Depositphotos
Advertisement

Η χώρα μας είναι γεμάτη από παραλίες. Κάποιες από αυτές συγκαταλέγονται στις ωραιότερες του κόσμου. Η παραλία σύμβολο όμως όχι απλά για ένα νησί αλλά για μια ολόκληρη εποχή είναι τα Μάταλα στην Κρήτη.

Στα Μάταλα κατά την δεκαετία του 1960 βρήκαν καταφύγιο χίπις από ολόκληρο τον κόσμο και η φήμη της παραλίας ταξίδεψε κυριολεκτικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Advertisement

Τα Μάταλα στην ελληνική μυθολογία

Στην ελληνική μυθολογία τα Μάταλα σχετίζονται με την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία. Σύμφωνα με τον μύθο, η Ευρώπη, η οποία ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα, μάζευε άνθη με τις φίλες της σε ένα αγρό ώσπου την είδε ο Δίας και θαμπώθηκε από την ομορφιά της.

Προκειμένου να την πλησιάσει, μεταμορφώθηκε σε έναν άσπρο ταύρο, εκείνη πήγε κοντά του και όταν βεβαιώθηκε ότι δεν ήταν άγριος, ανέβηκε στη ράχη του. Τότε ο Δίας βούτηξε στη θάλασσα και κολύμπησε ως την Κρήτη. Ο μύθος τους θέλει να κολύμπησαν και να πέρασαν από τη θάλασσα των Ματάλων για να καταλήξουν στο λιμάνι της Λεβήνου, δηλαδή τον σημερινό οικισμό του Λέντα.

Στον ιερό πλάτανο ο Δίας της φανερώθηκε, ενώ την έκανε μητέρα τριών παιδιών. Ακόμα της χάρισε τρία δώρα: τον Τάλω – ο φύλακας της Κρήτης -, ένα κυνηγόσκυλο που έπιανε πάντα το θήραμα του και ένα όπλο που δεν αστοχούσε ποτέ. Την αποκατέστησε δε παντρεύοντάς τη με τον βασιλιά της Κρήτης, Αστερίωνα, ο οποίος υιοθέτησε τα παιδιά του Δία.

Depositphotos

Τα Μάταλα ήταν επίνειο της Φαιστού κατά τη μινωική περίοδο και της Γόρτυνας κατά τη ρωμαϊκή. Από τη θάλασσα μπορείς ακόμη να διακρίνεις ίχνη του αρχαίου οικισμού. Εδώ ναυάγησαν τα πλοία του Μενελάου και λέγεται ότι ήταν το ακρωτήριο Νύσος μεταξύ των όρμων Κομμού- Ματάλων.

Depositphotos

Στην απόκρημνη ακτή του χωριού υπάρχουν σπηλιές λαξευμένες στο βράχο που πολλοί πιστεύουν ότι ήταν τάφοι. Κάποιες από αυτές όμως έχουν δωμάτια, κλίμακες, παράθυρα και προστώα γεγονός που μαρτυρά ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ως κατοικίες.

Depositphotos

Οι σπηλιές παρέμειναν άδειες για χιλιάδες χρόνια μέχρι τη δεκαετία του ’60 όταν τις ανακάλυψαν περιπλανώμενοι χίπηδες και τις έκαναν σπίτια τους. Ανάμεσα σε αυτούς που πέρασαν από εκεί ήταν η Τζάνις Τζόπλιν, ο Μπομπ Ντίλαν και πολλοί άλλοι αστέρες της εποχής, βρέθηκαν να ζουν έστω και για λίγο στην Κρήτη, όπου εμπνεύστηκαν για να συνθέσουν τραγούδια.

Η Καναδέζα δημιουργός Τζόνι Μίτσελ απαθανάτισε την εμπειρία της στο τραγούδι «Carey». 

Η Φίνος Φιλμ μάλιστα μετέφερε το συνεργείο της στα Μάταλα για σκηνές της γνωστής ταινίας «Η θεία μου η Χίπισσα» με πρωταγωνίστρια την Ρένα Βλαχόπουλου.

Την περίοδο της χούντας με αίτημα του Μητροπολίτη Γορτύνης εκδιώχθηκαν προσωρινά οι τουρίστες από τα σπήλαια ενώ οι σπηλιές φαίνεται να έκλεισαν οριστικά το 1977.

Depositphotos

Στην δεκαετία του 60 και στα γεγονότα εκείνης της εποχής αναφέρεται και η σειρά της ΕΡΤ που κυριολεκτικά σαρώνει σε τηλεθέαση με τίτλο “Η Παραλία”.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι» της Πηνελόπης Κουρτζή, σε σκηνοθεσία του Στέφανου Μπλάτσου και σενάριο των Γιώργου Χρυσοβιτσάνου και Κώστα Γεραμπίνη η σειρά αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γιατρού, της Υπατίας Αρχοντάκη (Δανάη Μιχαλάκη) που επιστρέφει από το Λονδίνο, στον τόπο που πέρασε τα παιδικά της χρόνια, προκειμένου να ανακοινώσει στην οικογένειά της ότι αρραβωνιάζεται και σκοπεύει να παντρευτεί.

Το πρώτο βράδυ στα Μάταλα η Υπατία θα επανασυνδεθεί με τις παιδικές της φίλες και θα τους προτείνει να την παντρέψουν. Δίνουν ραντεβού στο πάρτι των χίπηδων, οι οποίοι έχουν βρει στέγη στα Μάταλα.

Εκεί, η Υπατία γνωρίζει την περίεργη, αλλά και φιλόξενη κοινότητα των «παιδιών των λουλουδιών», μέλος της οποίας είναι και ο Χάρι (Δημήτρης Μοθωναίος).

Δείτε το τρέιλερ

Δείτε το βίντεο και γνωρίστε την ιστορία της πιο διάσημης παραλίας της Ελλάδας τις δεκαετίες 60 – 70 που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Advertisement