Αφιέρωμα

Μπαμπάρ: Το αξιολάτρευτο ελεφαντάκι που λατρέψαμε όταν ήμασταν παιδιά

advertisement

Θυμάστε τον Μπαμπάρ (Babar) το Ελεφαντάκι που βλέπαμε παιδιά στην τηλεόραση;

Ο Babar ήταν ένας χαρακτήρας που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1931 στο παιδικό βιβλίο Histoire de Babar του Γάλλου Jean de Brunhoff. Η αγγλική του μετάφραση, The Story of Babar, εμφανίστηκε το 1933 με πρόλογο από τον A. A. Milne, συγγραφέα του Winnie-the-Pooh.

Το βιβλίο βασιζόταν σε μια ιστορία που η γυναίκα του Brunhoff έπλασε για να αφηγείται τα παιδιά του ζευγαριού.

Η σειρά ξεκίνησε να παίζεται το Μάρτη του 1989 στα τηλεοπτικά κανάλια CBC και ΗΒΟ και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη του 1991, μετά από 78 επεισόδια και 5 σεζόν.

Ποια είναι η οικογένεια του Μπαμπάρ:

Η μητέρα του Μπαμπάρ, είναι μια ανώνυμη ελεφαντίνα που έφερε στον κόσμο τον Μπαμπάρ. Μετά τη δολοφονία της από λαθροκυνηγούς τον υιοθέτησε η Madame.

Ο Babar παντρεύτηκε τη Celeste και μαζί επέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τον Pom, τον Alexander, την Flora και την Isabelle. Μαζί τους μένει και ο αδερφός της Celeste, Arthur!

advertisement

Εκτός από την οικογένειά του όμως ο Babar έχει και πολύ καλούς φίλους. Και ποιος δεν θυμάται τον Cornelius, τον Pompadour, τον Troubadour και τον Zephir.

Ποιος κρύβεται πίσω από την υπέροχη μουσική της παιδικής σειράς Μπαμπάρ το Ελεφαντάκι;

Ο Francis Poulenc είναι εκείνος που σύνθεσε την υπέροχη μουσική της σειράς. Ο ίδιος περνούσε το καλοκαίρι του 1940 με συγγενείς του στην εξοχή, έξω από το Παρίσι και σκυμμένος πάνω στο πιάνο του προσπαθούσε να αλλάξει την πορεία του από την τονική στην ατονική μουσική, που είχε ζήτηση από το γαλλικό κοινό. Η μουσική αυτή όμως δεν άρεσε στην τρίχρονη ανιψιά του, τη Sophia που μια μέρα ακούμπησε πάνω στο πιάνο του το παραμύθι της, τον Μπαμπάρ το Ελεφαντάκι και του είπε: «να παίξεις αυτό».

Η ιστορία του Μπαμπάρ είναι ένα από τα πολύ επιτυχημένα παιδικά βιβλία, του Ζαν ντε Μπρυνόφ, που μαζί με τη γυναίκα του Σεσίλ, εμπνεύστηκαν, έγραψαν και εικονογράφησαν τις περιπέτειες του αξιαγάπητου χαρακτήρα, του μικρού ελέφαντα, το 1931. Ο Πουλένκ επινόησε προκλητικούς τρόπους για να περιγράψει τις σκηνές της ζωής του Μπαμπάρ και χρησιμοποίησε πρωτότυπα μουσικά ιντερλούδια, για να εικονογραφήσει την τρυφερή και συγκινητική του ιστορία.

Δείτε μερικά από τα αγαπημένα μας επεισόδια παρακάτω. Εκμεταλλευτείτε το άρθρο και γνωρίστε στα παιδιά σας τον Μπαμπάρ. Σίγουρα θα τον λατρέψουν όπως κάνατε κι εσείς.

https://www.youtube.com/watch?v=FtuyP1_GA1g&feature=emb_title

advertisement

Σχετικά άρθρα

Back to top button