Advertisement

H πρόεδρος του συλλόγου των θυμάτων στα Τέμπη, Μαρία Καρυστιανού, μίλησε στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Δευτέρα 18/3 και καθήλωσε με τον λόγο της.

Μία μέρα μετά η μητέρα της 20χρονης Μάρθης που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, μίλησε στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1 και εξήγησε πως αντλεί δύναμη από το παιδί της.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό που έγινε. Αισθανόμαστε ότι έχουμε δίπλα μας έναν ισχυρό σύμμαχο και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη σεμνότητα και την αγάπη με την οποία μας υποδέχτηκαν. Η καταγγελία αφορά το κράτος δικαίου. Το ότι είχαμε μία παρέμβαση κυβερνητική στην αλλοίωση του χώρου, αμέσως μετά το δυστύχημα, και φυσικά όλες αυτές οι παραλείψεις από το μέρος του πρώην υπουργού Μεταφορών. Ο οποίος όχι μόνο δεν ολοκλήρωσε την 717, προκειμένου τα τρένα να κυκλοφορούν με ασφάλεια, αλλά ούτε καν φρόντιζε να συντηρεί όπως πρέπει τις υποδομές των σιδηροδρόμων και μάλιστα υποστελέχωνε κιόλας τους σιδηροδρόμους, κάνοντας την ελάχιστη ασφάλεια που υπήρχε, μηδαμινή Αυτή ήταν η καταγγελία. Και φυσικά η παντελής απουσία της δικαιοσύνης στο θέμα μας, καθώς βλέπουμε αδιανόητα πράγματα να συμβαίνουν και απίστευτες παρεμβάσεις αλλά δε βλέπουμε κανέναν εισαγγελέα να κάνει σωστή δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Καρυστιανού.

Advertisement

«Είναι ντροπιαστικό να ζητάμε τη δικαιοσύνη, όχι μέσα στους χώρους της Ελλάδας, αλλά στην Ευρώπη. Αυτή τη δύναμη μού τη δίνει το παιδί μου. Τη νιώθω συνέχεια δίπλα μου. Την αντλώ από το παιδί μου, που δεν έχω πια δίπλα μου και γι’ αυτό φωνάζω. Νιώθω πάντα δίπλα μου το παιδί μου. Αγωνίζομαι για εκείνη και την αισθάνομαι συνεχώς δίπλα μου. Δε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει το οτιδήποτε άλλο, δηλαδή απλά να πενθεί, να μην αποζητά τη δικαίωση για τη μνήμη της. Αυτό θα ήθελε να κάνω και φυσικά το ίδιο νιώθουν όλοι. Όλοι αγωνιζόμαστε για να δικαιώσουμε τα παιδιά μας», τόνισε η Μαρία Καρυστιανού στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1.

Η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού που συγκλόνισε το ευρωκοινοβούλιο

Στη χθεσινή της ομιλία η Μαρία Καρυστιανού τόνισε πως βρέθηκε εκεί, «γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», ενώ έκανε λόγο και για μεθοδεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και κάκιστους χειρισμούς, που «προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών». «Η διαδικασία της διερεύνησης στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο που πλέον μας βεβαιώνει ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει, για άλλη μια φορά», υπογράμμισε επίσης, προχωρώντας και στην κατάθεση ορισμένων αιτημάτων προς την Επιτροπή.

Αναλυτικά η ομιλία:

«Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, φέρνοντας το πολύ μεγάλο βάρος, μίας τεράστιαςευθύνης που εύχομαι να μη χρειαστεί κανείς να αναλάβει ξανά μέσα από τόσο τραγικές συνθήκες! Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως μάνα που έχασε το παιδί της, αλλά και ως εκπρόσωπος οικογενειών των θυμάτων. Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας γιγαντώθηκε και έσμιξε με τη φωνή 1.350.000 Πολιτών που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημα μας και από τούτο το βήμα τους ευχαριστώ για την τόσο συγκινητική τους συμπαράσταση. Και όλους τους Έλληνες, που η ψυχή τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας.

Βρίσκομαι ενώπιον σας, γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. ΟΧΙ ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα.

Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που ΚΑΙ ενδιαφέρονται ΚΑΙ μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Ευχαριστούμε θερμά την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που ορθά και νηφάλια συναισθάνθηκε το κατεπείγον και μας δέχτηκε στη σημερινή ακρόαση. Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου.

Με λίγα λόγια σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών.

Άνθρωποι απλοί, καλοπροαίρετοι και νομοταγείς δεν αντέχουμε τη νομιμοποίηση της ατιμωρησίας.

Εξαιτίας αυτής, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαπιστώνει σε σχέση με τη διαβόητη σύμβαση 717, παράνομες πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, η Κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε Υπουργό και ΝΥΝ βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει ΚΑΝ να κριθεί στη δικαιοσύνη.

