Depositphotos
Advertisement

Τα «σκήπτρα» κρατά για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία στις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με την Έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία του 2024.

Η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, καθώς υποχώρησε κατά έξι θέσεις σε σχέση με το 2023 που είχε βρεθεί στην 58η θέση της λίστας.

Advertisement

Η έκθεση δημοσιεύεται κάθε χρόνο κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας που έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη στις 20 Μαρτίου. Βασίζεται σε δεδομένα παγκόσμιων ερευνών σε περισσότερες από 140 χώρες. Οι χώρες κατατάσσονται με βάση τις εκτιμήσεις για τον μέσο όρο ζωής κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια, στην προκειμένη περίπτωση το 2021 έως το 2023.

Την έκθεση διενήργησαν, σύμφωνα με την Καθημερινή, η εταιρεία Gallup, το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας της Οξφόρδης, το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και συντακτική επιτροπή.

Η έρευνα ζητά από κάθε συμμετέχοντα να βαθμολογήσει τη ζωή του στο σύνολό της. Ειδικά για τη Φινλανδία, προκύπτει ότι οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον καθημερινά, έχουν πρόσβαση σε πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Επιπλέον, είναι μία χώρα με χαρούμενους μετανάστες.

Η έκθεση εξετάζει έξι βασικές παραμέτρους: κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κοινωνική υποστήριξη, προσδόκιμο υγιούς ζωής, ελευθερία, γενναιοδωρία και αντιλήψεις σχετικά με τη διαφθορά.

Γιατί οι Φινλανδοί είναι ευτυχισμένοι – Τα τρία βασικά σημεία

Ο Φινλανδός ψυχολόγος και φιλόσοφος Frank Martela, που μετελετά τα θεμελιώδη της ευτυχίας, θέτει το εξής ερώτημα: Τι ακριβώς καθιστά τους πολίτες στην Φινλανδία τόσο πολύ ικανοποιημένους από τις ζωές τους;

Και αναφέρεται στα εξής τρία βασικά σημεία: 

1. Ποτέ δεν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους γειτόνους μας

Υπάρχει μία διάσημη φράση ενός Φινλανδού ποιητή: «Μην συγκρίνετε και μην καυχιέστε για την ευτυχία σας». Οι Φινλανδοί το λαμβάνουν ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τους αυτό. 

Κάποτε έπεσα πάνω σε έναν από τους πιο πλούσιους άνδρες στη Φινλανδία. Έίχε το παιδί του σε ένα καρότσι και πήγαινε προς το σταθμό του τραμ. Θα μπορούσε να είχε αγοράσει ο ίδιος ένα ακριβό αυτοκίνητο ή να προσλάβει οδηγό, αλλά επέλεξε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι μοιάζει η επιτυχία στη Φινλανδία: όπως όλοι οι άλλοι.

Συμβουλή για την ευτυχία: Εστίασε σε αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο και λιγότερο στο να φαίνεσαι επιτυχημένος .Το πρώτο βήμα για την πραγματική ευτυχία είναι να θέσεις τα δικά σου στάνταρντς και όχι να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. 

2. Δεν παραβλέπουμε τα οφέλη της φύσης

Σύμφωνα με έρευνα του 2021, το 87% των Φινλανδών θεωρεί ότι η φύση είναι σημαντική για τους ίδιους επειδή τους προσφέρει ψυχική ηρεμία, ενέργεια και χαλάρωση. 

Στην Φινλανδία, οι εργαζόμενοι έχουν τέσσερις εβδομάδες καλοκαιρικές διακοπές. Πολλοί χρησιμοποιούν τον χρόνο αυτό για να πάνε στην εξοχή και να βρεθούν κοντά στην φύση. Όσο λιγότερες ανέσεις, ακόμη και χωρίς ηλεκτρικό ή νερό, τόσο το καλύτερο. 

Συμβουλή για την ευτυχία: Ο χρόνος στην φύση αυξάνει τη ζωτικότητά μας, το ευζήν και μας δίδει μία αίσθηση προσωπικής ανάπτυξης. 

3. Δεν σπάμε τον κύκλο εμπιστοσύνης της κοινότητας

Η έρευνα δείχνει ότι όσο πιο υψηλό το επίπεδο εμπιστοσύνης σε μία χώρα, τόσο πιο ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες. 

Ένα πείραμα έγινε το 2022 σύμφωνα με το οποίο δοκιμάστηκε η τιμότητα των πολιτών, ρίχνοντας 192 πορτοφόλια σε 16 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο Ελσίνκι, 11 στα 12 πορτοφόλια επιστράφηκαν στον κάτοχο. 

Οι Φινλανδοί έχουν την τάση να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και να τιμούν την τιμιότητα. Εάν για παράδειγμα ξεχάσεις το laptop σου σε μία βιβλιοθήκη ή χάσεις το κινητό σου στο τρένο, μπορείς να είσαι αισιόδοξος ότι θα το πάρεις πίσω. 

Συμβουλή για την ευτυχία: Σκεφτείτε πώς μπορείτε να παρουσιαστείτε στην κοινότητά σας. Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε περισσότερη εμπιστοσύνη; Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε πολιτικές που βασίζονται σε αυτήν την εμπιστοσύνη; Μικρές πράξεις όπως το άνοιγμα πόρτας σε αγνώστους ή η παραχώρηση θέσης στο τρένο κάνουν επίσης τη διαφορά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Advertisement