Advertisement

Για έκτη συνεχή χρονιά, πάνω από 12.000 άτομα εξέφρασαν την άποψή τους, κατονομάζοντας τις γειτονιές πόλεων όπου όλοι θα ήθελαν να βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Ακολούθως, οι συντάκτες και οι τοπικοί εμπειρογνώμονες του Time Out δημιούργησαν και συνέταξαν την τελική λίστα, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η κοινότητα και τα κοινωνικά εγχειρήματα, η πρόσβαση σε ανοιχτούς χώρους και χώρους πρασίνου καθώς και η ακμάζουσα ζωή στους δρόμους.

Ανάμεσα στις 40 καλύτερες γειτονιές του κόσμου, όμως, υπάρχει και μία ελληνική. Κι ενώ πέρυσι ήταν το Παγκράτι, φέτος είναι τα Εξάρχεια, τα οποία βρίσκονται στην 31η θέση προτίμησης.

Advertisement

Το Time Out γράφει για τα Εξάρχεια:

Μια ιστορικά ριζοσπαστική γειτονιά, τα Εξάρχεια γίνονται όλο και περισσότερο τουριστικό hotspot – αλλά ο χαρακτήρας της αντίστασης δεν έχει χαθεί ακόμα. Εξακολουθεί να είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται ακτιβιστές και αναρχικοί, είτε αυτό συμβαίνει σε στέκια όπως ο λόφος Στρέφη είτε σε κάποιο από τα μπαρ και τα καφέ που βρίσκονται στους δρόμους της.

Λίγη Ιστορία

Το νεότερο όνομα της περιοχής προήλθε από κάποιον Ηπειρώτη έμπορο Έξαρχο, που στην οδό Θεμιστοκλέους διατηρούσε μεγάλο -για τα δεδομένα της εποχής- κατάστημα γενικού εμπορίου.

Προς τα τέλη του 1800 ο Hπειρώτης Βασίλειος Έξαρχος ανοίγει ένα μεγάλο παντοπωλείο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος. Η φήμη του γρήγορα εξαπλώνεται, καθώς οι τιμές του, ειδικά στο λάδι, είναι ασυναγώνιστες.

Όλοι οι Αθηναίοι σπεύδουν στον Έξαρχο να ψωνίσουν καλά και φθηνά προϊόντα. Η περιοχή γίνεται πλέον γνωστή με τ΄όνομα του μπακάλη και τη φωνάζουν Εξάρχεια.

Όλοι ξεχνούν την ονομασία «Προάστιον» που καθιερώθηκε από τη δεκαετία του 1830, όταν μια «χούφτα» μαστόρων από τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο και την Ήπειρο έφτασαν στην απελευθερωμένη Αθήνα, για να συμβάλλουν στην οικοδόμηση της πρωτεύουσας.

Είναι οι μάστορες και οι εργάτες που εργάστηκαν για να κτιστούν τα Ανάκτορα του Όθωνα, το Πανεπιστήμιο, το Οφθαλμιατρείο, και άλλα σημαντικά κτίρια της πόλης. Σε κάθε στενό οι κάτοικοι έδωσαν ονόματα που είχαν σχέση με την Επανάσταση, γι΄αυτό και σήμερα οι δρόμοι των Εξαρχείων έχουν ηρωικά ονόματα, όπως Τζαβέλλα, Μεσολογγίου, Μάνης, Ναυαρίνου, Βαλτετσίου, Δερβενίων, Ζαλόγγου, Νικηταρά, Μαυροκορδάτου, Γραβιάς, Κωλέττη, Λόντου κ.α.


Η στέγαση στα Εξάρχεια των τμημάτων του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου της Αθήνας, προσέλκυσε από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας, διανοούμενους και φοιτητές.

Αυτός είναι και ο λόγος της παρουσίας πολλών βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών στη περιοχή, ενώ υπάρχουν και πολλές τυπογραφικές επιχειρήσεις.

Σημείο αναφοράς για την περιοχή αποτέλεσε για δεκαετίες η μπλε πολυκατοικία στη γωνία πλατείας Εξαρχείων και οδού Αραχώβης, η οποία υπήρξε αρχιτεκτονικό σύμβολο για την εποχή της και στην οποία πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια ο Φρέντυ Γερμανός, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Αλέξης Μινωτής, ο Δημήτρης Χορν, ο Δημήτρης Μυράτ καθώς επίσης η Σοφία Βέμπο και ο Λεωνίδας Κύρκος.

Διάσημοι κάτοικοι

Στην περιοχή των Εξαρχείων κατοίκησαν και δραστηριοποιήθηκαν σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων ενώ αποτελεί μέχρι και σήμερα στέκι διανοουμένων.

Στα Εξάρχεια έζησαν ο Δημήτριος Φιλιππότης, ο Νικόλαος Γύζης, ο ποιητής Γεώργιος Σουρής, του οποίου οι απόγονοι κατοικούν ακόμα και σήμερα στην οδό Καλλιδρομίου, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, το σπίτι του οποίου ήταν στη συμβολή των οδών Κουντουριώτου & Οικονόμου όπου και πέθανε, η Σοφία Βέμπο, που έμενε στην μπλε πολυκατοικία, η Κατίνα Παξινού, ο Φρέντυ Γερμανός, η τραγουδίστρια Αρλέτα και ο συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου. 

Σημαντικό κεφάλαιο επίσης για την περιοχή αποτελούν ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νικόλας Άσιμος και η Κατερίνα Γώγου που συνέδεσαν την καλλιτεχνική τους σταδιοδρομία με τα Εξάρχεια.

Σήμερα ζουν στην περιοχή μεταξύ άλλων ο Σταύρος Ξαρχάκος, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, ο συγγραφέας Χρήστος Μπουλώτης και ο τραγουδοποιός Γιώργης Χριστοδούλου.

Πληροφορίες: enlefko – ΜτΧ – Wikipedia

Advertisement