@thanasis Xabariwths
Advertisement

Η Λίμνη Πηνειού είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Πηνειό. Βρίσκεται στο νομό Ηλείας. Η έκτασή της είναι 19,895 τ.χλμ και είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Πελοποννήσου.

Το φράγμα άρχισε να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο του 1961 και το έργο παραδόθηκε το 1968. Το φράγμα Πηνειού η Καραμανλή είναι το μεγαλύτερο φράγμα της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο φράγμα της Ευρώπης.

Advertisement

Με τον εμπλουτισμό του φράγματος με νερό εγκαταλείφθηκε το χωριό Ξενιές, που βρισκόταν στον πυθμένα της υπό δημιουργίας λίμνης, αλλά και οι οικισμοί Παλαιοχώρα, Αγία Άννα και Σούλι.

@thanasis Xabariwths

Το φράγμα άρχισε να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο του 1961 επι θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το έργο παραδόθηκε το 1968. Πηγή έμπνευσης για την σύλληψη αυτής της ιδέας και την υλοποίηση αυτού του κολοσσιαίου έργου στάθηκε ένας από τους μύθους του Ηρακλή και πιο συγκεκριμένα ο μύθος με τους στάβλους του Αυγεία.

Σύμφωνα με τον μύθο “Η ‘Κόπρος του Αυγείου” ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία με τα 3.000 βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαρισθεί επί πολλά χρόνια. Το καθάρισμα αυτών των στάβλων από όλη την κοπριά μέσα σε μία μόνο ημέρα ήταν ο πέμπτος άθλος του Ηρακλή και για να καταφέρει κάτι τέτοιο ο Ηρακλής χρειάστηκε να παρακάμψει τον Πηνειό ποταμό και να τον περάσει μέσα από τους στάβλους του Βασιλιά της Αρχαίας Ήλιδας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σημερινό σημείο όπου έχει κατασκευαστεί το φραγμα.

Οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν ποδηλασία και πεζοπορία δίπλα από τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιόρδ, τα μικρά νησάκια, που στέκουν διάσπαρτα στην λίμνη. Με φόντο, τους επιβλητικούς όγκους του Σανταμερίου και του Ερυμάνθου, να καθρεφτίζονται οι καταπράσινες βουνοπλαγιές στα γαλήνια νερά της λίμνης.

@thanasis Xabariwths

Σπίτι ενός μεγάλου αριθμού πουλιών και ζώων, η λίμνη είναι το μέρος όπου μπορείτε να συναντήσετε πάπιες, χήνες, πελεκάνους, πελαργούς, ερωδιούς, κορμοράνους, χέλια, νερόφιδα, χρυσόψαρα, είναι ένα σημαντικό καταφύγιο της περιοχής, ενώ σε μικρή απόσταση από την λίμνη μπορεί να επισκεφτεί κάποιος μοναστήρια, αρχαία μονοπάτια,  αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς και θρησκευτικούς.

@thanasis Xabariwths

 Ορμητήριο εκδρομών και ανακαλύψεων αποτελούν τα πολλά χωριά που περιβάλλουν την περιοχή, με μοναδική φυσική ομορφιά. 

Το 1988 ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος «Αμαλιάδα – Κάτω Πηνεία», επί θητείας Δ. Κράλλη, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του οικοσυστήματος της Λίμνης Φράγματος Πηνειού προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες είχαν θετικά και μετρήσιμα κοινωνικά αποτελέσματα.
@thanasis Xabariwths

Διεκδίκησε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) την παραχώρηση κατά κυριότητα στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο έκτασης 43 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή, με την εφαρμογή του Καποδίστρια το 1998, περιήλθε στην περιουσία του Δήμου Αμαλιάδας αποτελώντας ελπιδοφόρο αναπτυξιακό πόρο και αποτελείται από 3 ξεχωριστά τμήματα:

1ο τμήμα: Έκταση 22 στρεμμάτων 

Η έκταση αυτή βρίσκεται σε πανοραμική θέση, στη στέψη του φράγματος, πάνω από το υπάρχον αναψυκτήριο.

Ο χώρος είναι ιδανικός για τη διαμόρφωση εναλλακτικού camping με χρήση τροχόσπιτου.

@thanasis Xabariwths

2ο τμήμα : Έκταση 15 στρεμμάτων

Η έκταση χρησιμοποιήθηκε το 1988 για τη δημιουργία λεμβαρχείου, με εμβαδόν 280 τ.μ., και για την κατασκευή κωπηλατικού διαδρόμου. Εδώ πρέπει να γίνει μία ιστορικά επιβεβλημένη επισήμανση. Η δαπάνη για αυτές τις υποδομές καλύφθηκε εκείνη την εποχή από χορηγούς του ηλειακού επιχειρείν και ειδικότερα από την «Κεραμοποιία Παναγιωτόπουλου», το «Ηλειακό Μπετόν» και το ζαχαροπλαστείο «ΛΑΥΡΙΟ ΥΙΟΙ Σπύρου Θλιβερού».

Οι υποδομές αυτές χρησιμοποιήθηκαν για ολυμπιακή προετοιμασία από τις εθνικές ομάδες Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ουκρανίας, Πολωνίας και Ρουμανίας εν όψει των ολυμπιακών αγώνων του 1992 στη Βαρκελώνη και του 1996 στην Ατλάντα. Το ίδιο διάστημα οι υποδομές αυτές χρησιμοποιήθηκαν και από το τμήμα κωπηλασίας που δημιουργήθηκε από το Ναυτικό Όμιλο Αμαλιάδας.

@thanasis Xabariwths

Το 1989 διοργανώθηκαν από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Πανελλήνιοι Αγώνες Κωπηλασίας, επί προεδρίας του αείμνηστου φίλου της Αμαλιάδας Γεωργίου Μοναχού. Οι αγώνες διεξήχθησαν με τη συμμετοχή 15 κωπηλατικών ομάδων (Καστοριάς, Βόλου, Σαλαμίνας, Ιωαννίνων, κ.α.) και με την παρουσία 5.000 θεατών.

@thanasis Xabariwths

Η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία έκρινε ιδανικές της συνθήκες της λίμνης για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Κωπηλασίας, καθώς δεν παρατηρείται κυματισμός. Τότε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος προχώρησε στην εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για τις αναγκαίες υποδομές, η οποία περιλαμβάνει 80 κλίνες κωπηλατών, συνεδριακούς χώρους, γυμναστήριο και εστιατόριο. Αυτή η αρχιτεκτονική μελέτη από το 1998 βρίσκεται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαλιάδας.

@thanasis Xabariwths


3ο τμήμα: Έκταση 6 στρεμμάτων

Η έκταση αυτή αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία αναψυκτηρίου. Η Κτηματική Τράπεζα, επί προεδρίας Γ. Ανωμερίτη, εκπόνησε δωρεάν το 1989 αρχιτεκτονική μελέτη και το έργο δημοπρατήθηκε το 1995, επί δημοτικής θητείας Δ. Κράλλη, με χρηματοδότηση 40 εκ. δρχ. από το ΥΠΕΧΩΔΕ, επί υπουργίας Κ. Λαλιώτη.

Στη συνέχεια το αναψυκτήριο μισθώθηκε σε ιδιώτη, λειτουργώντας θετικά για τους πολίτες της Ηλείας, και με τη λήξη της μίσθωσης το 2001 ακολούθησε η εγκατάλειψή του. 

@thanasis Xabariwths
@thanasis Xabariwths
@thanasis Xabariwths
@thanasis Xabariwths
Advertisement