Advertisement

Ο Νομός Φλώρινας περιλαμβάνει έναν καλοδιατηρημένο παραδοσιακό οικισμό, που πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως ένας από τους ομορφότερους της Ευρώπης.

By Georgios Kritsotakis shutterstock

Κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες γίνεται πόλος έλξης για ταξιδιώτες από κάθε άκρη της Γης. Αυτό το ορεινό «στολίδι» της Μακεδονίας είναι το λιλιπούτειο και παραμυθένιο Νυμφαίο.

Advertisement
By Eleni Mavrandoni shutterstock

Πρόκειται κυριολεκτικά για μία «κουκίδα» στο χάρτη της Ελλάδας και βρίσκεται μόλις 28 χλμ από το κέντρο της Φλώρινας. Σε 1350 μ. υψόμετρο, συγκεκριμένα στο ανατολικό Βίτσι, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν μία εντυπωσιακή θέα, ένα αριστοτεχνικό έργο τέχνης στα φυσικά χρώματα της οξιάς, του χιονιού και της πέτρας που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

By Georgios Kritsotakis shutterstock

Το Νυμφαίο μέχρι το 1980, προοριζόταν να γίνει ένα χωριό «φάντασμα», θαμμένο στην ερημιά και την εγκατάλειψη αλλά σημαντικοί άνθρωποι του τόπου, βασισμένοι στον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής, βρήκαν τις βάσεις για να «οικοδομήσουν» τον απόλυτο χειμερινό προορισμό που είναι σήμερα.

By Heracles Kritikos shutterstock

Αν και οι κάτοικοι δύσκολα φτάνουν τους 35 στέλνοντας κάθε χρόνο τη νεολαία στη «διασπορά», είναι ένας οικισμός που κάθε χειμώνα μεταμορφώνεται, «σφύζει» από ζωή και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους αριστοκρατικούς Αλπικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το Νυμφαίο, αναμφίβολα θα χρειαστείτε ζεστά πανωφόρια, κασκόλ και γάντια αφού θα χορτάσετε ατελείωτο παιχνίδι στο χιόνι.

By Georgios Kritsotakis shutterstock

Πέρα από τις φυσικές ομορφιές του τόπου, το Νυμφαίο δίνει αρκετούς λόγους στον επισκέπτη να «ανηφορίσει». Ένα από αυτά είναι ο Αρκτούρος.

By pardal shutterstock

Το μη κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου, εκτείνεται εξήντα δασικά στρέμματα στα οποία ζουν από το 1993 ελεύθερες και προστατευμένες δεκατρείς αρκούδες, «κατασχεμένες» και πρώην αιχμάλωτες από αρκουδιάρηδες και ζωολογικούς κήπους, με τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να έχει έστω και μία μακρινή αλλά πρωτόγνωρη επαφή.

By DimitriosP shutterstock

Αμείωτο ενδιαφέρον προσφέρουν, η Νίκειος Σχολή, το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας δίνουν μέσα από ντοκουμέντα μία ολοκληρωμένη εικόνα για την μακρά πορεία του τόπου, οι αναζωογονητικές βόλτες στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα που «φιλοξενούν» 141 είδη πουλιών και 150 είδη φυτών και τέλος, ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Νικολάου είναι μία στάση που αξίζει να κάνετε.

Επιπλέον, λίγα χιλιόμετρα έξω από τον οικισμό, βρίσκεται η Αγραπίδα όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το καταφύγιο του λύκου.

Δίνοντας σχεδόν την εντύπωση σκηνικού από ταινία εποχής ή όνειρο, το Νυμφαίο υπόσχεται να μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη όποιου αποφασίσει να το επισκεφθεί.

By Georgios Tsichlis shutterstock

Τζάκια να καπνίζουν αφήνοντας πίσω μία μυρωδιά θαλπωρής, πέτρινα αρχοντόσπιτα όπως το κάποτε αρχηγείο του Παύλου Μελά κατά το Μακεδονικό Αγώνα, περίτεχνες λεπτομερείς προσόψεις, το υψωμένο ξύλινο γεφυράκι, τα πλακόστρωτα ανηφορικά καλντερίμια, η γραφική πλατεία με τα φιλόξενα καταφύγια που προσφέρουν στους περαστικούς λαχταριστά ντόπια εδέσματα, εκλεκτό κρασί και ζεστά ροφήματα, συνθέτουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία που «ενεργοποιεί» και τις πέντε αισθήσεις.

By Georgios Kritsotakis shutterstock

Χάρη στους ανθρώπους που έχουν αγαπήσει αυτόν τον τόπο, το Νυμφαίο καταφέρνει να φιγουράρει στις υψηλότερες θέσεις επισκεψιμότητας των χειμερινών τουριστικών προορισμών κι όχι άδικα. Είναι η ολοζώντανη απόδειξη πως η Ελλάδα είναι γεμάτη μικρούς «ακατέργαστους» θησαυρούς που αξίζει να γίνουν η αφορμή για να εξερευνήσουμε τη χώρα μας και να τη γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα. Μία επίσκεψη θα σας πείσει!

Δείτε το βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση

Advertisement