Advertisement

Ο Οδυσσέας Τσενάι είναι παιδί Αλβανών μεταναστών και ήταν αριστούχος μαθητής στο γυμνάσιο και το λύκειο της Νέας Μηχανιώνας. Παιδί που πολεμήθηκε όσο κανένα έκανε σημαία το πείσμα του και τη θέλησή του να διακριθεί.

Advertisement

Γεννήθηκε στην Σκόδρα της Αλβανίας το 1985 και ακολούθησε τους γονείς του που αναζητούσαν εργασία στην Θεσσαλονίκη, όταν ήταν 12 ετών, και σε 3 χρόνια κατάφερε να διαπρέψει επιτυγχάνοντας υψηλές επιδόσεις σε όλα  σχολικά τα μαθήματα.

Διάβασε, δεν λύγισε στα εμπόδια, έδειξε μεγαλοψυχία και έγινε σπουδαίος και τρανός διδάσκοντας μας ότι η θέληση νικάει τα πάντα.  Σήμερα, ο Οδυσσέας Τσενάι είναι Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο NYU Langone Health το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η επιλογή να τιμήσει την Ελλάδα ως σημαιοφόρος και οι σφοδρές αντιδράσεις

Το 2000, ο Οδυσσέας Τσενάι επιλέχτηκε να παρελάσει ως σημαιοφόρος του σχολείου του. Η απόφαση αυτή σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του συλλόγου γονέων του γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας, με την αιτιολογία ότι ο Οδυσσέας δεν είναι Έλληνας.

Επιθυμώντας να αποκλιμακωθεί η ένταση στο σχολείο του, ο γενναιόδωρος μαθητής παραιτήθηκε του δικαιώματός του. Το σκηνικό επαναλήφθηκε το 2003 ενώ ο ίδιος και πάλι θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα αποσύρθηκε από την ύψιστη αυτή τιμή «για το καλό της κοινωνίας», όπως είχε δηλώσει τότε ο ίδιος.Τι και αν παρενέβησαν θεσμικοί παράγοντες, όπως ο τότε υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης αλλά και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Η εισαγωγή στο ΑΠΘ και η υποτροφία από το Boston College για να σπουδάσει Φυσική

Το 2004, ο Οδυσσέας Τσενάι πετυχαίνει την εισαγωγή του στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, αλλά αποφασίζει να μετακομίσει στις ΗΠΑ. Δέχτηκε την υποτροφία που του προσφέρθηκε από το Boston College για να σπουδάσει Φυσική.

Το 2009 ακολούθησαν σπουδές Ιατρικής στο Harvard Medical School και 4 χρόνια εργασίας ως ειδικευμένος ιατρός Ανατομικής και Κλινικής Παθολογίας στο νοσοκομείο BWH της Βοστώνης. Αφού αποφοίτησε από το Boston College, το 2009 ξεκίνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Σειρά είχε το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη, όπου ειδικεύτηκε στους τομείς της Κλινικής Παθολογίας και της Παθολογίας του γαστρεντερικού συστήματος και του ήπατος. Από τον περασμένο Ιούνιο ο αμερικανοσπουδαγμένος απόφοιτος του Λυκείου της Νέας Μηχανιώνας είναι βοηθός καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Langone Health στη Νέα Υόρκη.

Ο Οδυσσέας Τσενάι έγινε πρωταγωνιστής σε βιβλίο

Όσα έγιναν το 2000 και το 2003, με τον Αλβανό μαθητή να βρίσκεται στο επίκεντρο, θύμισε σε όλους ο πρώην πρέσβης της Αλβανίας στην Αθήνα, Bashkim Zeneli, με το βιβλίο που εξέδωσε στα τέλη του 2018 και συνεχίζει να κάνει παρουσιάσεις και μετά τις γιορτές.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Μια ταραγμένη φιλία» και σε αυτό εξιστορεί τις εμπειρίες του από τη θητεία του στην Αθήνα, όταν ήταν ο πρέσβης της γειτονικής χώρας. Ο έμπειρος διπλωμάτης, ο οποίος θεωρείται από τους καλύτερους του είδους του στα Τίρανα, κάνει ειδική αναφορά στα γεγονότα που αφορούν τον Οδυσσέα Τσενάι και όσα είχαν εκτυλιχθεί στη Νέα Μηχανιώνα.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement