Οι παππούδες που φροντίζουν τα εγγόνια τους ζουν περισσότερο
Advertisement

«Του παιδιού μου τα παιδιά είναι δυο φορές παιδιά μου», λέει ο λαός και μάλλον… κάτι ξέρει. Ο δεσμός ανάμεσα στους παππούδες και τα εγγόνια είναι ξεχωριστός και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν άλλον. Πλέον αποδεικνύεται πως είναι ευεργετικός για έναν ακόμα λόγο.

Οι παππούδες που φροντίζουν τα εγγόνια τους ζουν περισσότερο

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι παππούδες που φροντίζουν συχνά τα εγγόνια τους ζουν περισσότερο. Για την ακρίβεια, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά 37% συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν περνούσαν πολύ χρόνο με τα εγγόνια τους. Στη μελέτη συμμετείχαν 500 άτομα ηλικίας από 70 ετών και πάνω, από τους οποίους οι ειδικοί έπαιρναν συνεντεύξεις ανά 2 χρόνια από το 1990 έως το 2009.

Advertisement

Τα αποτελέσματα αποτελούν μια «καλή» έκπληξη: το 50% των παππούδων που φρόντιζαν τα εγγόνια τους παρέμεναν ζωντανοί και απτόητοι 10 χρόνια αργότερα. Αντίθετα, το 50% των παππούδων που δεν είχαν περάσει αρκετό χρόνο με τα εγγόνια τους δεν ήταν πια στη ζωή 5 χρόνια μετά την πρώτη συνέντευξη.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής των παππούδων και τον χρόνο που περνούν με τα παιδιά των παιδιών τους. Ο λόγος δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο μπορεί να έχει τις ρίζες του στο μακρινό παρελθόν. Τότε η φροντίδα των παιδιών ήταν εξαιρετικά σημαντική για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους», δήλωσε ο David Coall που συμμετείχε στην έρευνα.

Και τα παιδιά, όμως, επωφελούνται από τον χρόνο που περνούν με τους παππούδες τους αφού αποδεικνύεται πως η σχέση με τον παππού και τη γιαγιά τα βοηθά να έρθουν πιο κοντά στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Απ’ ότι φαίνεται, λοιπόν, και οι δύο πλευρές έχουν κάτι σημαντικό να κερδίσουν και το κυριότερο μαθαίνουν να χτίζουν μαζί πολύτιμες αναμνήσεις!

Advertisement