Ανάμεσα στη Φλωρεντία και τη Βενετία, η Μπολόνια περιμένει ακόμη ν’ ανακαλυφθεί, προσφέροντας στους λιγοστούς επισκέπτες της αλλά και στους αμέτρητους φοιτητές της προχωρημένη μόδα, αναγεννησιακά palazzi, νυχτερινή ζωή, πλούσιες μακαρονάδες και θεϊκά γλυκίσματα.

Οι Ιταλοί την αποκαλούν “Χοντρή” (La Grassa), όχι μόνο γιατί οι μακαρονάδες της είναι άκρως παχυντικές, αλλά και γιατί είναι η “μητέρα” κάμποσων καπνιστών αλλαντικών, της σάλτσας μπολονέζ -την οποία εδώ αποκαλούν απλά ragù- και, φυσικά, των τορτελίνι, που είναι για την πόλη κάτι σαν εθνικό σύμβολο. Σαν να μην έφταναν αυτά, η Μπολόνια έχει και εξαιρετικό παγωτό.

Ακόμη κι ο Ουμπέρτο Έκο στήθηκε, λένε, στην ουρά για ένα κύπελλο παγωτό πορτοκάλι απ’ το Gelatauro. Τα καλοκαιρινά βράδια σε τούτη την πόλη μοσχοβολούν προσούτο και μορταδέλα, γλυκαίνονται με σοκολατάκια παραγεμισμένα με εκλεκτό κονιάκ και δροσίζονται με περιποιημένα spritz. Η Μπολόνια, εκτός από Χοντρή, αποκαλείται και “Μορφωμένη” (La Dotta). Ο λόγος, το Πανεπιστήμιό της, το πρώτο της Ευρώπης (θεμελιώθηκε το 1088), από το οποίο αποφοίτησαν, μεταξύ πολλών άλλων, ο Δάντης, ο Κοπέρνικος και, πιο πρόσφατα, ο πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι.

Εύκολα το καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε φοιτητούπολη. Πρώτα είναι τα γκράφιτι που στολίζουν τα παλιά palazzi. Έπειτα, οι θορυβώδεις παρέες, που μιλάνε όλες τις γλώσσες του κόσμου και γεμίζουν, γύρω στη 1 με 2 το μεσημέρι, τις τρατορίες. Εκτός τώρα από χοντρή και μορφωμένη, η Μπολόνια αποκαλείται και “Κόκκινη” (La Rossa). Αρχικά, νομίζεις πως το παρωνύμιο προέρχεται από τις κόκκινες στέγες του ιστορικού κέντρου της, από τις εκκλησίες και τα παλάτια της σε τερακότα, ζεστό κίτρινο, καμμένο πορτοκαλί. Στην πραγματικότητα, όμως, ο λόγος που η Μπολόνια ονομάζεται κόκκινη είναι ότι μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε προπύργιο του κομμουνισμού – μέχρι το 1999, οπότε εξελέγη κεντροδεξιός δήμαρχος.

Απολαύστε το βίντεο που ανέβασε στο κανάλι του στο YouTube το γραφείο τουρισμού της πόλης, “Bologna Welcome”, και κλείνει μέσα του όλη τη μαγεία της Μπολόνια: