Advertisement

Τοπίο βγαλμένο από… χέρι ζωγράφου. Σπάνιες φώκιες μονάχους – μονάχους που ζουν μόνιμα εκεί. Μαύρες πέτρες ηφαιστειακής προέλευσης. Ένα ναυάγιο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πολλές, δαντελωτές παραλίες με όλες τις αποχρώσεις του μπλε συνθέτουν το σύμπλεγμα των Λιχαδονησίων στη Β. Εύβοια.

Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα βρίσκεται ένα σύνολο από εφτά και περισσότερα μικρά νησιά και νησίδες που θυμίζουν εξωτικό παράδεισο!

Advertisement
depositphotos


Τα Λιχαδονήσια βρίσκονται στην βορειοδυτική Εύβοια και πιο συγκεκριμένα απέναντι από τα Καμένα Βούρλα μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Πρόκειται για μια συστάδα 7 μικρών νησίδων, αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Κατάφυτα, γεμάτα ελιές τα υπέροχα αυτά νησάκια που παλαιότερα κατοικούνταν, σήμερα αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους.

Και φυσικά απόλυτο προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις, τόσο για τους ντόπιους, τους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και για τους Αθηναίους.

Μεγάλο τμήμα των νησιών βυθίστηκαν από μεγάλο σεισμό που έγινε το 426 π.Χ. Το όνομά τους οι Λιχάδες, το οφείλουν σύμφωνα με την μυθολογία στον Λίχα, τον δούλο του Ηρακλή.

Σύμφωνα με τον μύθο, όταν ο Ηρακλής κυρίευσε την Οιχαλία και σκότωσε τον Εύριπο και τα παιδιά του, ανέθεσε στον Λίχα να οδηγήσει την ερωμένη του Ιόλη και τα λάφυρα στην Τραχίνα , ενώ ο ίδιος θα έθαβε τους νεκρούς. Eπειδή ήθελε να τιμήσει τον Δία Κηναίο, ζήτησε από τον κήρυκά του τον Λίχα να του φέρει από το ανάκτορο έναν χιτώνα και ένα ιμάτιο.

Ο Λίχας οδήγησε την Ιόλη στην Τραχίνα και αποκάλυψε στη σύζυγο του Ηρακλή Δηιάνειρα τον έρωτα του ήρωα για τη νέα. Η Δηιάνειρα τότε άλειψε τον χιτώνα με το αίμα του Κένταυρου Νέσσου το οποίο ήταν όμως δηλητηριασμένο , πιστεύοντας ότι ήταν ερωτικό φίλτρο για να ξεχάσει ο Ηρακλής τον έρωτά του με την Ιόλη ( έτσι της είχε πει ο Κένταυρος Νέσσος) , και τον έδωσε στον Λίχα.

Όταν ο Ηρακλής φόρεσε τον χιτώνα αυτός κόλλησε με τον ιδρώτα στο σώμα του και άρχισε να καίγεται. Ο Ηρακλής, μέσα στους αφόρητους πόνους του άρπαξε τον Λίχα και τον πέταξε στη θάλασσα. Τέλος σύμφωνα με την παράδοση όταν ο Λίχας έπεσε στη θάλασσα μεταμορφώθηκε και το κεφάλι του είναι η Νήσος Στρογγυλή και το σώμα του τα Λιχαδονήσια.

depositphotos


Η μεγαλύτερη νησίδα των Λιχάδων είναι η Μονολιά που είναι και η βορειότερη του συμπλέγματος και η επόμενη μεγαλύτερη είναι η Μεγάλη Στρογγυλή, η νοτιότερη του συμπλέγματος.