Εξαιτίας αυτής, στο πρώτο 24ωρο, μετά τη μοιραία σύγκρουση, δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί. Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν ΚΑΝ δηλωμένο. Μέσα σε πέντε μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση Εισαγγελέα και Ανακριτή. Παρά έξι μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας προέτρεψε «να ζητήσουμε βοήθεια από την εκκλησία». Βέβαια είναι ήδη γνωστή σε εσάς η αμφισβήτηση της ελληνικής Δικαιοσύνης επειδή η κεφαλή αυτής, διορίζεται από την Κυβέρνηση.

Σήμερα ΕΜΕΙΣ και ΟΛΟΣ ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη!

Ο Πρωθυπουργός και ο πρώην Υπουργός διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Σήμερα ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι «ο Σιδηρόδρομος αυτή τη στιγμή είναι ΟΣΟ ασφαλής ΜΠΟΡΕΙ να είναι». Ξεκάθαρα όμως, γνωρίζει ότι ΔΕΝ είναι ασφαλής, και είναι εντάξει με αυτό.

Σημειωτέον ότι Εθνικοί κανόνες ασφαλείας δεν έχουν θεσπιστεί. Ούτε φυσικά νέοι, για επαυξημένη ασφάλεια μετά το δυστύχημα, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία. Δεν εφαρμόστηκε ΠΟΤΕ ουσιαστικά ο νόμος που την ενσωμάτωσε. Η διαδικασία της διερεύνησης στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο που πλέον μας βεβαιώνει ότι η αλήθεια ΔΕΝ θα λάμψει, για άλλη μια φορά. Αν όμως ΔΕΝ λάμψει η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί το κακό.

Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα, να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος.

Στο Κράτος Δικαίου

Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών

Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών

Γι’ αυτούς τους λόγους παρακαλούμε:

Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,

Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,

Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,

Να ζητήσετε από τον ERA να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν.

Στη μνήμη των νεκρών μας, στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημά μας.

Κανένας άλλος γονιός να μην βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ό,τι ΕΜΕΙΣ. Κλείνω με την ευχή και τον σκοπό στην Ελλάδα, που αγαπάμε και πονάμε, να ζουν πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα.

Σας ευχαριστώ».

Τούμπα όλα: Επιτέλους λάμπει η αλήθεια, “νίκησε” η Καρυστιανού –Ανατροπή & λύτρωση για τους νεκρούς των Τεμπών

Η Μαρία Καρυστιανού, η «μάνα των Τεμπών», η γυναίκα που θεωρείται σύμβολο δικαιοσύνης για τις 57 ψυχές που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη, καθήλωσε για μία ακόμα φορά και κέρδισε την υποστήριξη της Ευρώπης. Με τη σημερινή της ομιλία, κατάφερε να κερδίσει τη θετική αντίδραση της επιτροπής αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία ψήφισε υπέρ της διατήρησης της αναφοράς ανοιχτή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για περαιτέρω δικαιοσύνη με την υποστήριξη της Ευρώπης.

Ανοίγει ο δρόμος για την δıκαίωση 57 ψuχών

Μαζί με τον Παύλο Ασλανίδη και 1.350.000 πολίτες της Ελλάδας, βρέθηκαν για δεύτερη φορά το κατώφλι του ευρωκοινοβουλίου για να παρουσιάσουν στην επιτροπή αναφορών (PETI) την επιχείρηση συγκάλυψης ενός εγκλήματος που εκτελείται στην Ελλάδα, καθώς και την προσπάθεια απόκρυψης των πολιτικών ευθυνών.

Η Μαρία Καρυστιανού μιλώντας στο documentonews.gr που βρέθηκε στις Βρυξέλλες δήλωσε: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους εκπροσώπους της ένωσης για την στήριξή τους στο έγκλημα των Τεμπών. Λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε να διεκδικούμε το δίκιο μας, όχι μέσω της ελληνικής δικαιοσύνης όπως θα έπρεπε αλλά μέσω του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου. Ελπίζουμε όλο αυτό να αποτελέσει αφετηρία για να επανέλθει η δικαιοσύνη στην Ελλάδα».

Ο Παύλος Ασλανίδης μιλώντας επίσης στο documentonews.gr σχολίασε: «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Εδώ και ένα χρόνο οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και οι αρμόδιοι υβρίζουν τους νεκρούς μας, απαξιώνοντας το έγκλημά τους. Είμαστε βέβαιοι πως με την συμβολή της Ευρώπης θα ασκήσουμε τη δέουσα πίεση για την ανάδειξη της αλήθειας και την τιμωρία των υπευθύνων. Έχουμε χρέος στα παιδιά μας».

Η κυρία Καρυστιανού έκανε λόγο για νομιμοποίηση της ατιμωρησίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρέχει στον αρμόδιο τότε Υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη δικαιοσύνη».

Advertisement