Μίλτος Τεντόγλου: Αυτό που κάνει ένας οικοδόμος είναι πιο δύσκολο από αυτό που κάνω, γιατί να το παίξω κάποιος;
Πριν από λίγες ημέρες κορυφαίος αθλητής της χρονιάς αναδείχτηκε ξανά, όπως και το 2022, ο Μίλτος Τεντόγλου.
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος 2023 και «ασημένιος» το 2022, κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι και κορυφαίος άλτης του κόσμου είχε μπει στις καρδιές των Ελλήνων με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
Το 2018 και το 2022 αναδείχτηκε Πρωταθλητής Ευρώπης ανοιχτού στίβου, ενώ ήταν «χρυσός» στο Ευρωπαϊκό Κλειστού και τις χρονιές 2019 και 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2022 έγραψε Ιστορία αφού έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέκτησε διαμάντι στη σειρά μίτινγκ Diamond League.
Ο Μίλτος Τεντόγλου θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες αθλητές του στίβου, έχοντας αναδειχθεί «χρυσός» σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1998, και μεγάλωσε στα Γρεβενά, όπου και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Στη εφηβική του ηλικία εξασκούσε ως χόμπι το παρκούρ, ενώ ξεκίνησε το στίβο σε ηλικία 15 ετών, έπειτα από παρότρυνση του έμπειρου προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκου, ο οποίος τον είδε να κάνει παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών.
Αυτός ήταν και ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο και τη μεγάλη φυσική αλτικότητά του και υπήρξε ο πρώτος του προπονητής. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον διακεκριμένο προπονητή αλμάτων, τον Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος είναι ο σημερινός προπονητής του.
«Από όταν ήμουν μικρός, μου άρεσε να τρέχω και να πηδάω. Ήμουν αθλητικός, αλλά δεν είχα ασχοληθεί με κάποιο άθλημα. Δεν έπαιζα καν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, όπως οι συνομήλικοί μου. Με την παρέα μου κάναμε παρκούρ. Ένα από τα μέρη που πηγαίναμε για το χόμπι μας ήταν στο Δημοτικό Στάδιο.
Μάλιστα, υπήρχαν φορές που οι φύλακες μάς έδιωχναν, επειδή φοβούνταν μη χτυπήσουμε. Σε μια από τις επισκέψεις μας, με είδε ο πρώην προπονητής μου, Βαγγέλης Παπανίκος.
Μου πρότεινε να δοκιμάσω το άλμα εις ύψος. Πήγα στον στίβο και είδα να κάνει προπόνηση η Ιωάννα Ζάκκα.
Έβαλα τον πήχη στο 1,60 μ.
Τον πέρασα με την πρώτη προσπάθεια. Τότε, ο κ. Παπανίκος με ρώτησε: “Γιατί δεν ασχολείσαι με το μήκος;”
Έτσι ξεκίνησα», έχει πει σε συνέντευξή του στο SPORT 24.
Πριν από πέντε χρόνια, μετά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε στο μήκος στο Τόκιο, δεν πανηγύρισε, πριν υποκλιθεί και χειροφιλήσει την παλαίμαχη τεράστια συναθλήτρια του, Χάικε Ντρέσλερ, που καθάριζε το σκάμμα του. Και λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου δήλωνε σε συνέντευξή του:
«Πρώτα και πάνω απ’ όλα σέβομαι όλους τους αθλητές, ακόμη κι αν δεν είναι καλοί. Σέβομαι την προσπάθειά τους. Σέβομαι όλα τα επαγγέλματα γενικά. Δεν θεωρώ ότι αυτό που κάνω είναι πιο δύσκολο συγκριτικά με κάποιον που δουλεύει οκτάωρο στην οικοδομή. Αυτό που κάνει ένας οικοδόμος ίσως είναι πιο δύσκολο από αυτό που κάνω εγώ, άρα γιατί να το παίξω κάποιος; Ο κολλητός μου δουλεύει σε φούρνο, στα Γρεβενά. Ξέρω ότι είναι δύσκολη δουλειά, όλες οι δουλειές είναι δύσκολες. Σέβομαι όποιον προσπαθεί και δεν θέλω να το παίξω ιστορία».
