Τα παραμύθια δεν είναι μόνο για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους. Μέσα από αυτά ταξιδεύουμε, φανταζόμαστε, μαθαίνουμε, “κλέβουμε” μυστικά για τον έρωτα, βρίσκουμε απαντήσεις για την αγάπη. Υπογραμμίζουμε έννοιες που είχαμε ξεχάσει. Και στο κάτω-κάτω, τι είναι αυτό, που έχουν περισσότερο οι άνθρωποι ανάγκη;

Η απάντηση κρύβεται σε μία λέξη, με μεγάλη δύναμη και τεράστια αξία. Αν ξεκινούσε από το γράμμα “Α” θα την έλεγαν αγάπη, και αν είχε ξεχωριστές ιδιότητες θα έλυνε και τα πιο κακά μάγια. Κάπως έτσι μαγευόμαστε από το παραμύθι της Πεντάμορφης, της μικρότερης κόρης ενός πρώην πλούσιου έμπορου, που έμελλε να αγαπήσει ένα “Τέρας”.

Μια φορά και έναν καιρό…

Η ιστορία της Πεντάμορφης ξεκινά με την πολυαγαπημένη πρόταση που ακούγαμε παιδιά: “Μια φορά και έναν καιρό…” και καταλήγει με την καθησυχαστική έκφραση: “Ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”.

Μάθημα αγάπης: Μα πώς η Πεντάμορφη να μην αγαπήσει το Τέρας;

Η συγκατοίκηση μεταξύ των δύο, σε ένα κάστρο με όλα τα καλούδια, θα μπορούσε να αναφερθεί ως αποτέλεσμα ενός αναγκαίου κακού, το οποίο μεταλλάχθηκε σε κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό. Λουσμένος από την πίκρα της οικονομικής αδυναμίας, ο πατέρας της Πεντάμορφης άθελά του, σπρώχνει την κόρη του, στην αγκαλιά ενός πρίγκιπα που μοιάζει στην εμφάνιση με Τέρας.

Ένα Τέρας με ευγενή χαρακτηριστικά, αθώα ψυχή, σεβόμενο το πρόσωπο της αγαπημένης του Πεντάμορφης. Κάθε βράδυ της ζητάει να τον παντρευτεί, και κάθε βράδυ εκείνη του αρνείται.

Μάθημα αγάπης: Μα πώς η Πεντάμορφη να μην αγαπήσει το Τέρας;

Ο πρίγκιπας που κρύβεται κάτω από το πρόσωπο του τέρατος, είναι καταραμένος, και τα μάγια θα λυθούν μόνο με την συνταγή της αγάπης. Συνταγή με δυσεύρετα υλικά, δύσκολη στην εκτέλεση, τόσο ευεργετική όμως για την υγεία. Λεπτομέρεια, που όμως κανείς δεν γνωρίζει.

Μα, πώς μια Πεντάμορφη να αγαπήσει ένα Τέρας;

Εδώ, κρύβεται η μαγεία όλου του παραμυθιού, μιας ιστορίας που αρνείται να δει κοντόφθαλμα και απομακρύνει κάθε τι επιφανειακό.

Ένας άνθρωπος καρπώνεται την ονομασία “Τέρας”, τίτλος που δεν ταιριάζει και δεν συμφωνεί με τα πραγματικά του χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά που ανακαλύπτει η Πεντάμορφη και συγκεντρώνονται σε δυο μονάχα λέξεις: καλοσύνη και αγάπη.

Η ερώτηση λοιπόν αντιστρέφεται και γίνεται έτσι: Μα, πώς μια Πεντάμορφη να μην αγαπήσει το Τέρας; Οι λέξεις που προσδίδουν κάλλος ή ασχήμια στην εμφάνιση παραγκωνίζονται και πίσω από αυτές κρύβονται αξίες και δυνάμεις που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους. Αξίες και δυνάμεις που τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι, τις έχουμε ανάγκη.

Μάθημα αγάπης: Μα πώς η Πεντάμορφη να μην αγαπήσει το Τέρας;

Καμιά φορά, είναι καλό να ανατρέχουμε στα παραμύθια των παιδιών και πλάι τους να μαθαίνουμε. Μάλλον, αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη είναι η αγάπη. Αγάπη που δεν κοσμείται από στολίδια, πομπώδες ύφος, και λόγους επιδεικτικούς, αλλά αγάπη καθαρή και παρθένα.

Και στο κάτω-κάτω αυτή δεν θέλουμε να είναι η απάντηση, όταν μας ρωτάν τα παιδιά: “Τι είναι αγάπη μαμά;”. “Η δύναμη που εμφανίζει την ομορφιά πίσω από τα “τέρατα”.