Μια θάλασσα από ροζ φλαμίνγκο

Η λίμνη Νακούρου βρίσκεται στα νότια της πόλης Νακούρου, στην Κενυα, σε υψόμετρο 1.754 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι ευρέως γνωστή για τα χιλιάδες, που πολλές φορές αγγίζουν και τα δυο εκατομμύρια, ροζ Φλαμίνγκο που ζουν σε αυτή. Ένα θέαμα που κόβει την ανάσα...

Ο αριθμός των φλαμίνγκο στη λίμνη ποικίλλει ανάλογα με το νερό και τις συνθήκες εύρεσης τροφής. Συνήθως, τρέφονται με τα μπλε-πράσινα φύκια (σπιρουλίνα platenis) που ευδοκιμούν στην αλκαλική λίμνη. Άλλοτε πάλι πετούν κατά μήκος της λίμνης ψάχνοντας για μικρά ψάρια.

Τα φλαμίνγκο συχνά στέκονται στο ένα πόδι έχοντας το άλλο διπλωμένο κάτω από το σώμα τους. Η εξήγηση αυτής της στάσης δεν έχει απολύτως ερμηνευτεί από τους ειδικούς. Πάντως πιστεύεται πως με αυτήν την στάση έχουν τη δυνατότητα να έχουν το μισό τους σώμα σε κατάσταση ύπνου. Όταν η μία πλευρά ξεκουραστεί αλλάζουν πόδι για να ξεκουραστεί και η άλλη.

Η λίμνη Νακούρου έχει ένα εύθραυστο οικοσύστημα, ευάλωτο στις κλιματικές και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μόνο κατά τη διάρκεια τριών μηνών, μέσα στο 1993, δεκάδες χιλιάδες φλαμίνγκο έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ξηρασίας ενώ το 2000 40.000 φλαμίνγκο αναφέρθηκαν νεκρά χωρίς να έχουν ακόμη διερευνηθούν τα αίτια επαρκώς.