Advertisement

Εγώ δεν είμαι ποιητής είμαι στιχάκι
είμαι στιχάκι της στιγμής
πάνω σε τοίχο φυλακής
και σε παγκάκι..

Νίκος Παπάζογλου! Μια ξεχωριστή έννοια και προσωπικότητα στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, το 1948, οι μουσικές και τα τραγούδια του άφησαν εποχή με τρόπο σαγηνευτικό, ερωτικό, πολιτικό, μα και κοινωνικό. Ξεκίνησε τη καριέρα του τη δεκαετία του 60 μέσα από τις μπάντες Ζηλωτές και Olympians, γνωρίζοντας τρομερή επιτυχία από τα πρώτα του κιόλας βήματα στη συμπρωτεύουσα. Αχτύπητο δίδυμο με τον Μανώλη Ρασούλη, ο Παπάζογλου, ο τραγουδιστής με το κόκκινο φουλάρι, δεν αρκέστηκε μόνο σε ένα είδος μουσικής, της ροκ κατά κύριο λόγο, αλλά κατάφερε να παντρέψει το συγκεκριμένο είδος με στοιχεία ρεμπέτικου και λαϊκού, ένα συνδυασμός που εν τέλει αποδείχθηκε ακαταμάχητος.

Advertisement

Ο Νίκος Παπάζογλου, πέρα από το στυλ, που του έδινε τον αέρα της διαφορετικότητας, είχε ανέκαθεν μια “αλητεία”, μια “μαγκιά” που του επέτρεπε να μιλά ελεύθερα, δίχως ενδοιασμούς. Κοινώς μέσα από τη δουλειά του είχε βρει την απόλυτη ελευθερία λόγου. Τόλμησε να μιλήσει για τον έρωτα όπως κανείς άλλος, την ποίηση, τα ανθρώπινα συναισθήματα, αναγκάζοντας ακόμα και τη πιο σκληρή καρδιά να συγκινηθεί.

Και ποιος μεγάλος Έλληνας ερμηνευτής δεν έχει τραγουδήσει τραγούδια του… Είναι ο άνθρωπος που στήριξε αρκετούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα στα πρώτα τους βήματα μέσα από το στούντιό του, το Αγροτικόν, στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, συμμετείχε σε πολλούς δίσκους που δημιουργήθηκαν σε αυτό το στούντιο, ως παραγωγός, ηχολήπτης, ενορχηστρωτής και μουσικός.

Το 1993, στην Παραλία των Νέων Επιβατών, διαμορφώνει το πατρικό σπίτι της μητέρας του σε μπάρ με το όνομα “Bahçe çiflik”. Μέχρι το 2003 το λειτουργεί και κατά το 2012  μετονομάζεται από τον νέο του ιδιοκτήτη σε “Crazy Donkey”.

Δώδεκα χρόνια πριν, στις 17 Απριλίου του 2011, “φεύγει” από τη ζωή μετά από μάχη με την επάρατη νόσο. Ήταν λίγο καιρό μετά από το θάνατό του Μανώλη Ρασούλη.

Στον Νίκο Παπάζογλου, δεν άρεσε ποτέ η ιδέα του σπόνσορα. Ήθελε να οργανώνει ο ίδιος τις εμφανίσεις του, με κάθε κόστος. Η πιο αγαπημένη του παραγωγή, δισκογραφικά, για τον κόσμο ήταν το «Χαράτσι». Εδώ ακούγεται για πρώτη φορά ένας πιο μοντέρνος ήχος, από συνθεσάιζερ.

Μία από τις πιο γλυκές και ταξιδιάρικες μπαλάντες του Νίκου Παπάζογλου είναι το Εγώ δεν είμαι ποιητής. Ακόμα ένα ποίημα που ερμήνευσε και υπέγραψε τη μουσική ο Παπάζογλου, ενώ ο στίχος ανήκει στον Λάζαρο Ανδρέου. Ίσως μια κρίση αυτογνωσίας και απολογισμού κάθε καλλιτεχνικής ψυχής, από αυτές που αγάπησαν το περιθώριο, τη διαφορετικότητα, αλλά παρ’ όλα αυτά επιμείνανε στην ουσία.

Καλλιτέχνης: Παπάζογλου Νίκος
Άλμπουμ: Όταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα
Συνθέτης: Παπάζογλου Νίκος
Στιχουργός: Ανδρέου Λάζαρος
Έτος Κυκλοφορίας: 1995

πηγές: klik maxmag greeklyrics

Advertisement