Advertisement

Ένα νέο Οικοχωριό που οι κάτοικοί του θα συμβιώνουν αρμονικά μεταξύ τους χωρίς ρεύμα, χρήματα και ρολόγια θα γίνει το επόμενο διάστημα στην Φθιώτιδα δίπλα στο πανέμορφο χωριό Μενδενίτσα.

Advertisement

Είναι κοντά στις Θερμοπύλες στα 500 μέτρα υψόμετρο και 10 χιλιόμετρα από την εθνική οδό. (170 χιλιόμετρα από Αθήνα και 300 από Θεσσαλονίκη).

Τι λένε οι εμπνευστές του

Δημιουργούμε ένα Πρότυπο Οικοχωριό, όπου όλα τα όντα ζουν αρμονικά. Με πηγαίο σεβασμό προς τη μητέρα Γη, κοντά σε ιαματικές πηγές, μέσα στη φύση.

Το Οικοχωριό είναι επισκέψιμο για όλον τον κόσμο και αποτελεί έναν μικρό Παράδεισο Αγάπης για το σώμα, την ψυχή, και το πνεύμα του ανθρώπου. Συνεργαζόμαστε αρμονικά με όλες τις κοινωνίες, με όλους τους ανθρώπους από όλες τις κουλτούρες.
H
 αυτάρκεια βιώνεται μέσα μας και έρχεται σαν αποτέλεσμα της απλής και φυσικής ζωής που ζούμε. Νιώθουμε όλοι “δάσκαλοι” και “μαθητές” ταυτόχρονα. Όλοι και όλα ένα!

Υλοποιούμε έναν κοινοτικό τρόπο ζωής, με έντονη πηγαία χαρά, πολλές αγκαλιές, μεγάλο άνοιγμα καρδιάς και μοίρασμα, που λειτουργεί μέσα από δεσμούς αλληλεγγύης, συντροφικότητας, διαφάνειας, αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης και ελευθερίας, με οδηγό τη δημιουργικότητα και με βασικό μας μέλημα το γνώρισμα του αληθινού μας εαυτού και κατ’ επέκταση την προσφορά προς το συνάνθρωπο μας και την πλάση γενικότερα.

Το ζητούμενο σε αυτή την κοινότητα είναι η αρμονία μεταξύ όλων και η αυτογνωσία ο λόγος που θα βρεθούμε εκεί.

Η απλή λιτή ζωή με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, με αγάπη και χαρά θα  είναι σε προτεραιότητα, όπως και η δημιουργία ενός πρότυπου δημοκρατικού σχολείου της φύσης.

Βασικές αρχές της κοινότητας είναι ότι τα κινητά και το ίντερνετ θα είναι όλα σε ένα σημείο, ότι ρολόι θα έχει μόνο η ρεσεψιόν, και αποφάσεις θα παίρνονται συλλογικά με στοιχεία Σοσιοκρατικής μεθόδου.

Θα γίνουν 14 μικρά σπιτάκια για τους σταθερούς κατοίκους.

Ακόμα η κοινότητα θα έχει μία αίθουσα 12 πλεύρη πολλαπλών χρήσεων, εστιατόριο, 2 ξενώνες, ένα Temazkal (ατμοθεραπευτήριο), ένα χώρο επικοινωνίας, ένα μαγαζί λιανικής πώλησης, ρεσεψιόν και αποθήκες.

Είναι μία κοινότητα που έχει σχεδιαστεί αρχιτεκτονικά με ιερή γεωμετρία και με στοιχεία περμακουλτούρας.

Όλα τα κτίρια θα έχουν παθητικά συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας. Θα γίνουν νόμιμα και θα χαρακτηριστούν τουριστικά καταλύματα.

Θα είναι επισκέψιμο το Οικοχωριό για όλο το κόσμο (εκτός από κάποιες ημέρες το μήνα).

Θα φτιάχνουμε και θα μεταποιούμε διάφορα προϊόντα και θα καλλιεργούμε βιολογικά την τροφή μας (και σε θερμοκήπια).

Η κοινότητα θα έχει έσοδα από την επισκεψιμότητα (από 2 ξενώνες χωρητικότητας 70 ατόμων περίπου), από μαγαζί λιανικής πώλησης από το e-shop αλλά και από το εστιατόριο που θα είναι ανοιχτό καθημερινά για τον κόσμο.

Θα υπάρχει ένα ταμείο του συλλόγου και δεν θα χρησιμοποιούμε χρήματα μέσα στην κοινότητα. Η κοινότητα θα καλύπτει τα έξοδα της διατροφής των σταθερών κατοίκων και της συντήρησης των κτιρίων.

Όταν υπάρξουν χρηματικά κέρδη, όσοι σταθεροί κάτοικοι επιθυμούν, θα γίνουν και “υπάλληλοι” του Οικοχωριού.

Για να γίνεις σταθερός κάτοικος υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις και η πρώτη φάση του Οικοχωριού θα χρηματοδοτηθεί από τους ίδιους τους σταθερούς κατοίκους.

Όλα θα γίνουν νόμιμα με υπογραφές και συμφωνητικά.

Αν το όραμα σου ταιριάζει με το δικό μας και θες να γίνεις σταθερός κάτοικος του 1ου Οικοχωριού της Αγαποκοινότητας, στείλε μας email στο info@lovecommunity.gr για να σε ενημερώσουμε αναλυτικότατα με επόμενες σελίδες!

Αργύρης Μουτσιόπουλος, Ειρήνη Τσιρίδου, Απόλλωνας Μουτσιόπουλος, Ίσιδα Μουτσιοπούλου

Τι είναι η Αγαποκοινότητα

Advertisement