφιάς που λίγοι γνωρίζουν

Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι η λίμνη αποτελούσε λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή κατέρρευσε προ 10.000 ετών περίπου δημιουργώντας αυτή την υπέροχη λίμνη.

Η λίμνη Ζηρού, που λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τα Σλάβικα, προφανώς κατάλοιπο μεσαιωνικής εποίκισης της περιοχής από σλαβικά φύλα, βρίσκεται δύο χιλιόμετρα δυτικά της επαρχιακής οδού Άρτας-Φιλιππιάδας-Ιωαννίνων, απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας και είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό που αξίζει να το ανακαλύψεις.

Άλλωστε μέχρι πρόσφατα ήταν σχετικά άγνωστη στο κοινό, γιατί δεν υπήρχε στους τουριστικούς χάρτες!Πρόκειται για ένα μέρος μοναδικής ομορφιάς, ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο για την περιοχή, με πολλούς να λένε ότι μοιάζει με ελβετικό τοπίο.

Λίμνη Ζηρού: Μια λίμνη μοναδικής ομορφιάς που λίγοι γνωρίζουν

Αποτελεί επιπλέον έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αλλά και της ποδηλασίας και προσφέρει τη μοναδική ομορφιά και τη γαλήνη της παρθένας φύσης στους επισκέπτες που έχουν την τύχη να βρεθούν εκεί.

Στις όχθες της λίμνης Ζηρού, το 1947 με 1949 χτίστηκε από αυστριακούς αρχιτέκτονες η λεγόμενη «Παιδόπολη του Ζηρού» ή αλλιώς «Ζηρόπολη», με αντικείμενο την περίθαλψη των ορφανών παιδιών του 2ου Παγκοσμίου και του Εμφυλίου Πολέμου.
Λίμνη Ζηρού: Μια λίμνη μοναδικής ομορφιάς που λίγοι γνωρίζουν
Αν βρεθείτε στην περιοχή αξίζει να την επισκεφτείτε. Το γαλήνιο τοπίο με τα υπέροχα χρώματα θα σας χαλαρώσει..