“Λιώσαμε”: Μπαμπάς και μεγάλος αδερφός αγκαλιάζουν δέρμα με δέρμα τα πρόωρα διδυμάκια της οικογένειας
Το γύρο του διαδικτύου εισπράττοντας καταιγισμό θετικών σχολίων και σχολίων συγκίνησης η τρυφερή φωτογραφία που απεικονίζει ένα μπαμπά μαζί με τον μεγάλο του γιο να αγκαλιάζουν δέρμα με δέρμα τα πρόωρα διδυμάκια της οικογένειας. Πρόκειται για μια τρυφερή σκηνή που ξεχειλίζει από συναίσθημα, τρυφερότητα και αληθινή αγάπη.
Η δερματική επαφή είναι πολύτιμη για τα πρόωρα βρέφη καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι επιταχύνει την ανάπτυξή τους. Η τεχνική αυτή, κατά την οποία το μωρό ξαπλώνει γυμνό στο γυμνό στήθος της μητέρας ή του πατέρα, είναι γνωστή ως “μέθοδος καγκουρό”. Οι χτύποι της καρδιάς των γονιών και η ζεστασιά του δέρματος φαίνεται ότι προκαλούν ερεθίσματα ανάλογα με αυτά που δέχεται το βρέφος στη μήτρα της μητέρας του τονίζουν οι ειδικοί.
Η επαφή “δέρμα με δέρμα” και η “μέθοδος καγκουρό” βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης των πρόωρων μωρών
Προς επαλήθευση της ευεργετικής δύναμης που έχει η επαφή “δέρμα με δέρμα” και η “μέθοδος καγκουρό” είναι και οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) βάσει των οποίων τα πρόωρα μωρά ή όσα έχουν γεννηθεί με χαμηλό βάρος θα πρέπει να παραμένουν σε επαφή «δέρμα με δέρμα» με τη μητέρα, αντί να μπαίνουν σε θερμοκοιτίδες αμέσως μετά τη γέννησή τους, προκειμένου να βελτιώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους.
Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη «μέθοδο καγκουρό» σηματοδοτούν σημαντική αλλαγή από τα υφιστάμενα πρωτόκολλα για τα πρόωρα μωρά και τις προηγούμενες συστάσεις του ΠΟΥ.
«Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δείχνουν ότι η βελτίωση της έκβασης για αυτά τα μικρά μωρά δεν συνδέεται πάντα με την παροχή λύσεων υψηλής τεχνολογίας», εξήγησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
Tι θα ισχύει εφεξής για τα πρόωρα ή ελλιποβαρή βρέφη
Οι οδηγίες αφορούν όλα τα βρέφη που γεννήθηκαν πριν την 37η εβδομάδα της κύησης ή ζύγιζαν κατά τη γέννηση λιγότερα από 2,5 κιλά, με εξαίρεση όσα έχουν ανάγκη αναπνευστική υποστήριξη ή βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.
Η μέθοδος καγκουρό προβλέπει να τοποθετούνται τα πρόωρα βρέφη σε μάρσιπο στην αγκαλιά της μητέρας ή του πατέρα, αντί να αποχωρίζονται από τους γονείς τους αμέσως μετά τη γέννα για την παροχή ιατρικής φροντίδας.
Τα πρόωρα μωρά συχνά δεν έχουν αρκετό λίπος και ενδέχεται να δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους αλλά και την αναπνοή τους. Προηγουμένως οι συστάσεις ήταν τα πρόωρα μωρά να τοποθετούνται σε θερμοκοιτίδα αμέσως μετά τη γέννησή τους, για ένα διάστημα 3 με 7 ημερών σύμφωνα με τον ΠΟΥ, προκειμένου να σταθεροποιηθούν.
Σημαντικός και ο θηλασμός των πρόωρων βρεφών
Ωστόσο νέα έρευνα έδειξε ότι η μέθοδος καγκουρό και η ενθάρρυνση του θηλασμού αμέσως μετά τη γέννηση, και όχι αφού σταθεροποιηθούν τα βρέφη, μπορεί να σώσει 150.000 ζωές ετησίως.
Παγκοσμίως 15 εκατομμύρια μωρά ετησίως, ή ένα στα δέκα, γεννιούνται πρόωρα και 20 εκατομμύρια με χαμηλό σωματικό βάρος. Η προωρότητα είναι η βασική αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των 5 ετών.
Πηγή:mytwins.gr