Να που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι!

Μόλις μια ώρα μακριά από την Καλαμάτα, βρίσκεται ένας προορισμός που συνδυάζει τα πάντα: ωραίες θάλασσες, φρέσκο ψάρι, πολυτελή αλλά προσιτά καταλύματα και πολλά πράγματα για να κάνει κάποιος, εκτός από το να χαλαρώσει φυσικά.

Να που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι!

Αυτός ο προορισμός είναι η Μαραθόπολη, ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με δαντελωτές ακρογιαλιές, επίνειο των Γαργαλιάνων, και μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Μεσσηνίας.

Να που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι!

Έχει υπέροχη ακρογιαλιά αλλά και μεγάλες παραλίες στην ευρύτερη περιοχή. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων της είναι το ψάρεμα και η παραγωγή αγροτικών προϊόντων με κορυφαίο προϊόν το ελαιόλαδο.

Να που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι!

Στον παραλιακό πεζόδρομο του χωριού βρίσκονται οι ταβέρνες, τα μπαρ και τα καφενεία.

Κουρνιάζει σε έναν τόπο με μεγάλη τουριστική σημασία, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από διάφορα μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί: Το παλάτι του θρυλικού στην αρχαία ελληνική ιστορία βασιλιά Νέστορα, το μουσείο της Μυκηναϊκής περιόδου στη Χώρα, την όμορφη Πύλο με το Βενετικό κάστρο, τη Μεθώνη, την περίφημη πόλη της Κορώνης, την αρχαία Ιθώμη και την όμορφη πόλη της Κυπαρισσίας.

Να που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι!

Έχοντας την Μαραθόπολη ως επίκεντρο, αποκτάς πρόσβαση σε όλες τις ομορφιές της Μεσσηνίας.

Να που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι!

Απέναντι ακριβώς (μόλις 1 ναυτ. μίλι) βρίσκεται το νησάκι Πρώτη, ένα απ΄τα πιο γνωστά πειρατονήσια του Ιονίου.

Η Πρώτη είναι ένα παραδεισένιο νησάκι, το οποίο αποτελεί ένα φυσικό μόλο για την περιοχή, ενώ παράλληλα κοσμείται από το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου που έχει περιμετρικά ως φόντο.

Να που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι!

Σύμφωνα με το μύθο, το νησί χρωστάει το όνομά του στο θεό της θάλασσας Πρωτέα, γιου του Ποσειδώνα, και θεωρείται ότι είναι μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Κατά το πέρασμα των χρόνων, το νησί αυτό εναγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της περιοχής, δεδομένο του ότι αποτελούσε ένα φυσικό θησαυρό της ιστορίας.

Να που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι!

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στο παρελθόν το νησί αυτό χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από τους ναυτικούς και από τους πειρατές, οι οποίοι λέγεται πως συχνά έκρυβαν τους θησαυρούς τους εκεί.

Να που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι!

Το νησί παραμένει μέχρι και σήμερα ένα μέρος μεγάλης σημασίας, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι από τα ερείπια του τείχους και των κυκλικών πυργίσκων από την Ακρόπολη της μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής εξακολουθούν να υπάρχουν στο νησί.

Να που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι!

Αυτό το όμορφο νησί αν και βρίσκεται ιδιαίτερα κοντά στην ακτή, παραμένει σχεδόν ολοκληρωτικά απομονωμένο από το θόρυβο και τις εκπομπές ρύπων της πόλης, καθώς δεν υπάρχουν σπίτια, ξενοδοχεία ή οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις στο νησί. Το μοναδικό κτίριο που υπάρχει είναι το γραφικό μοναστήρι της Κοίμησης της Γοργοπηγής.

Να που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι!

Στο νησάκι αξίζει να επισκεφτείς, εκτός από την όμορφη παραλία της Βουρλιάς, που βρίσκεται σε ένα ήσυχο όρμο με κρυστάλλινα καταγάλανα νερά και λευκή άμμο, και τον κόλπο που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του νησιού και ονομάζεται Γραμμένο.

Να που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι!

Εκεί οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ως έθιμο να χαράζουν ευχές στα βράχια για την ασφαλή αποχώρηση και πλεύσης των πλοίων, το οποίο έθιμο εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα απο τους επισκέπτες του νησιού!

Να που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι!

Πριν φύγεις από την Μαραθόπολη θυμήσου ότι:

Σε απόσταση 39 χιλιόμετρων βρίσκεται το φαράγγι του Πολυλιμνίου με τις λίμνες και τους καταρράκτες του. Διασχίζοντας ένα μικρό διαμορφωμένο μονοπάτι για 5 λεπτά με τη βοήθεια γραφικών ξύλινων γεφυριών, θα βρεθείς σε ένα κρυφό παράδεισο από μικρές λίμνες και καταρράκτες, περικυκλωμένους από ελαιώνες και αμπέλια. 15 λίμνες με διάφορα περίεργα ονόματα όπως Μαυρολίμνα, Κάδη, Καδούλα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας, καλά κρυμμένες για πολλά χρόνια, που μόλις πρόσφατα έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό και άρχισαν να δέχονται τους φίλους της φύσης.

Αρκετά κοντά βρίσκεται και ο υδροβιότοπος της Γιάλοβας που αποτελεί το νοτιότερο διεθνούς σημασίας υδροβιότοπο των Βαλκανίων. Είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα “Life Natura”, καθώς αποτελεί σταθμό για πολλά είδη μεταναστευτικών πτηνών. Θεωρείτε προστατευόμενη περιοχή με συνολικά 258 είδη. Στο σημαντικό αυτο υδροβιότοπο λειτουργεί ενημερωτικός σταθμός από όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει διάφορα είδη πτηνών αλλά και τον είδος χαμαιλέοντα στην Ευρώπη.

Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων βρίσκεται το μυθικό φαράγγι της Νέδας. Η Νέδα, νύμφη κατά τη μυθολογία και θεότητα των νερών, χάρισε το όνομα της στο μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας. Το πέρασμα της Νέδας είναι μια συγκλονιστική και ριψοκίνδυνη περιπέτεια αλλά και μια ευκαιρία να απολαύσει κανείς ότι η φύση απλόχερα χάρισε στη Μεσσηνία. Η Νέδα αποζημιώνει αυτούς που αποφασίζουν να ζήσουν αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία με τον καλύτερο τρόπο.

Φωτογραφίες: marathopolis.gr