Μαρία Κοκάλα: Η 15χρονη που κατέκτησε το ευρωπαϊκό βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας»
Advertisement

Η Μαρία Κοκάλα είναι 15 χρονών και ξεκινά με χαρά και αυτοπεποίθηση την Α’ Λυκείου, στο Λύκειο Κορινού Πιερίας.

Οι διακρίσεις που πέτυχε με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece, της έδωσαν τη δύναμη να βλέπει το σχολείο, τη ζωή και το μέλλον της με αισιοδοξία. Το πρόγραμμα ανέδειξε τα ταλέντα της και την τοποθέτησε στην αφρόκρεμα των μαθητών ολόκληρης της Ευρώπης.
Μαρία Κοκάλα: Η 15χρονη που κατέκτησε το ευρωπαϊκό βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας»
Η Μαρία, μαζί με τους συμμαθητές της στο Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας δημιούργησε πέρυσι την μαθητική επιχείρηση Smileybin που κατασκευάζει έξυπνους κάδους ανακύκλωσης με σύστημα επιβράβευσης για τους χρήστες. Η μαθητική εταιρία κατέκτησε πανελλαδικά το πρώτο βραβείο μεταξύ 100 σχολείων που διαγωνίσθηκαν ενώ κέρδισε τις εντυπώσεις και στην Ευρώπη κατακτώντας δύο βραβεία στο διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe
Μαρία Κοκάλα: Η 15χρονη που κατέκτησε το ευρωπαϊκό βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας»
Η ομάδα κέρδισε το κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας «ΜetLife Life Changer Αward» και η Μαρία, που ήταν πρόεδρος της εταιρείας, ξεχώρισε από 275.000 παιδιά που πήραν μέρος πανευρωπαϊκά στο μαθητικό πρόγραμμα καινοτομίας και κατέκτησε το βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας» μαζί με 9 μαθητές από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Advertisement

Οι κριτές του βραβείου, στελέχη της πολυεθνικής ασφαλιστικής εταιρείας ΑΧΑ, εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από το γεγονός πως η Μαρία είναι πολύ ικανή, συγκροτημένη και ώριμη παρόλο που είναι μόλις 15 χρονών και δεν ζει σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο αλλά σε ένα μικρό χωριό της Πιερίας -τη Σφενδάμη- και φοιτά σε ένα μικρό δημόσιο σχολείο 50 παιδιών.

«Τα οφείλω όλα στους γονείς μου που παρά τις δυσκολίες κάνουν τα πάντα για μου δώσουν όσο το δυνατό περισσότερα εφόδια. Ασχολούμαι με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως χορό, καράτε, πιάνο. Ήμουν τυχερή που είχα και εμπνευσμένους δασκάλους και καθηγητές που με καθοδήγησαν σωστά», τονίζει η Μαρία.

«Αυτοί με προετοίμασαν έτσι ώστε να αξιοποιήσω στο μέγιστο την εμπειρία της Εικονικής Επιχείρησης. Μου έδωσαν μεγάλη χαρά οι διακρίσεις που πετύχαμε με το «Smileybin» και τώρα που γνώρισα καλά τον χώρο της επιχειρηματικότητας έχω βάλει στόχο να σπουδάσω Διοίκηση Επιχειρήσεων».
Μαρία Κοκάλα: Η 15χρονη που κατέκτησε το ευρωπαϊκό βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας»
Για τη Μαρία άνοιξε ένας μεγάλος δρόμος στρωμένος με νέες ευκαιρίες. Το Νοέμβριο ταξιδεύει για Ζυρίχη καλεσμένη από την AXA Aσφαλιστική για να παρακολουθήσει τριήμερο σεμινάριο επιχειρηματικότητας. Και έπεται συνέχεια. Η Μαρία Κοκάλα είναι βέβαιο ότι θα μας καταπλήξει και πάλι με τα επιτεύγματά της και θα αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα για όλους τους μαθητές στην Ελλάδα. Όταν από τα 15 του χρόνια ένα παιδί έχει ήδη στο βιογραφικό του μια μαθητική επιχείρηση και σημαντικές ομαδικές και προσωπικές διακρίσεις, το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό, όσο αντίξοο κι αν είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται.
Υπάρχει ελπίδα και τη βλέπουμε στο όμορφο πρόσωπο της έξυπνης, εργατικής και δημιουργικής Μαρίας.

 

Η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση»
Μαρία Κοκάλα: Η 15χρονη που κατέκτησε το ευρωπαϊκό βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας»
Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» -στο οποίο διακρίθηκε η Μαρία -πραγματοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 11 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Είναι δωρεάν για τα παιδιά καθώς υποστηρίζεται από ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις. Κύριοι χορηγοί είναι η MetLife, η Ελληνική Πρωτοβουλία, η Citi, η Eθνική Τράπεζα, η Accenture, η SAP, η ΑΕGEAN και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Advertisement