Τον Ιούλιο του 2022 μετά τον τελικό του μήκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, μπορεί να κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο για την Ελλάδα αλλά ήταν πολύ απαγοητευμενος:
«Ηταν από τους καλύτερους σε θέμα επιδόσεων σε όλο τον αγώνα, αλλά δεν μου ξέφυγε ένα άλμα. Εκανα λάθη στην προσγείωση και μου στέρησε το χρυσό μετάλλιο. Ημουν σταθερός, αλλά είχα απίστευτα κακές προσγειώσεις. Άφηνα το σώμα μου πολύ πίσω. Είναι κρίμα που έχασα έτσι το χρυσό. Η φόρα μου ήταν εντάξει. Είχα καλό σερί και είναι κρίμα. Δε πειράζει που έχασα με 8,32μ. Δεν πέτυχα ούτε ένα άλμα. Είπα ότι έπρεπε να κάνω 8,50μ. Δεν έπρεπε να κερδίσω με 8,32μ. Θα ήταν ντροπή. Καλοδεχούμενο το μετάλλιο βέβαια. Το πρώτο μου στη διοργάνωση, αλλά θα έχω την ευκαιρία του χρόνου να το πάρω. Του χρόνου το Παγκόσμιο γίνεται στην Ευρώπη και θα είναι πιο εύκολα. Πάμε όμως τώρα στο Ευρωπαϊκό χωρίς πίεση να το απολαύσω» », είχε δηλώσει στην κάμερα της ΕΡΤ.
Το βίντεο που τον δείχνει να δίνει ρυθμό στον Πίνοκ στο τελευταίο του άλμα
Τον περασμένο Αύγουστο μόλις έχει «προσγειωθεί» στα 8,52μ. στο τελευταίο του άλμα στην Βουδαπέστη. Όλοι οι φωτογράφοι πέφτουν πάνω του. Αυτός, παρά την αγωνία του, πήρε την ελληνική σημαία για τους πανηγυρισμούς (αφού το βάθρο ήταν δεδομένο) και παρά το ότι το χρυσό κρέμονταν από… δύο εκατοστά, το άφησε στην άκρη, για να εμψυχώσει τον αντίπαλό του!
Ο Πίνοκ ήθελε κι αυτός 8,52μ. στο τελευταίο του άλμα για να του κλέψει το χρυσό, αλλά ο Τεντόγλου όχι μόνο δεν έκατσε να περιμένει με αγωνία, αλλά μαζί με όλο το στάδιο, έδινε κι αυτός ρυθμό στον Τζαμαϊκανό, για να τον βοηθήσει να πετύχει τον στόχο του!
Ευτυχώς δεν έγινε αυτό, αλλά και μόνο η κίνηση του Τεντόγλου, δείχνει πόσο τεράστιος αθλητής είναι.
Η αγάπη που τον ενώνει με τον παππού του
Ο παππούς του Μίλτου, μετανάστης στα 22 του χρόνια από τα Γρεβενά στις φάμπρικες της Γερμανίας, είναι η μεγάλη του αδυναμία. Στην Βουδαπέστη ήταν και αυτός εκεί να καμαρώσει τον εγγόνο του. Διαβάζουμε στο Φως:
– Πήγατε με χημειοθεραπείες και με μορφίνη να παρακολουθήσετε τον εγγονό σας στη Βουδαπέστη;
– Ο Γιώργος, το παιδί μου, με πήγε ξάπλα με το αμάξι!
– Πόσες ώρες;
– Επί 12 ώρες ταξιδεύαμε. Είναι πάνω από 1.000 χιλιόμετρα. Πήρα χάπια για τον πόνο, για να μπορέσω να δω τον αγώνα και να τον χαρώ με όλη μου την καρδιά….
Μίλτο μη φύγεις..
Τον Ιανουάριο του 2023, στο πλαίσιο μιας λαμπρής εκδήλωσης, η Nova, απένειμε το βραβείο Ήθους, που θεσμοθετήθηκε με στόχο την αναγνώριση ενός αθλητή ή μίας αθλήτριας για τον ελληνικό αθλητισμό και την Ολυμπιακή Ιδέα στον Μίλτο. Ο τεράστιος αυτός αθλητής από τα Γρεβενά, όπως φαίνεται όμως, δεν πολύ…θέλει να είναι εκεί, και το μόνο που επιθυμεί είναι να φύγει!