Οι 10 ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας

Άντε να κάτσεις και να επιλέξεις μέσα από 16.000 χιλιόμετρα απέραντου και καθαρού γαλάζιου τις ομορφότερες παραλίες της χώρας μας…

Εμείς το προσπαθήσαμε. Όλες οι ενστάσεις δεκτές…

 

 

10. Ελιά, Μύκονος

elia beach

Μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από τη χώρα της Μυκόνου φημίζεται για τις κοσμικές παρουσίες την χρυσαφένια αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά.

 

9. Πόρτο Κατσίκι, Δήμος Απολλωνίων, Λευκάδα

Πόρτο Κατσίκι, Δήμος Απολλωνίων, Λευκάδα

Η πρώτη θέση σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Ίντερνετ για λογαριασμό της Green Greece και η ανάδειξή της ως η παραλία στην οποία απονέμεται το φετινό πρώτο «γαλάζιο μετάλλιο» για την καλύτερη παραλία της χώρας, αποτελούν τα εισιτήρια εισόδου της στην δεκάδα μας.

 

 

8. Ναυάγιο, Ζάκυνθος

Ναυάγιο Ζάκυνθος

Σίγουρα η πιο διάσημη παραλία της Ζακύνθου, ίσως και της Ελλάδας. Προσβάσιμη μόνο από θάλασσα με βάρκες, καραβάκια, καΐκια και ταχύπλοα που ξεκινούν από κάθε σημείο του νησιού. Πήρε το όνομα της από ένα ναυάγιο που συνέβη το 1982. Το πλοίο Παναγιώτης μετέφερε παράνομα τσιγάρα, από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα, οπού θα τα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο. Το πλοίο, ωστόσο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου.

Οι ντόπιοι θυμούνται χαρακτηριστικά χιλιάδες κούτες τσιγάρων να επιπλέουν στο νερό και ανάμεσα τους τα μέλη του πληρώματος να κολυμπούν για να ξεφύγουν από την ακτοφυλακή. Σήμερα, το ναυάγιο έχει προσαράξει στο κέντρο μιας απρόσιτης παραλίας, με αμμοχάλικο την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο δια θαλάσσης και ελικοπτέρου καθώς είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού.

 

 

7. Της Γριάς το Πήδημα, Άνδρος

Της Γριάς το Πήδημα, Άνδρος

Θα την βρείτε  μόλις δυο χιλιόμετρα βορειοανατολικά του όρμου Κορθιου. Χαρακτηριστικό της, ο τεράστιος ψηλός βράχος που ξεπηδάει από την θάλασσα. Λένε ότι όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Άνδρο, σκόπευαν να κατακτήσουν και το «Επάνω Κάστρο».

Μία ηλικιωμένη γυναίκα με την έγκυο κόρη, υποκρίθηκαν τις ανήμπορες και ζήτησαν βοήθεια από τους Έλληνες που είχαν ταμπουρωθεί στο κάστρο. Όταν εκείνοι τους άνοιξαν τις πύλες, οι Τούρκοι εισέβαλαν. Η γριά όμως από τις τύψεις της που πρόδωσε τους Έλληνες, πήδησε από το λόφο και πέτρωσε μέσα στη θάλασσα.

Έτσι «εξηγείται» η παρουσία του παράξενου βράχου που αν κοιτάξετε καλά τη φωτογραφία, θυμίζει το προφίλ μιας ηλικιωμένης γυναίκας που φορά το μαντήλι της.

 

 

6. Κολυμπήθρες, Πάρος

Κολυμπήθρες, Πάρος

Θα την βρείτε στη δυτική πλευρά του όρμου της Νάουσας και είναι η πιο διάσημη παραλία του νησιού. Το όνομά της το χρωστά στο ιδιόμορφο σχήμα της. Είναι περιτριγυρισμένη από βράχια και σχηματίζει μια φυσική κολυμπήθρα.

 

 

5. Μπάλος, Κρήτη

Μπάλος, Κρήτη

Ή αν προτιμάτε «η Καραϊβική της Κρήτης». Τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα  νερά και η υπερβολικά  ψιλή της άμμος  θα σας θυμίσουν περισσότερο παραλίες εξωτικών νησιών παρά ελληνικό νησί.

 

 

4. Σεϊτάνια, Καρλόβασι, Σάμος

Τα Σεϊτάνια, Καρλόβασι, Σάμος

 

Τα Σεϊτάνια αποτελούνται από δύο παραλίες, το Μικρό και το Μεγάλο. Βρίσκονται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού λίγο έξω από το Καρλόβασι. Δεν υπάρχουν δρόμοι σε αυτό το τμήμα του νησιού, έτσι ο μόνος τρόπος για να φτάσετε στις παραλίες είναι με τα πόδια ή με βαρκούλα.

Πρόκειται για ερημικές παραλίες με χοντρή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Μεγάλο Σεϊτάνι έχει χαρακτηρισθεί ως βιολογικό πάρκο, καθώς συχνάζουν εκεί φώκιες Monachus Monachus.

 

 

3. Ζαχάρω, Ηλεία

Ζαχάρω, Ηλεία

Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Ευρώπης και όχι άδικα.Η Ζαχάρω πραγματικά εκτείνεται ως εκεί που φθάνει το μάτι.  Από τη θέσπιση του θεσμού της Γαλάζιας σημαίας, η Ζαχάρω βραβεύεται κάθε χρόνο από την Ε.Ε.για την ομορφιά της και την καθαρή θάλασσα.

 

 

2. Κόκκινη παραλία, Σαντορίνη

Κόκκινη παραλία, Σαντορίνη

Θα την βρείτε στο νοτιότερο τμήμα του νησιού. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του κόκκινου χρώματος που έχουν τα βότσαλα της και τα πετρώματα που την περικλείουν. Μια υπέροχη ηφαιστειακή παλέτα χρωμάτων που σε συνδυασμό με τα σκούρα μπλε νερά δημιουργούν ένα υπέροχο μοναδικό τοπίο.

 

 

1. Ψιλή Άμμος, Σέριφος

Ψιλή Άμμος, Σέριφος

Το 2003 ψηφίστηκε ως η καλύτερη παραλία της Ευρώπης και όχι άδικα. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού σε ένα απομονωμένο τμήμα και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για σκάφη και θαλαμηγούς. Η ψιλή αμμουδιά, καθώς και τα ρηχά, πεντακάθαρα και ήσυχα νερά  της θα σας μείνουν αξέχαστα.