Στη Στρογγυλή, που πάνω της δεσπόζει ο Φάρος, βρίσκονται σκορπισμένα ερείπια της Ιεράς Μονής του 12ου αι. μ. Χ, που μόνασε ο Όσιος Γρηγόριος ο Μυροβλήτης. Επίσης, εκεί σώζονται λείψανα ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Ανάμεσά τους υπάρχουν άλλες μικρότερες νησίδες όπως η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βαγιά, ο Βοριάς, το Λιμάνι καθώς και άλλοι μικροί σκόπελοι και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια. Στο νότιο τμήμα της Μονολιἀς διασώζονται ακόμα κτίσματα από τον οικισμό του νησιού. Ο πληθυσμός έφτανε τους 70 κατοίκους το 1928 ενώ από την δεκαετία του 1960 και μετά ο οικισμός σχεδόν εγκαταλείφθηκε.

Ένα σπάνιο και πολύ όμορφο θέαμα είναι η παρουσία μιας χαριτωμένης οικογένειας από τέσσερις φώκιες Μονάχους – Μονάχους, που το έσκασαν από το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και αποφάσισαν να εγκατασταθούν στα Λιχαδονήσια. Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας εμφανίζονται και παίζουν με τον κόσμο και ποζάρουν στους φωτογραφικούς φακούς.

depositphotosΣτην όλη ομορφιά συμβάλει ακόμα και ο βυθός της περιοχής, αφού είναι εξαιρετικά πλούσιος καθώς υπάρχουν αρκετά ναυάγια τα οποία προσελκύουν δύτες.

Μάλιστα ένα ναυάγιο στα δυτικά του νησιού από το 1943, μέσα σε μία σειρά από ξέρες, γίνεται αντιληπτό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό, αφού βρίσκεται σε βάθος μόνο 6 μέτρων. Πρόκειται για το γερμανικό τσιμεντόπλοιο «Pioneer I», το οποίο μετέφερε εφόδια και πολεμικό υλικό για τις κατοχικές αρχές των γύρω περιοχών. To πλοίο έπεσε ωστόσο θύμα βομβαρδισμού και βούλιαξε σε κυμαινόμενο βάθος 9 με 16 μέτρων, πριν ολοκληρώσει την αποστολή του. Η τεχνολογία τσιμέντου με την οποία έχει κατασκευαστεί αναπτύχθηκε ειδικά από τον γερμανικό στρατό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αντιστάθμισμα στην έλλειψη χάλυβα.

Γι’ αυτό και η σπανιότητα του συγκεκριμένου ναυαγίου: υπάρχουν μόλις 2 ναυαγισμένα τσιμεντόπλοια σε όλον τον κόσμο.

Εξερευνώντας το μοναδικό ναυαγισμένο Τσιμεντένιο πλοίο της Μεσογείου σε έναν επίγειο παράδεισο – Up Stories

Πως θα πάτε

Τα Λιχαδονήσια δεν κατοικούνται οπότε οι επιλογές που έχετε είναι κυρίως πρωινές. Είναι ιδανικός προορισμός για μονοήμερες εκδρομές, εξερευνήσεις στη θάλασσα και τη φύση με την οικογένεια, τους φίλους ή το άλλο σας μισό.

Στα Λιχαδονήσια θα φτάσετε μέσω Αθήνας σε 2,5 ώρες ή σε 4, αν ξεκινήσετε από τον Κάβο της Λιχάδας, στη βόρεια Εύβοια.

Η συντομότερη διαδρομή για όσους ξεκινήσουν από την Αθήνα είναι μέσω Φθιώτιδας. Υπολογίστε ότι θα διανύσετε τα 177 χιλιόμετρα της απόστασης προς τα Καμένα Βούρλα σε 1 ώρα και 55 λεπτά και ότι θα χρειαστείτε άλλα 35 λεπτά για να περάσετε στα νησιά με τα καραβάκια που εκτελούν τα σχετικά δρομολόγια από τη μαρίνα της κωμόπολης.

Δρομολόγια εκτελούνται με καΐκι και από τον Άγιο Γεώργιο, παραθαλάσσιο χωριό της Εύβοιας σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Λιχάδα.

Δείτε το βίντεο του tripment

Παρακολουθήστε το βίντεο του Point Of View

Advertisement