Δυο αδέρφια κατασκεύασαν λάμπα που λειτουργεί με θαλασσινό νερό!

Δυο αδέρφια κατασκεύασαν λάμπα που λειτουργεί με θαλασσινό νερό!

Η ιδέα είναι τόσο απλή, αλλά και τόσο έξυπνη ταυτόχρονα! Με μερικές λωρίδες μετάλλου, επιτραπέζιο αλάτι και νερό βρύσης ή απλά με θαλασσινό νερό, αυτή η ευφυέστατη εφεύρεση μπορεί να φέρει φως σε εκατομμύρια σπίτια που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, και που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το φυσικό αέριο.

Χάρη σε δυο αδέρφια, την Αίσα και τον Ράφαελ Μιχένο από τις Φιλιππίνες, χιλιάδες μη προνομιούχες οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορούν πλέον να έχουν φως στο σπίτι τους.

Μοιάζει με οποιοδήποτε συνηθισμένο φορητό φανό. Αλλά έχει μια τεράστια διαφορά. Αυτή η λάμπα δεν απαιτεί μπαταρίες, ούτε πετρέλαιο. Τα μόνα που χρειάζεται για να λειτουργήσει είναι μερικές λωρίδες από μέταλλο και αλμυρό νερό. Το αποτέλεσμα είναι απίστευτο: Ένας φωτεινός λαμπτήρας που χαρίζει φως για οκτώ ολόκληρες ώρες!
Μοιάζει με οποιοδήποτε συνηθισμένο φορητό φανό.
Η Αίσα Μιχένο είχε την ιδέα της κατασκευής αυτού του πρωτότυπου φανού, όταν εργάζονταν για την Greenpeace σε μία από τις αγροτικές περιοχές της χώρας της.  Εκεί ανακάλυψε ότι πολλοί κάτοικοι χρησιμοποιούσαν φανούς που λειτουργούσαν με κηροζίνη για να φωτίσουν τις νύχτες τα σπίτια τους. Τους είδε επίσης να διανύουν, πολύ συχνά, περίπου 50 χιλιόμετρα προς την πλησιέστερη πόλη για να αγοράσουν κηροζίνη. Όχι όμως όλοι, γιατί οι περισσότεροι από τους χωρικούς δεν είχαν μεταφορικό μέσο και αναγκάζονταν απλά να ζουν χωρίς φως στο σπίτι τους.

Η Αίσα Μιχένο είχε την ιδέα της κατασκευής αυτού του πρωτότυπου φανού

Τότε συνειδητοποίησε πως αυτό ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα που χρειάζεται λύση.

“Κάπως έτσι σκέφτηκα την ιδέα για μια λάμπα που θα λειτουργεί με θαλασσινό νερό”, λέει η Αίσα. «Το όραμά μου ήταν να λύσω το πρόβλημα που δυσκολεύει τη ζωή 16 εκατομμυρίων συμπατριωτών μου που δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Εκείνων που ζουν στα βουνά αλλά και εκείνων που κατοικούν στα μικρά νησιά”.

Το θαλασσινό νερό που λειτουργεί τον λαμπτήρα μπορεί να αντέξει για 8 ώρες. Ο φανός είναι φιλικός προς το περιβάλλον, οικονομικά αποδοτικός και πολύ εύκολος στη χρήση του.
Το θαλασσινό νερό που λειτουργεί τον λαμπτήρα μπορεί να αντέξει για 8 ώρες.
“Ο πλανήτης κατά τα τρία τέταρτα του καλύπτεται από ωκεανούς”, λέει η Αίσα. “Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να επιλύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα από το να χρησιμοποιήσουμε το άφθονο θαλασσινό νερό; Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν μια λύση για αυτό τα τελευταία εκατό χρόνια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σταμάτησαν πλέον τις προσπάθειες”.

Οι άνθρωποι που ζουν χωρίς ρεύμα μπορούν να λειτουργήσουν τη λάμπα χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι νερό και δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
Οι άνθρωποι που ζουν χωρίς ρεύμα μπορούν να λειτουργήσουν τη λάμπα χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι νερό και δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
“Στις Φιλιππίνες, ακόμη και σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα, σίγουρα θα βρείτε τρία πράγματα: Νερό, ρύζι και αλάτι”, λέει ο αδελφός της Αίσα, ο Ράφαελ.

Πως λειτουργεί η ιδέα;

«Η εφεύρεση μας χρησιμοποιεί κυρίως τις αρχές της ηλεκτροχημείας. Είναι απλώς δυο διαφορετικά στοιχεία που βυθίζονται σε διάλυμα θαλασσινού νερού με αποτέλεσμα την παραγωγή άφθονης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Άισα.

Η λάμπα είναι επίσης ευέλικτη. Οι άνθρωποι που ζουν σε χωριά της ενδοχώρας μπορούν να χρησιμοποιήσουν σπιτικό αλατούχο διάλυμα για να τη λειτουργήσουν ενώ όσοι κατοικούν σε παράκτιες περιοχές μπορούν απλά να χρησιμοποιήσουν το νερό των ωκεανών. Σε αντίθεση με τις λάμπες κηροζίνης, οι οποίες ελλοχεύουν κίνδυνο πυρκαγιάς, οι λάμπες με θαλασσινό νερό μπορούν να μπουν σε κάθε σπίτι με ασφάλεια.

Σε αυτή τη φωτογραφία, η Αίσα και ο Ράφαελ Μιχένο κρατούν το βραβείο που έλαβαν σε διαγωνισμό καινοτόμων ιδεών που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Φιλιππίνες.  
Σε αυτή τη φωτογραφία, η Αίσα και ο Ράφαελ Μιχένο κρατούν το βραβείο που έλαβαν σε διαγωνισμό καινοτόμων ιδεών
Ο “Εναλλακτικός τρόπος φωτισμού”, η εταιρεία δηλαδή που δημιούργησαν η Αίσα και ο Ράφαελ, είναι μια από τις πολύ υποσχόμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις στις Φιλιππίνες που παρέχουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων που ζουν και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η λάμπα που λειτουργεί με θαλασσινό νερό, έχει ακόμη και θύρα USB μέσω της οποίας κάποιος μπορεί να φορτίσει και το κινητό του.
Η λάμπα που λειτουργεί με θαλασσινό νερό, έχει ακόμη και θύρα USB μέσω της οποίας κάποιος μπορεί να φορτίσει και το κινητό του.
Οι ράβδοι του ηλεκτροδίου του λαμπτήρα πρέπει να αντικαθίστανται περίπου δύο φορές το χρόνο, αλλά ακόμη και έτσι ο φανός που λειτουργεί με θαλασσινό νερό είναι πολύ πιο οικονομικός από μια παραδοσιακή λάμπα πετρελαίου.

Σήμερα η Αίσα και ο Ράφαελ Μιχένο έχουν στο μυαλό τους το επόμενο μεγάλο βήμα. Ελπίζουν να καταφέρουν να κατασκευάσουν μια γεννήτρια που να μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα ένα ολόκληρο σπίτι. Είναι τόσο αποφασισμένοι που δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν θα τα καταφέρουν..

Δείτε το βίντεο: